Η ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, η πρωτοφανής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όπως επίσης η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών αλλά και η αύξηση των θανάτων σε ημερήσια βάση οδήγησαν στη λήψη της κυβερνητικής απόφασης για καθολικό lockdown στη χώρα. Και αυτό διότι το δημόσιο σύστημα υγείας άρχισε ήδη να πιέζεται αφόρητα με τις κλίνες ΜΕΘ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι ήδη κατειλημμένες.
Με το καθολικό lockdown το οποίο εισηγήθηκε η επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολογων στην κυβέρνηση, θεωρείται ότι μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μειωθεί ο ημερήσιας αριθμός των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η έξαρση του ιού οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί το lockdown και πρόσθεσε πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εκθετικά η διασπορά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι πλέον 1.679 περιστατικά ανά ημέρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά -όπως τόνισε ο καθηγητής- πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με τη διεξαγωγή περίπου 19.000 τεστ PCR ανά ημέρα, ενώ ξεπερνάει πλέον το 9% ο αριθμός θετικότητας των ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι η διασπορά του ιού δεν περιορίζεται πλέον σε συγκεκριμένες εδαφικές περιφέρειες αλλά παρατηρείται σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Κρήτη όπου χθες καταγράφηκαν εξήντα επτά κρούσματα (…που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα», υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε. Παράλληλα ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από το διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr. Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κ.λπ. καθώς και τα pet shop. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρηκοΐας, μόνο με ραντεβού. Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, εκτός από το delivery και το take away.
Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.
Επίσης, από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών.
Από το πρωί του Σαββάτου σε ισχύ το lockdown
Σε lockdown εισέρχεται η χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.
Ειδικότερα, η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κ.λπ. καθώς και τα pet shop. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρηκοΐας, μόνο με ραντεβού.
Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια, αναστέλλεται επίσης η λειτουργία τους, δίνεται όμως παράταση δύο ημερών (Σάββατο, Κυριακή), εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, δηλαδή, ισχύει από τη Δευτέρα.
Τέλος αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης, εκτός από το delivery και το take away.
Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.
Στις μεταφορές ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.
Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .
«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών» σημείωσε.
«Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.
«Δεν μπορώ να επιτρέψω μια ανυπόφορη πίεση στο σύστημα υγείας»
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω».
«Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά ζητήματα. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακαλέσω η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη και λογοδοτούμε» ξεκαθάρισε, παρέχοντας εκ νέου πολιτική κάλυψη στους λοιμωξιολόγους.
«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε.
Σ. Τσιόδρας: Πρωτοφανής αύξηση των νοσηλευομένων
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τη πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία», σημείωσε και τόνισε είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα, προκαλώντας αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, ήταν ημέρα ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.
Όπως είπε ο καθηγητής, η έξαρση του ιού οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί το lockdown και πρόσθεσε πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εκθετικά η διασπορά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι πλέον 1.679 περιστατικά ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα δεδομένα δείχνουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα για τους ασθενείς -ηλικίας άνω των 65 ετών- να νοσήσουν από τον ιό. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα άνω των 65 μολύνονται από τον ιό ανά ημέρα.
Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά -όπως τόνισε ο καθηγητής- πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με τη διεξαγωγή περίπου 19.000 τεστ PCR ανά ημέρα, ενώ ξεπερνάει πλέον το 9% ο αριθμός θετικότητας των ελέγχων.
Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως έχει αυξηθεί η πληρότητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε καλυμμένο είναι το 66% στις ΜΕΘ για Covid- 19 στην Αττική και το 78% στη Θεσσαλονίκη.
Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα fake news, σημειώνοντας πως οδηγούν σε αποδοχή ψεύτικων γεγονότων και επηρεάζουν την συμπεριφορά των πολιτών.
«Η πανδημία δεν είναι ψέμα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε πως «δεν υπάρχει μικροτσίπ στο εμβόλιο». «Ακραία στοιχεία διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και κάνουν κακό στον κόσμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Η προσπάθεια για το εμβόλιο είναι σημαντική», τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε διαθέσιμες δόσεις στο τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021. Όπως είπε τα μηνύματα από τις μελέτες είναι ενθαρρυντικά και περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα αποτελέσματα από τους «τρεις πρωτοπόρους».
Αναφερόμενος στο πως ήλθε η εκθετική αύξηση του ιού, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Ελέγχουμε αν άλλαξε η συμπεριφορά του ιού σε μοριακό επίπεδο», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα γεγονότα υπερμετάδοσης που καταγράφηκαν.
«Ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη»
«Ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Ασφαλώς έχουν γίνει και λάθη που έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να διορθώσουμε. Πολλές φορές έχουμε δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση, που είναι ανυπόστατη. Για παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς. Από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν οι ειδικοί, είναι ότι πρέπει να τα ενισχύσουμε. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προφανώς θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο, αλλά δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, να «γεννήσουμε» περισσοτερα λεωφορεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μη υπακοής στα μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ευχόμαστε όλοι να πειθαρχήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε το δεύτερο κύμα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Ξέρω πόσο είναι κουρασμένη η κοινωνία. Είναι ένας πόλεμος, η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη αυτή και θα την κερδίσουμε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αμφισβητίες της νόσου λέγοντας πως «υπάρχουν οι ψεκασμένοι, που λένε δεν υπάρχει κορονοϊός. Εκεί μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση».
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη ο κόσμος να ενημερώνεται από τους ειδικούς. Δεν ενημερωνόμαστε δίκην αστεϊσμού, αλλά από τους ανθρώπους που έχουν τα δεδομένα. Δεν θέλω να σας φοβήσω. Υπάρχουν δεδομένα ότι σε επτά προηγούμενους πολέμους, στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ είχαν λιγότερους θανάτους απ’ ό,τι με τον κορονοϊό».