Δυναμική συνεχίζει να είναι η ροή των τουριστικών κρατήσεων για το Ρέθυμνο και την Κρήτη καθώς τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση από τις παραδοσιακές και όχι μόνο αγορές, που σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή της Αγγλίας και της Γερμανίας, είναι σε διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 15-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Την ίδια στιγμή επισκέπτες από τις Σκανδιναβικες χώρες, από τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πολωνία αλλά και την Τσεχία και τη Ρουμανία κλείνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε ξενοδοχεία του νομού αλλά και του νησιού γενικότερα από πολύ νωρίς, εκμεταλλευόμενοι και το σχετικό ποσοστό έκπτωσης που ισχύει για όσες κρατήσεις γίνουν έως τις 30 Απριλίου.
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά προοιωνίζοντας μια πολύ καλή τουριστική περίοδο από άποψη αφίξεων επισκεπτών αλλά και από την άποψη της επιμήκυνσης της σεζόν με δεδομένο ότι οι κρατήσεις είναι αυξημένες και για τον Απρίλιο αλλά και για τον Οκτώβριο. Στα θετικά προσμετρείται επίσης το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει το Πάσχα των Καθολικών με αυτό των Ορθοδόξων -στις 16 Απριλίου- που σηματοδοτεί αυξημένη κίνηση για τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες ήδη υπάρχουν κρατήσεις με μέσο όρο παραμονής των επισκεπτών τις δέκα ημέρες. Στα θετικά μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο είχε πρόσφατα αναφερθεί σε δηλώσεις της και η υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η θετική δυναμική του 2016 διατηρείται και για την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο η καθυστέρηση που καταγράφεται σε ότι αφορά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργούν ένα θολό τοπίο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις αυτές, τονίζοντας ότι αν άμεσα δεν βρεθεί λύση τότε η τουριστική περίοδος κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Την ανησυχία των επαγγελματιών του κλάδου μετέφερε χθες στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος με τους θεσμούς, από το προσφυγικό και από την απρόβλεπτη εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία.
Τέλος συζητήθηκε το τετράπτυχο μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ρευστότητα, κόστος χρήματος, και capital controls, που με τα σημερινά δεδομένα υπονομεύει την επιβίωση τουριστικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι κοινές τους προσπάθειες για άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που θα ενισχύσουν έναν από τους μοναδικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας που καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης συνεισφέρει καθοριστικά στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και στις τοπικές κοινωνίες.