Έμφαση στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, δίνουν οι γιατροί επισημαίνοντας ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου την ανάγκη εμβολιασμού έστω και τώρα, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις σε περίπτωση που νοσήσουν από τον ιό.
Η εποχική γρίπη είναι σε έξαρση σε όλη τη χώρα και αρκετά είναι τα σοβαρά περιστατικά τα οποία έχουν υποδεχτεί τα Νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 42χρονος άνδρας.
Οι γιατροί βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να υποδεχτούν και να διαχειριστούν, εάν χρειαστεί, ασθενείς που θα μεταφερθούν για νοσηλεία, όμως αυτό στο οποίο δίνουν έμφαση είναι τα προληπτικά μέτρα που απαιτείται να λαμβάνει ο πληθυσμός, επισημαίνοντας ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες και τις ομάδες υψηλού κινδύνου την ανάγκη εμβολιασμού έστω και τώρα, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις σε περίπτωση που νοσήσουν από τον ιό. Τονίζουν επίσης πως δεν θα πρέπει να παραβλέψει και να αμελήσει κάποιος να επισκεφθεί τον γιατρό εάν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα που τον παραπέμπει στη γρίπη. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ιδιαίτερη προσοχή και προληπτική φροντίδα πριν κάποιος νοσήσει, και έγκαιρη θεραπευτική αγωγή στην περίπτωση που ο ιός της γρίπης έχει ήδη επισκεφθεί κάποιο άτομο.
«Τα συμπτώματα της γρίπης, περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πυρετό και αδυναμία. Το σημαντικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ο εμβολιασμός. Είναι απαραίτητο οι ευπαθείς αλλά και οι ομάδες υψηλού κινδύνου να προβούν στο αντιγριπικό εμβόλιο. Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης είναι η πρόληψη και μέσω του συγκεκριμένου εμβολίου το πετυχαίνουμε σε ένα βαθμό.
Η γρίπη είναι ένας ιός που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο κάθε χρονιά. Σε κάποιες περιπτώσεις αν υπάρχει και βεβαρημένο ιστορικό μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, γι’ αυτό η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο», τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου.
Αναφερόμενη η κυρία Ιωαννίδου στο περιστατικό που ήδη διαχειρίζεται το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, είπε ότι πρόκειται για άνδρα, επαγγελματία στον χώρο Υγείας, ο οποίος δεν είχε φροντίσει να εμβολιαστεί. Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης που τις τελευταίες μέρες επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Ο ασθενής βρίσκεται στη ΜΕΘ και η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη. Εδώ και τρείς μέρες νοσηλεύεται, ενώ πρόκειται για επαγγελματία Υγείας, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε προνοήσει να κάνει τα εμβόλιο. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του, ενώ παραμένει διασωληνωμένος λόγω της αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός».
Αύξηση στα κρούσματα και συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και έως σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε ΜΕΘ 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό της γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει:
*Τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
*Την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.
*Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.
*Την έγκαιρη χρήση των αντι-ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
*Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
*Τη διενέργεια παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και την ενημέρωση του κοινού.
*Συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.