Οικολογική συνείδηση
Το Ρέθυμνο, είναι η μοναδική Ελληνική πόλη που επελέγη από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να εφαρμοστεί πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας.
Μια σειρά δράσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη μετακίνηση με ποδήλατα, με τη δημόσια συγκοινωνία, με ηλεκτρικά οχήματα, όπως επίσης τη συλλογή και διαχείριση οικιακών ελαίων, δράσεις δηλαδή που δίνουν κυκλοφοριακές ανάσες στην πόλη και περιορίζουν τους ρύπους.
Το Ρέθυμνο, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια του Δήμου επελέγη να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας και την προώθηση του αειφόρου τουριστικού προϊόντος του Δήμου.
Μέσα από το πρόγραμμα θα γίνει μια πολύ σοβαρή επένδυση στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, κυρίως στον τομέα της διακίνησης, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η πόλη μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο στον τομέα αυτό. Χρειάζεται όμως η ευαισθητοποίηση των δημοτών, χρειάζεται οικολογική συνείδηση έτσι ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια. Χωρίς τη συνδρομή των πολιτών, το πρόγραμμα δεν θα περπατήσει.
Η εκδήλωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, είναι ανοικτή για το κοινό και καλό είναι να υπάρχει παρουσία πολιτών ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά.
Το είδαμε κι αυτό
Δεν ξέρει κανείς τι να πει κανείς για την εικόνα της φωτογραφίας. Είναι για γέλια και για κλάματα. Στη μέση του δρόμου, μια κρεμάστρα με φουλάρια. Για να προσελκύσει ο ή η επιχειρηματίας, πελάτες.
Τη φωτογραφία έστειλε χθες το απόγευμα ένα νέο κορίτσι, αναγνώστρια της στήλης. Την τράβηξε στην οδό Αρκαδίου.
Ο δρόμος στο σημείο εκείνο είναι κλειστός λόγω εργασιών αποκατάστασης του οδοστρώματος και έχει τοποθετηθεί προστατευτικό δίκτυ.
Σκέφτηκε λοιπόν ο ιθύνουν νους αυτής της πατέντας, γιατί να μην επωφεληθεί και να μη βγάλει στη μέση του δρόμου το εμπόρευμα του-της.
* * *
Μαζί με τη φωτογραφία, η νεαρή συμπολίτισσα, έστειλε και το εξής σχόλιο:
«Φαίνεται πως η αργοπορία των εργασιών έχει και τα καλά της για ορισμένους. Χωρίς δεύτερη σκέψη, κάποιος άπλωσε την πραμάτεια του στον δρόμο. Πατέντα να σου πετύχει. Και ποιος εξ άλλου θα ενοχλήσει εκείνον που είχε ετούτη τη φαεινή ιδέα;
Η συμπεριφορά αυτή όμως δείχνει πως δεν υπάρχει σεβασμός στην πόλη, σεβασμός στους πολίτες, σεβασμός στους επισκέπτες του Ρεθύμνου. Μια εικόνα που εμένα ως κάτοικο του Ρεθύμνου με ενόχλησε πολύ. Είναι ένας πολύ κεντρικός δρόμος από τον οποίο πέρασαν χθες εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι. Και θεωρώ πως δεν άρεσε σε κανέναν η εικόνα που είδε».
«Έφυγε» μια τεράστια επένδυση
Το 2014, ανακοινώθηκε μια επένδυση στην Κρήτη (περιοχή του Λασιθίου) ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Επρόκειτο γα τη δημιουργία πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από μεγάλη Αμερικάνικη εταιρεία με 100 θέσεις εργασίας. Η επένδυση, βασιζόταν στην τεχνολογία «mobile fish pen», η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη.
Αρχές του 2017, πριν λίγους μήνες δηλαδή, η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει το φιλόδοξο project της.
Γιατί άραγε η Αμερικάνικη εταιρεία παραιτήθηκε απ’ αυτήν την επένδυση κι αναχώρησε γι’ άλλους τόπους, σε άλλη χώρα να επενδύσει; Όπως λένε οι πληροφορίες, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των Αμερικανών, οι οποίοι φέρονται να είχαν δεσμεύσει τα χρήματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Διόλου απίθανο, ο βασικός λόγος που η επένδυση χάθηκε, να είναι αυτός. Διότι δεν γίνεται να περιμένει ένας επενδυτής τρία χρόνια για να πάρει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.
