Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Είναι κυρίως άνθρωποι μοναχικοί, κάθε ηλικίας, με ιδιαίτερα περιορισμένα ή και καθόλου εισοδήματα και καθημερινά -ακόμα και αυτές τις άγιες ημέρες- αναγκάζονται να απευθύνονται στην τοπική εκκλησία, ώστε να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. Δηλαδή, ένα ζεστό πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ο λόγος για τους δεκάδες συμπολίτες μας -Έλληνες και αλλοδαπούς- οι οποίοι καταφεύγουν στα τρία συσσίτια που λειτουργούν καθημερινά σε ισάριθμες Ενορίες της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με σκοπό να λάβουν το «πιάτο της αγάπης».
Τα εν λόγω συσσίτια των Ενοριών της Κυρίας των Αγγέλων, του Αγίου Κωνσταντίου και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων λειτουργούν χωρίς καμία παύση τα τελευταία περίπου εξήντα χρόνια στην πόλη μας και σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της Μητρόπολης, το τρέχον έτος οι μερίδες φαγητού που προσφέρθηκαν στους συμπολίτες μας δεν ξεπέρασαν τις 400.
Ο αριθμός αυτός με βάση τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης, π. Νικόλαος Νικηφόρος, αυξομειώνεται τα τελευταία έτη -και ειδικά στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης- ενώ για το 2019 παρέμεινε και πάλι σταθεροποιημένος με μικρές ίσως αποκλίσεις κατά περιόδους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Κατά μέσο όρο πάντως, το φαγητό που δίδεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, με βάση τον π. Νικόλαο Νικηφόρο, είναι (με αποκλίσεις όπως προαναφέραμε ανάλογα με την περίοδο και το έτος) 70-80 μερίδες από το συσσίτιο της Κυρίας των Αγγέλων, 120 από το συσσίτιο του Αγίου Κωνσταντίνου και 50-60 μερίδες από το συσσίτιο της «Χριστιανικής Γωνιάς» της Ενορίας των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.
«Τα τρία αυτά συσσίτια της τοπικής μας εκκλησίας που διαχρονικά λειτουργούν στην πόλη μας τις τελευταίες δεκαετίες προσφέρουν ημερησίως εκατοντάδες μερίδες φαγητού, χάρη στην ακούραστη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοί τους και οι πολυάριθμοι εθελοντές, που είναι και οι στυλοβάτες τους και στις τρεις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Άλλωστε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προσπαθεί, με την βοήθεια του Θεού καθώς με το υστέρημα των πιστών να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο, στο μέτρο του δυνατού», σχολίασε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πατήρ Νικόλαος.
Εξάλλου η τοπική εκκλησία στο πλαίσιο της διακονίας της «αποκαλύπτει» συνεχώς και με ποικίλους τρόπους το κοινωνικό της πρόσωπο, με τους κληρικούς της που έχουν ταχθεί στο ιερό αυτό καθήκον και με συμπαραστάτη τους ολόκληρη την κοινωνία του Ρεθύμνου. Στο επίκεντρο των προσπαθειών τους βρίσκεται, όπως υποστηρίζουν, μονάχα ο άνθρωπος -ανεξάρτητα από την εθνικότητά του- και δηλώνουν πανταχού παρόντες προσφέροντας την αγάπη τους, την ηθική και πνευματική στήριξή τους, καθώς και υλικά αγαθά, όπως ένα ζεστό πιάτο φαγητό.
«Η αγωνία μας ήταν και παραμένει μία. Να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος που να στερείται το καθημερινό φαγητό. Να γνωρίζουν όλοι ότι έχουν κάπου να πάνε, να βρουν έναν άνθρωπο, να πουν μια κουβέντα, να πάρουν λίγο ζεστό φαγητό, αλλά προπάντων να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι. Η εκκλησία είναι το αντίδοτο στην μοναξιά του κόσμου», τονίζει κατά καιρούς, ακόμα και από άμβωνος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος.
Κάτι αντίστοιχο σχολίασε επίσης στην εφημερίδα μας και ο επί σειρά δεκαπέντε ετών, υπεύθυνος του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, π. Γεώργιος Γαλεράκης, ο οποίος πλέον ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή στο νέο Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Διακονίας με την ονομασία «Θεομήτωρ» της τοπικής Εκκλησίας στον λόφο του Τιμίου Σταυρού.
