Το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου περιμένουν στην κυβέρνηση, ώστε σταδιακά να επανεκκινήσει η οικονομία σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίο διαστήματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αλλά και των νοσηλευομένων παραμένει πολύ υψηλός και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με τις πιθανότερες ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων να είναι η 5η και η 12η Απριλίου.
Βέβαια σε τοπικό επίπεδο, όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, δεν φαίνεται να αλλάζουν και πολλά πράγματα, αφού ήδη η αγορά λειτούργει με clik in shop – ckick away με δεδομένο ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να απελευθερωθεί πλήρως η λειτουργία της.
Με βασικά όπλα τους εμβολιασμούς και τα self test, που σε λίγες μέρες θα διατίθενται στα φαρμακεία, εκτιμάται ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν θα έχει πισωγυρίσματα και θα οδηγήσει στα μέσα Μαΐου στο άνοιγμα και του τουρισμού.
Μάλιστα το πιθανότερο είναι πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά προκειμένου οι ειδικοί να έχουν μία πρώτη επιδημιολογική εικόνα πριν προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα.
Σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα είναι υποχρεωτική εντός του καταστήματος, ενώ θα λειτουργήσει και το 13032, όπου οι καταναλωτές θα στέλνουν εκεί μήνυμα και θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα, διάρκειας τριών ωρών.
Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη με την πλειοψηφία των έμπορων να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Μοναδική τους ελπίδα είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού και η επαναλειτουργία της εστίασης, καθώς θεωρούν ότι είναι κλάδοι αλληλένδετοι και η επανέναρξη των δυο αυτών δραστηριοτήτων θα ενισχύσει σημαντικά την αγοραστική κίνηση.
Ήδη σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων με τα ταμεία των εμπόρων να παραμένουν άδεια, αφού πλέον οι καταναλωτές καμιά διάθεση δεν έχουν για αγορές, ποσό δε μάλλον χρήματα. Με την αβεβαιότητα και τον φόβο να κυριαρχούν σε συνδυασμό με το παρατεταμένο lockdown που κρατά την πλειοψηφία των πολιτών στα σπίτια τους δεν υπάρχει κίνηση στα εμπορικά καταστήματα παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Η αγορά κινήθηκε λίγο την περίοδο των γιορτών και το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη (αρχή των εκπτώσεων). Έκτοτε η κίνηση είναι περιορισμένη.
Πλέον οι έμποροι αγωνιούν για την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, «δεν ξέρουμε καν πόσοι συνάδελφοι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους όταν επιστρέψουμε με το καλό στην κανονικότητά μας. Την περίοδο αυτή αρκετά καταστήματα έχουν κατεβασμένα ρολά. Δεν ξέρουμε πόσοι επαγγελματίες θα ανοίξουν εν όψει του καλοκαιριού. Το σίγουρο είναι ότι καθημερινά ακούμε συναδέλφους να αγωνιούν και να προβληματίζονται με την κατάσταση που επικρατεί, μιας και η υγειονομική κρίση έχει εξελιχτεί σε μεγάλη οικονομική κρίση» τόνισε και πρόσθεσε: «Η αγορά είναι υποτονική και δεν προβλέπεται να αλλάξει το κλίμα. Αν δεν επανέλθουμε στην κανονικότητα, δεν ανοίξει τουρισμός και εστίαση δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο κόσμος δεν έχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον, δεν έχει ούτε χρήματα για να διαθέσει στα ψώνια. Υπάρχει επιφύλαξη εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί. Όσο καθυστέρει να ανοίξει η αγορά τόσο αυξάνει ο κίνδυνος των λουκέτων στις τοπικές επιχειρήσεις. Πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία».
Αυτό δε που φοβούνται όλοι είναι το πόσοι θα καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν, καθώς, μετά το πέρας των αναστολών πληρωμών που έχει δώσει η κυβέρνηση, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς Δημόσιο, τράπεζες αλλά και προμηθευτές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της αγοράς, μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές -μεγάλο μέρος των οποίων πιθανώς θα μετεξελιχθεί σε ακάλυπτες- υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ, αποτελώντας στην ουσία μια ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικονομία. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι, ειδικά από το φθινόπωρο κι έπειτα, θα βρεθούμε μπροστά σε κύμα μαζικών «λουκέτων», που θα οδηγήσει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και τηρούμε στάση αναμονής. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά του Ρεθύμνου, καθώς ήδη λειτουργούμε με τις μέθοδος τους click away και του click in shop. Βέβαια βλέποντας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν ξέρουμε καθόλου πότε θα προσδιοριστεί το άνοιγμα σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μόνο σίγουροo είναι ότι η τοπική αγορά στενάζει. Η εκπτωτική περίοδος πέρασε απαρατήρητη, κίνηση καταγράφτηκε μόνο την περίοδο των γιορτών και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στη συνέχεια περιορίστηκε στο ελάχιστο το ενδιαφέρον. Η απουσία αγοραστικής κίνησης αποδίδεται σε μικρό βαθμό στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και ακόμα και αν έχει κάποια δεν τα διαθέτει για αγορές. Για ποιο λόγο να ψωνίσει όταν όλη μέρα κάθεται σπίτι του. Όσοι ψώνισαν ήταν γιατί είχαν ανάγκη κάποια ρούχα ή παπούτσια. Κατά τα άλλα δεν υπήρχε ουτε ενδιαφέρον, ούτε χρήματα ούτε διάθεση. Αν δεν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και δεν επανεκκινήσει η εστίαση δεν περιμένουμε το παραμικρό. Το άνοιξε κλείσε δεν βοηθάει. Αν δεν μπούμε σε μια κανονικότητα δεν θα επανεκκινήσει η οικονομία. Και φυσικά χωρίς τουρισμό δεν θα γίνει τίποτα. Και πέρυσι από αρχές Αύγουστου κινήθηκε η αγορά εξαιτίας του τουρισμού. Ότι ήταν να γίνει με τους ντόπιους έγινε. Ίσως λίγο το Πάσχα κινηθεί κάπως όμως και αυτό εξαρτάται από το τι θα πουν οι λοιμωξιολόγοι. Αν υπάρχει απαγόρευση λόγω των μέτρων τότε και πάλι δεν θα κινηθεί το παραμικρό» κατέληξε ο κ. Πολιουδάκης.
Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης για αυτό και είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυσή του με ρευστότητα. Η επιχορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πάγιο αίτημα έτσι ώστε να επωφεληθούν οι επιχειρηματίες που απασχολούν από ένα έως δέκα άτομα προσωπικό (μικρομεσαίοι), οι οποίοι παράλληλα ζητούν και από το κράτος να τους ενισχύσει δίδοντας τη δυνατότητα επιχορήγησής τους: «αν δεν δοθεί επιστρεπτέα επιχορήγηση με μεγαλύτερα ποσά και σε περισσότερους επαγγελματίες με ταυτόχρονο κούρεμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Επίσης έχουμε αιτηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης να διαθέσει και άλλα κονδύλια ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή μόνο για τους εμπόρους εκείνους που έχουν από ένα έως 10 εργαζόμενους, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα κανείς έμπορος δεν μπορούσε να επωφεληθεί, διότι δεν πληρούσε τα κριτήρια που είχαν τεθεί και τα οποία ουσιαστικά ωφέλησαν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία. Έπρεπε να έχεις από 80-100% μείωση του τζίρου. Ξενοδοχεία και ταβέρνες είχαν 100% απώλεια τζίρου, καθώς ήταν κλειστές, άρα αυτές επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης.