Κορυφώνεται ο πυρετός στα κομματικά επιτελεία και στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στους αναποφάσιστους, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι αρκετοί, με στόχο αφ’ ενός να τούς κινητοποιήσουν, προκειμένου να πάνε στις κάλπες, αφού ένα ικανό ποσοστό του εκλογικού σώματος που δηλώνει αναποφάσιστο φέρεται απρόθυμο να συμμετέχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας και αφ’ ετέρου να τούς πείσουν να δώσουν την ψήφο τους στο δικό του κόμμα καθένας.
Μεγάλοι μονομάχοι της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα μέχρι σήμερα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν τα κόμματα τους να επιδίδονται σε έναν αγώνα ντέρμπι, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την εβδομάδα όσα «όπλα» έχουν ως απόθεμα στις πολιτικές φαρέτρες τους για να επικρατήσουν ο ένας του άλλου.
Οι αρχηγοί των δυο παρατάξεων περιμένουν σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κριτική, θετική ή αρνητική, όπως θα αποτυπωθεί σε μετρήσεις, που αφορά τη χθεσινοβράδυνη εμφάνιση τους στο τηλεοπτικό debate για να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους των τελευταίων ημερών.
Επιπλέον, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μεϊμαράκης, αναμένεται να κάνουν τις τελευταίες τους κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πολωτικό κλίμα στην προσπάθεια τους να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατόν συσπείρωση των κομμάτων τους.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Τα δυο κόμματα μη έχοντας την δυνατότητα της παροχολογίας αφού η έξοδος από την κρίση υποχρεωτικά, εφ’ όσον εγγυώνται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, πρέπει να περάσει μέσα από την υλοποίηση των όρων του τρίτου μνημονίου, θα επικεντρωθούν σε διλήμματα που αφορούν την πολιτική εμπειρία και ζητήματα ηθικής και διαφθοράς.
Σε αυτό το κλίμα πόλωσης τα μικρότερα κόμματα θα δώσουν τις λίγες μέρες που απομένουν τη δική τους προεκλογική μάχη για να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Άλλα για να καταλάβουν την τρίτη θέση, με την Φώφη Γεννηματά να ζητά επίμονα από τους πολίτες την τρίτη εντολή. Προσδοκία που έχει επίσης το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και άλλα κόμματα για να αποτρέψουν το «ατύχημα» της μη εισόδου τους στη βουλή, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος.
Την ίδια ώρα, στον αντίποδα των παραπάνω φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, το ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και η Λαϊκή Συμμαχία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη διεκδικούν τις αντιμνημονιακές ψήφους.
Και σε τοπικό επίπεδο τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται σε πυρετώδεις διεργασίες, επαφές και συζητήσεις με την κοινωνία, στην πόλη και την ενδοχώρα, με περιοδείες, ενημερωτικές εκδηλώσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις. Κάθε κόμμα έχει τον δικό του πολιτικό στόχο. Άλλα να διατηρήσουν την εκλογική δύναμη που κατέγραψαν τον Ιανουάριο, άλλα να την ενισχύσουν περαιτέρω και άλλα στο πρώτο τους εκλογικό εγχείρημα να αποτυπώσουν την αποδοχή ικανού ποσοστού του εκλογικού σώματος.