Καθησυχαστική εμφανίστηκε η τοπική Διεύθυνση Ρεθύμνου της ΔΕΔΔΗΕ, απαντώντας στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Ρεθύμνου, σχετικά με τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ που βρίσκονται έξω από το σχολείο επί της οδού Δασκαλάκη. Η ΔΕΔΔΗΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας, υποστηρίζοντας πως ο εναέριος υποσταθμός δεν εντάσσεται στις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης, αλλά μεσαίας και πως οι μετρήσεις που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι τα όρια ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα, ενώ αναλύει και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την τοπική διεύθυνση για το συγκριμένο υποσταθμό.
Σε επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς τον περασμένο Απρίλιο, οι γονείς απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνσή τους, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται για τους εκατοντάδες μαθητές αλλά και τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που αυτοί δημιουργούν, ενώ μετά την απάντηση της ΔΕΗ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των δυο σχολείων θα επιδιώξει συνάντηση με τα στελέχη της τοπικής διεύθυνσης.
Το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου μετά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων, άμεσα απέστειλε σχετικό έγγραφο στη διεύθυνση της τοπικής υπηρεσίας του ΔΕΔΔΗΕ, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των γονέων και καλώντας την αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει αν οι ανησυχίες ισχύουν και τι προτείνει η υπηρεσία. Παράλληλα, ο ∆ήµος Ρεθύμνης στο ίδιο έγγραφο εξέφρασε τη διάθεση συνεργασίας για την υπογειοποίηση των καλωδίων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Ρεθύμνου θα συνεργαστεί µαζί σας, όπως έχει γίνει άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις υπογειοποίησης µμετασχηματιστών και αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύµατος, για την αντιμετώπιση του προβλήµατος, αν φυσικά υπάρχει.
Σε μακροσκελή επιστολή της η ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου αναφέρεται στον υποσταθμό που εγκαταστάθηκε το 1969 και οποίος έπρεπε να ενισχυθεί για την εξυπηρέτηση, όπως λέει χαρακτηριστικά, της ζήτησης των ηλεκτρικών φορτίων της πέριξ περιοχής.
Τονίζει ότι είχε ζητηθεί σχετικός χώρος στην αυλή του σχολείου για την εγκατάσταση επίγειου κλειστού υποσταθμού διανομής, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε τότε δεκτό από τα σχολικά συμβούλια. Η ΔΕΔΔΗΕ ξεκαθαρίζει ότι ανάλογοι σταθμοί υπάρχουν σε πολλές αστικές περιοχές της χώρας, όπου λόγω της υψηλής πυκνότητας δόμησης και αντίστοιχα της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικών φορτίων, απαιτείται συχνά ένας υποσταθμός ανά οικοδομικό τετράγωνο, ωστόσο διασαφηνίζει ότι οι σταθμοί κατασκευάζονται και εγκαθίστανται σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές και διεθνείς κανονισμούς που εγγυώνται την ασφάλεια κατά τη λειτουργία τους, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτοί συντηρούνται σε τακτική βάση σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι κανονισμοί.
Αναφερόμενη, στον συγκεκριμένο υποσταθμό, η ΔΕΔΔΗΕ στην επιστολή της τονίζει ότι οι τιμές έχουν μετρηθεί και είναι πολύ χαμηλότερες από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει εκ νέου μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, παρουσία αρμόδιων εκπροσώπων των δυο σχολείων.
Παράλληλα, τονίζει ότι η τοπική υπηρεσία έχει προγραμματίσει τη δέσμευση υπόγειου χώρου στο πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων όταν προχωρήσει το έργο κατασκευής, επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση επίγειου σταθμού διανομής σε προκατασκευασμένο οικίσκο, εφόσον παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από τον Δήμο κατάλληλος δημοτικός χώρος σε κοντινή απόσταση από τον υπάρχοντα εναέριο σταθμό.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι δεν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας από το εναέριο υποσταθμό.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στη επιστολή -απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται:
«Με κατανόηση και σεβασμό για την ανησυχία που εκφράζετε, ως Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του3ου Λυκείου Ρεθύμνου, με το α’ σχετικό, για τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από την εκπεμπόμενη ηλεκτρική ακτινοβολία που αναφέρετε, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι:
Πλέον έγκυρος διεθνής φορέας, που έχει αναλάβει την ανάλυση και στάθμιση όλων των σχετικών εργασιών και την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την έκθεση των ανθρώπων, είναι η Διεθνής Επιτροπή για την προστασία έναντι Μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας (ICNIRP) που εργάζεται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης υγείας.
Αναφορικά με την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (50Hz -300GHz) το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφόρησε τον 7ο/1999 τη «Σύσταση για τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία συχνοτήτων από 0Hz έως 300GHZ», με την οποία καθοριζόταν οι επιτρεπτές στάθμες συνεχούς έκθεσης του γενικού κοινού για τις διάφορες περιοχές συχνοτήτων και βέβαια για τη συχνότητα των 50Hz. Οι ίδιες στάθμες αναφοράς έχουν θεσπιστεί και από την Ελληνική Πολιτεία με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημοσίων Έργων -Υγείας και Πρόνοιας (Αριθμός 3060, (ΦΟΡ) 238, ΦΕΚ 512/25.04.02). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τα όρια αυτά δεν είναι όρια επικινδυνότητας αλλά πρόληψης, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί, παρά τις επισταμένες διερευνήσεις, δυσμενείς επιδράσεις των πεδίων των 50Hz στην υγεία των ανθρώπων.