«Η αλήθεια είναι –είπε μεταξύ άλλων ο π. Γεώργιος- ότι στο παρελθόν ο αριθμός των ανθρώπων που περνούσαν καθημερινά το κατώφλι των συσσιτίων, είχε αυξηθεί και μάλιστα παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν αισθητά αυξημένος. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε ότι ο αριθμός αυτός έχει σταθεροποιηθεί σε σύγκριση κυρίως με πέρυσι. Όμως, παρόλα αυτά χάρη στην βοήθεια του Θεού, η εκκλησία μας καταφέρνει να ανταποκριθεί».
«Στυλοβάτης» αποδεικνύεται και το Φιλόπτωχο Ταμείο
Πέρα όμως από τα τρία συσσίτια της τοπικής μας Εκκλησίας, «καταφύγιο» αποτελεί κυριολεκτικά για δεκάδες πάσχοντες συνανθρώπους μας και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης, το οποίο επίσης μετρά πάνω από εξήντα χρόνια αδιάκοπης προσφοράς.
Το Φιλόπτωχο Ταμείο, σύμφωνα με τον π. Γεώργιο Γαλεράκη, παρέχει μεταξύ άλλων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη υλική στήριξη, με σκοπό να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των ημερών.
Οι δύο ιερείς της Μητρόπολης του Ρεθύμνου, π. Ιωάννης Μαυρουλάκης και π. Ευάγγελος Δερμιτζάκης, που το «υπηρετούν» είναι πάντα εκεί για ν’ ακούσουν και να προσφέρουν αδιάκοπα την αγάπη τους, αλλά και την υλική και πνευματική βοήθεια στους ανθρώπους που θα την ζητήσουν.
Διαχρονικά πάντως, το Φιλόπτωχο στηρίζει οικονομικά άπορους συνανθρώπους μας, παρέχοντάς τους τρόφιμα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα που διαχειρίζεται συγκεντρώνονται, είτε από τον έρανο της αγάπης, είτε από δωρεές πιστών, είτε ακόμα και από την διοργάνωση εκδηλώσεων.
Εξάλλου, δεν είναι και λίγες οι φορές που το Φιλόπτωχο διαθέτει χρήματα για την αγορά φαρμάκων, καθώς και για να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες, όπως ενοίκια, λογαριασμοί της ΔΕΗ και φοιτητικά επιδόματα.
Ωστόσο, οι περιπτώσεις που προκαλούν δέος ακόμα και στους ίδιους τους ρασοφόρους είναι αυτές που σχετίζονται με τα ανήλικα μέλη οικογενειών, καθώς και οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα λογικά τους.
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να κοιτάζουμε το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, αυτό μας ενδιαφέρει. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζουμε τα πρόσωπα, που μπορεί όλα τα πρόσωπα να έχουν ένα κοινό πρόβλημα που να λέγεται φτώχεια, διότι οι μισθοί μπορεί να είναι χαμηλοί, οι συντάξεις να έχουν συρρικνωθεί, όμως το θέμα είναι πώς το κάθε πρόσωπο αντιμετωπίζει το πρόβλημά του και το πώς θέλει να το αντιμετωπίσει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε επίσης και τα εξής: «Προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο στο πρόβλημά του. Πρωτίστως όμως προσπαθούμε να τον τονώσουμε, ώστε να μην χάσει και να μην καταρρακωθεί η ελπίδα, αλλά να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Για αυτό το λόγο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».
Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, στην διάρκεια του χρόνου που σε λίγες ώρες εκπνέει, ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασε το κατώφλι του Φιλοπτώχου, μειώθηκε σταδιακά, καθώς κάποιοι από αυτούς έφυγαν από το Νομό μας και κάποιοι άλλοι κατάφεραν να «πατήσουν» γερά στα πόδια τους φτιάχνοντας την ζωή τους από την αρχή.
Ωστόσο νεότερα στοιχεία -με βάση τις εκτιμήσεις του- για το πώς θα εξελιχθεί η νέα χρονιά, αναμένεται να υπάρξουν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, οπότε και θα ξεκινήσει σταδιακά η νέα τουριστική περίοδος και στο Ρέθυμνο.