Ανήσυχοι και προβληματισμένοι παρακολουθούν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου τις εξελίξεις με τους εμβολιασμούς και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στον κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ανασάνει μετά από μια χρονιά απογοητευτική τόσο σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση όσο και τις εισπράξεις τους.
Οι κρατήσεις είναι καθηλωμένες και στα συστήματα τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων βρίσκονται μόνο τα voucher από τις περσινές ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ελάχιστες κρατήσεις που είχαν γίνει τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, τώρα και αυτές ακυρώθηκαν.
Σε περίπτωση που οι εμβολιασμοί καθυστερήσουν και άλλο θα χαθεί εξολοκλήρου η σεζόν, λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο σίγουρα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είναι ήδη χαμένο, ενώ η επίσπευση των εμβολιασμών ενδεχομένως να σώσει μέρος της τουριστικής περιόδου. Πάντως ο ίδιος εκτιμά ότι η σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από την πορεία των εμβολιασμών.
Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι, αφού εκτιμάται ότι η χώρα και η Κρήτη ειδικότερα θα καταγράψει φέτος τεράστιες απώλειες σε τουρίστες άνω των 60 ετών, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι επισκεπτών και οι οποίοι θεωρούνται και οικονομικά εύρωστοι, ενώ ταυτόχρονα κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του ανταγωνισμού, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης την περσινή χρονιά στον τουριστικό χάρτη υπήρχε μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ φέτος οι αναγνωστικές χώρες θα είναι πολλές, με αποτέλεσμα, όπως λέει, ακόμα και αν η κίνηση είναι μεγαλύτερη της περυσινής εν τούτοις οι πληρότητες θα παραμείνουν χαμηλές.
Πλέον το σενάριο η σεζόν το 2021 να καταγράψει το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019 ολοένα και απομακρύνεται και πλέον οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το καλύτερο σενάριο είναι η τουριστική κίνηση φέτος στην Ελλάδα να φτάσει το 41% του 2019.
«Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την εξέλιξη της σεζόν»
Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την εξέλιξη της σεζόν επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι μαύρα. Με το να σταματήσουν οι εμβολιασμοί ο κόσμος έχει πανικοβληθεί. Προσωπικά, δεν περιμένων κανείς από τους πελάτες μας να μπει στη διαδικασία να κάνει κράτηση πριν τον Απρίλιο. Θεωρώ ότι όλη η σεζόν του 2021 θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Κομβικό σημείο θα είναι η πορεία των εμβολιασμών. Η χρονιά η φετινή θα αντικατοπτρίζει σε ευήθεια αντιπαράθεση την εξέλιξη της πανδημίας πανευρωπαϊκά. Δηλαδή αν εξελιχτούν καλά τα πράγματα θα ‘χουμε καλή σεζόν διαφορετικά τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Το σίγουρο είναι ότι εμείς αυτή τη στιγμή δεν χουμε κρατήσεις παρά μόνο τα voucher που έχουμε από πέρυσι και κάποιες άλλες αμελητέες, θα τις χαρακτήριζα, κρατήσεις. Επίσης όσες κρατήσεις έγιναν τον Ιανουάριο -τότε που υπάρχει μια ανάσα με τη έναρξη των εμβολιασμών με ευέλικτη βέβαια πολιτική ακυρώσεων- και αφορούσαν τις αρχές Απριλίου και το Μάιο αρχίζουν να ακυρώνονται ή να μεταφέρονται για μετά τον Ιούλιο. Επίσης, το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν γιατί έχουν φοβηθεί πολύ. Μια μεγάλη απώλεια θα είναι αυτή, ενώ επιπροσθέτως ο ανταγωνίσιμος φέτος σε αντίθεση με πέρυσι θα είναι πολύ μεγάλος. Άρα ακόμα και αν έρθουν περισσότεροι πελάτες σε σχέση με πέρυσι οι πληρότητες θα είναι μικρότερες. Τέλος, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, δυστυχώς για εμάς εκεί που λέγαμε ότι το 2021 θα είχαμε το 50% της κίνησης του 2019, οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν το 41% της κίνησης του 2019 και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι» και κατέληξε λέγοντας: «πέρυσι οι ξενοδόχοι ανοίξαμε τα ξενοδοχεία και τηρήσαμε τα υγειονομικά πρωτοκολλά κατά γράμμα, με αποτέλεσμα να μην επιμολυνθεί ούτε ένας εργαζόμενος στην Κρήτη και κανένας τουρίστας να μην επιμολυνθεί από εργαζόμενο. Παραμείναμε ένας καθαρός προορισμός και παραμένουμε ακόμα. Ελπίζω και εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και ελπίζουμε να έχουμε μια όσο γίνεται καλή σεζόν».
«Πωλητήριο» σε 36 ξενοδοχεία στην Κρήτη
Εν τω μεταξύ εκατοντάδες ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και δεκάδες στην Κρήτη αναμένεται να «αλλάξουν χέρια» στους επόμενους μήνες.
Μάλιστα, 316 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας καταγράφονται το τελευταίο δίμηνο και ιδιαίτερα τον τρέχοντα μήνα.
Μεταξύ αυτών και 36 ξενοδοχεία στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο: Ηράκλειο 25, Λασίθι 5, Χανιά 4, Ρέθυμνο 2.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα της τουριστικής ιστοσελίδας tornosnews, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην σχετική έρευνα, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πωλήσουν τα ξενοδοχεία τους χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία, πέραν του διαδικτύου, για την επίτευξη των στόχων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο εμφανίστηκαν πωλήσεις ξενοδοχείων ακόμη και σε περιοχές της χώρας που σπάνια συναντώνται στη συγκεκριμένη έρευνα.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των πωλήσεων τους επόμενους μήνες, οπότε θα φανεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών στην αγορά. Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.
«Όλα αυτά είναι συνέπειες της πανδημίας. Όταν στις καλές χρονιές μέχρι και το 2019 υπήρχαν επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν φανατιστείτε τώρα που δεν υπάρχουν καθόλου τζίροι, σε τι κατάσταση είναι οι επιχειρηματίες. Πλέον μπαίνουν ξένοι όμιλοι και αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία» σχολίασε ο κ. Τσακαλάκης.
Υπεγράφη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων
Παράλληλα, τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.
Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022.
Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.
Η ΠΟΞ χαιρετίζει τη συμφωνία, καθώς αποδεικνύει πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021.