Η ΔΕΔΗΗΕ Α.Ε., ως Εταιρεία ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας της υγείας, έχει από ετών διενεργήσει δειγματοληπτικά μετρήσεις του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου σε υποσταθμούς Διανομής. οι τιμές έντασης μαγνητικού πεδίου που μετρήθηκαν , ακόμα και στις πλησιέστερες θέσεις σε υποσταθμούς, είναι κατά πολύ μικρότερες από το επιτρεπόμενο όριο που θεσπίζεται από τον Κανονισμό που προαναφέρθηκε, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού πεδίου είναι πρακτικά αμελητέες, μίας και τα ηλεκτρικά πεδία πρακτικά ανακόπτονται από δομικά στοιχεία και διάφορα άλλα εμπόδια που περιβάλλονται από την πηγή που τα δημιουργεί. Επίσης, τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα μαγνητικά πεδία εξασθενούν, όσο αυξάνεται η απόσταση από την πηγή τους. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι τιμές των μαγνητικών και ηλεκτρικών πεδίων που έχουν μετρηθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρότερες από εκείνες των αντίστοιχων πεδίων που δημιουργούνται από πολλές οικιακές σταθερές ή φορητές συσκευές, των οποίων η χρήση είναι άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινή μας ζωή.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, η τοπική μας Υπηρεσία στο Ρέθυμνο δίνεται να πραγματοποιήσει μέτρηση της στάθμης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας γύρω από το συγκεκριμένο Υ/Σ, με τη συνδρομή της προϊσταμένης της Υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών (ΔΠΝ) και παρουσία αρμόδιων εκπροσώπων των 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου.
Η ενίσχυση του εν λόγου εναέριου Υ/Σ, που είναι εγκατεστημένος στο πεζοδρόμιο, έξω από τον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου, έγινε το έτος 2004 ενώ το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.), το οποίο διέρχεται δυτικά του υπόψη Σχολικού Συγκροτήματος και συνεχίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Κουντουργιώτη, είναι κατασκευασμένο από συνεστραμμένο καλώδιο (πλήρως μονωμένο), που είναι το πλέον σύγχρονο και ασφαλές καλώδιο που εμφανίζεται σε εναέριες εγκαταστάσεις Διανομής.
Όπως προκύπτει και από τα προαναφερόμενα, τόσο ο υπόψη εναέριος Υ/Σ όσο και το διασυνδετικό του Δίκτυο δεν εντάσσονται στις εγκαταστάσεις Υψηλής Τάσης, αλλά στις εγκαταστάσεις Διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 15393/2332 (ΦΕΚ 1022/Β’/05.08.02).
Εφόσον δεν υπήρξε σχετική συναίνεση για την εγκατάσταση Υ/Σ Διανομής συνεπτυγμένων διαστάσεων, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 2 , ο εν λόγο εναέριος Υ/Σ Διανομής ενισχύθηκε το έτος 2004 με την προσθήκη ενός ακόμη Μετασχηματιστή, για την κάλυψη της ζήτησης των ηλεκτρικών φορτίων του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της γειτονικής περιοχής. Παρά ταύτα, από την Τοπική Υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρέθυμνο, έχει προγραμματιστεί η δέσμευση κατάλληλου υπόγειου χώρου σε παρακείμενη δημοτική θέση στάθμευσης οχημάτων, για την εγκατάσταση Υ/Σ Διανομής εσωτερικού χώρου, για λόγους εκμετάλλευσης του Δικτύου. Τούτο θα γίνει όταν προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού χώρου στάθμευσης από τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ για το σκοπό αυτό έχει σταλεί σχετική επιστολή στο ομώνυμο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου από την τοπική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρέθυμνο.
Έως ότου προχωρήσει η κατασκευή του Δημοτικού χώρου στάθμευσης οχημάτων από το Δήμο Ρεθύμνου καθώς η εγκατάσταση του Υ/Σ Διανομής εσωτερικού χώρου εντός αυτού, από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./ΔΠΝ/Περιοχή Ρεθύμνου εξακολουθεί να υπάρχει η πρόθεση για εγκατάσταση επίγειου Υ/Σ Διανομής σε προκατασκευασμένο οικίσκο συνεπτυγμένων διαστάσεων (για λόγους αισθητικής), εφόσον παραχωρηθεί, για το σκοπό αυτό η χρήση κατάλληλου κοινόχρηστου – Δημοτικού Χώρου από το Δήμο Ρεθύμνου στο ΔΕΔΔΗΕ, σε εύλογα κοντινή απόσταση από τον υπάρχοντα εναέριο Υ/Σ.
Εφόσον εντέλει εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για εγκατάσταση είτε επίγειου είτε υπόγειου Υ/Σ εσωτερικού χώρου, ο ΔΕΔΔΗΕ, σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσει να εξετάσει την υπογειοποίηση τμήματος των εναέριων υφιστάμενων εγκαταστάσεων, στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης και της αισθητικής αναβάθμισης του Δικτύου Διανομής, με τη συμβολή και του Δήμου Ρεθύμνου.
Ευελπιστώντας ότι τα ανώτερα συνεισέφεραν στην αποσαφήνιση του υπόψη θέματος και στην ενημέρωση σας, ότι δεν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας από την παρουσία του συγκεκριμένου εναέριου Υ/Σ, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία, διευκρίνιση ή άλλη σχετική συμβολή μας κρίνετε αναγκαία».