Καμία ανάπτυξη δεν θα δει η χώρα εάν δεν παταχθεί η γραφειοκρατία και δεν μειωθεί ο χρόνος διάρκειας των διαδικασιών για την έκδοση άδειας σε επιχείρηση. Είτε είναι ντόπιος ο επενδυτής, είτε είναι ξένος.
ΣΚΙΤΣΟ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
«Ίμβρος-Τένεδος»
«Ίμβρος-Τένεδος: Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη».
Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο που προσθέτει πολλά ιστορικά στοιχεία για τις χαμένες αυτές πατρίδες. Ένα ταξίδι του συγγραφέα στον χρόνο για μια Ελλάδα που χάθηκε. Εμπλουτισμένο με σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ένα βιβλίο ιστορικής και επιστημονικής αξίας.
Ο Νίκος Σηφουνάκης ζωντανεύει τους τόπους που χάθηκαν, τους ανθρώπους που στοίχειωσαν στα ιερά χώματα των δυο νησιών. Ζωντανεύει μνήμες, ξυπνά συναισθήματα, συγκινεί τον αναγνώστη.
Ο συγγραφέας, στις 250 περίπου σελίδες του βιβλίου του, περιγράφει αναλυτικά το ιστορικό της παράδοσης της Ίμβρου και της Τενέδου στην Τουρκία το 1923, με τη συνθήκη της Λωζάννης.
Το βιβλίο αποτελείται, από την εισαγωγή με σχόλια του συγγραφέα, τρείς μικρές ενότητες με βιογραφικά και αρχεία, τρείς μεγάλες ενότητες με το ιστορικό, τον επίλογο και τρία Παραρτήματα με αρχειακό υλικό και απομαγνητοφωνημένες μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του συγγραφέα στην Ίμβρο το 1991.
Στο πρώτο παράρτημα του βιβλίου, ο συγγραφέας παρουσιάζει το «Ημερολόγιο» του Ιωάννη Παπουτσιδάκι, τελευταίου έπαρχου των «ελληνικών» ημερών της Ίμβρου, που ζώντας τα δραματικά γεγονότα των μηνών Μαΐου – Οκτωβρίου 1923, είναι αυτός που «παραδίδει» το νησί στον εκπρόσωπο της Τουρκίας Καδρή Μπέη.
Στο δεύτερο παράρτημα, ο Νίκος Σηφουνάκης παραθέτει σημαντικότατα στοιχεία για την περίοδο της απελευθέρωσης ως τη νέα της υποδούλωση. Τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης για τα δυο νησιά, απόσπασμα συνέντευξης του Ελ. Βενιζέλου το 1923, τη Συνθήκη των Σεβρών.
Συγκλονιστικό το τρίτο παράρτημα του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει απομαγνητοφωνημένες μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων, από συζητήσεις του μαζί τους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης-προσκυνήματος του Νίκου Σηφουνάκη στην Ίμβρο το 1991, στο χωριό Αγρίδια.
* * *
Το βιβλίο παρουσιάζει σήμερα στην Αθήνα ο κ. Σηφουνάκης, στο Ξενοδοχείο «Pallas Athena» (Αθηνάς 65, Πλατεία Κοτζιά).
Θα προλογίσουν: ο Πάρις Ασανάκης τ. πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων και ο Μιχάλης Κάλφας, πρόεδρος του Συλλόγου Τενεδιών «Ο Τέννης».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
Του συγκεκριμένου βιβλίου, προηγήθηκε για τις χαμένες πατρίδες, η συγγραφή ενός άλλου, με τίτλο «Ίμβρος-Τένεδος: Οι τελευταίες Ελληνικές Ημέρες».
Και αξίζει ν’ αναφερθεί, για να μάθουν όσοι δεν το γνωρίζουν, ότι ο Νίκος Σηφουνάκης υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που επισκέφθηκε την Ίμβρο και την Τένεδο το 1988, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τότε.
Έγραψαν
Μόνο στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς «τσίμπησαν» 268 μεθυσμένους οδηγούς. Φαντάσου πόσοι ήταν στην πραγματικότητα.
protagon.gr