Είναι γνωστό σε όλους μας ο καθοριστικός ρόλος που παίζει στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, όμως δυστυχώς στις μέρες μας οι Έλληνες, παρότι ζουν σε μία ηλιόλουστη χώρα, στερούνται της συγκεκριμένης ευεργετικής βιταμίνης. Ο λόγος για τη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη τόσο για την κατάσταση των οστών, όσο και για πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου συστήματος.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Ομότιμος καθηγητής ορθοπεδικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Λυρίτης μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία του νομού, σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου στο Κέντρο Νέων.
Θέμα της εκδήλωσης -που τελούσε υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και του μητροπολιτικού δήμου του νομού- ήταν «Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπορώσεως. Εξωσκελετικές δράσεις της βιταμίνης D».
Σύμφωνα μάλιστα με τις επιστημονικές επισημάνσεις του κ. Λυρίτη στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης D σε όλες τις ηλικίες, από την παιδική μέχρι τη γεροντική ηλικία. «Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται, διότι κατά συνήθεια δεν εκτιθέμεθα αρκετά στην υπεριώδη ακτινοβολία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο καθηγητής ορθοπεδικής, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη πηγή από την οποία λαμβάνουμε βιταμίνη D είναι οι λιπαρές τροφές, όμως, δυστυχώς το ελαιόλαδο -που είναι και το βασικότερο λιπαρό που τρώμε στην Ελλάδα- δεν περιέχει βιταμίνη D.
«Διότι κατά κάποιο τρόπο η εν λόγω βιταμίνη είναι μόνο στα ζωικά λίπη και επομένως οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης βιταμίνης D. Για τον λόγο αυτό απαιτείται όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, να διατηρούν τουλάχιστον σχετικά καλά επίπεδα βιταμίνης D που είναι περίπου τα 20 έως 30 νανογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό αίματος. Και αυτό επιτυγχάνεται εάν λαμβάνουμε καθημερινά 400 έως 800 μονάδες βιταμίνης D», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λυρίτης.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε αυτό δεν ισχύει για τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία για την οστεοπόρωση, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις τα άτομα αυτά χρειάζονται μεγαλύτερες τιμές, όπως το ίδιο ισχύει επίσης και για όσους πάσχουν από διάφορες άλλες παθήσεις. «Κατά κανόνα η έξτρα βιταμίνη D δεν μπορεί να εγερθεί από τη διατροφή που παίρνουμε και έτσι πρέπει να ληφθούν ειδικά συμπληρώματα, τα οποία υπάρχουν στα φαρμακεία», ανέφερε ο καθηγητής ιατρικής.
Πέτρος Γιαννετάκης: «Πρέπει να ξέρουμε ότι βιταμίνη D πρέπει να παίρνει όλος ο κόσμος…»
Στην ανάγκη όλοι οι άνθρωποι να λαμβάνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τη βιταμίνη D, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του και ο γιατρός και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Ρεθύμνου, Πέτρος Γιαννετάκης.
Όπως υποστήριξε και ο κ. Γιαννετάκης η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα του ανθρώπου, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει ξεκαθαριστεί παγκοσμίως είναι πως η δόση συντηρήσεως για τα παιδιά είναι από 400 έως 600 μονάδες και για τους ενήλικες από 700 – 1000 μονάδες. Ωστόσο, εξαιρούνται όπως είπε οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή οι περιπτώσεις οστεοπόρωσης, όπου εκεί πρέπει να λαμβάνονται μεγαλύτερες δόσεις.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο γιατρός Πέτρος Γιαννετάκης παρατήρησε τα εξής: «Ο κόσμος θα πρέπει επίσης να ξέρει ότι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τη βιταμίνη D στις φυσιολογικές τιμές του αίματος. Για παράδειγμα, όταν κάνω μια εξέταση στο αίμα και η βιταμίνη D είναι κάτω του 10 μονάδες, τότε μιλάμε για έλλειψη και άρα θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερες μονάδες σε ημερήσια ή ακόμα και σε εβδομαδιαία χορήγηση. Αν ωστόσο είναι από 10 έως 20 μονάδες, τότε μιλάμε για ανεπάρκεια και οι δόσεις θα πρέπει να είναι μικρότερες απ’ ότι της έλλειψης. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο πλέον με βάση τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οι άλλοι οργανισμοί της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι ότι 20 με 30 μικρογραμμάρια ανά ml θεωρείται επάρκεια και ενδεχομένως σε αυτές τις περιπτώσεις να μην κάνουμε χορήγηση ή να πρέπει να δώσουμε μικρές δόσεις, ενώ σε γενικές γραμμές θα πρέπει να παρακολουθούμε πιο συχνά τον ασθενή. Αυτό έχει πλέον σχεδόν αποτυπωθεί σήμερα σε όλες τις γνωμοδοτήσεις των μεγάλων οργανισμών υγείας ότι το 20 με 30 είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, ενώ βάσει παλαιότερων εκτιμήσεων ήταν στην φάση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D».
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση, την οποία συντόνισαν η αντιδήμαρχος Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Ρεθύμνου, Πέτρος Γιαννετάκης, παρακολούθησε πλήθος κόσμου ανάμεσα στους οποίους και πολλοί γιατροί.