Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην τόνωση του ελληνικού ΑΕΠ τόσο τη φετινή όσο και την επομένη τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών της Alpha Bank. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν, η δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε σημαντικά τη φετινή χρονιά, όχι μόνο με βάση τον αριθμό αφίξεων επισκεπτών, αλλά και του ύψους των ταξιδιωτικών εισπράξεων, στο οποίο πέρυσι είχε παρατηρηθεί πτώση.
Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση κατά 6,6%, σε ετήσια βάση, σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι μειώσεως κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του 2016, με τον αριθμό των εισερχόμενων ταξιδιωτών ανήλθε σε 7,9 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, έναντι 7,5 εκατ. ατόμων την αντίστοιχη περίοδο του 2016, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,1%, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι πτώσεως κατά 7,9% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, ανερχόμενες σε 4,1 δισ. ευρώ.
Θετικές επιπτώσεις καταγράφονται και στην απασχόληση, καθώς η άμεση συμβολή του κλάδου έχει ενισχυθεί από 8,5% το 2008 σε 11,5% το 2016.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος οι τουριστικές επενδύσεις ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ ή 15,7% των συνολικών επενδύσεων.
Η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι σε διαρκή ανοδική πορεία. Επικαλούμενη στοιχεία του World Travel & Tourism, η τράπεζα επισημαίνει ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού υπερέβη το 18,6% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6%. Μάλιστα, το 2018, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί άνω του ψυχολογικού ορίου του 20%.
Την ίδια στιγμή η θετική εικόνα για την επόμενη σεζόν επιβεβαιώνεται από τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, οι οποίοι τονίζουν ότι ήδη έχει κλειστεί το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων με τους τουριστικούς πράκτορες. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο ενώ πλέον οι κρατήσεις γίνονται με αυξημένες τιμές για τους ντόπιους πράκτορες και ξενοδόχους ενώ την επόμενη σεζόν έχει περιοριστεί η περίοδος του early booking σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τουριστικών εισπράξεων με δεδομένη τη ζήτηση που υπάρχει.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην ανάλυση της τράπεζας αλλά και από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση από τους έμμεσους και άμεσους φόρους αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις και τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, καθώς το σημαντικό όφελος, σε όρους ανταγωνιστικότητας, από την εσωτερική υποτίμηση των προηγούμενων ετών, αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανάλυση.
Αναλυτικά…
Αυξημένη η ζήτηση στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου και την επόμενη σεζόν
ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
• Με πληρότητες 90% θα κλείσει και ο Σεπτέμβριος
Μια πολύ καλή τουριστική περίοδο χαρακτηρίζεται η φετινή, τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και διανυκτερεύσεων, με δεδομένα τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους πράκτορες και ξενοδόχοι του νομού. Ολόκληρη η Κρήτη, αλλά και σχεδόν στο σύνολο τους οι τουριστικές περιοχές της χώρας, αποτελούν φέτος το καλοκαίρι πόλο έλξης για χιλιάδες Ευρωπαίους αλλά και Ρώσους, που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.
Η αρνητική συγκυρία άλλων ανταγωνιστικών τουριστικά προορισμών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, αφού τα οφέλη για το νησί ήταν πολλαπλά, καθώς αποτέλεσε την εναλλακτική επιλογή του τόπου διακοπών.
Μοναδική εξαίρεση στο παραπάνω θετικό κλίμα, που από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο βάσει των στοιχείων δείχνει αύξηση των διανυκτερεύσεων, αποτελεί το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος έγιναν πολύ νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες εκμεταλλεύτηκαν το «early booking» και επωφελήθηκαν γενναίες εκπτώσεις στα τουριστικά τους πακέτα που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και το -30%. Το γεγονός αυτό που αφορά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% των κρατήσεις που έγιναν στον νομό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι εισπράξεις των ντόπιων επιχειρηματιών και αποτελεί τη βασικότερη αιτία που μαζί με τη μειωμένη ταξιδιωτική δαπάνη συνεπάγονται λιγότερα έσοδα για τους επιχειρηματίες παρά την αριθμητική αύξηση των επισκεπτών.
Για τον λόγο αυτό ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία των ντόπιων επιχειρηματιών, πρακτόρων και ξενοδόχων και με δεδομένο ότι τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και για την επόμενη σεζόν, αφού ήδη έχει κλειστεί το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων, συμφωνήθηκε να περιοριστεί τόσο ο χρόνος του early booking όσο και το ποσοστό έκπτωσης και ταυτόχρονα να υπάρξει μια μικρή αύξηση στα τουριστικά πακέτα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης, η συμφωνία που έγινε με τους τουρ οπερέιτορ είναι οι εκπτώσεις να περιοριστούν -το ποσοστό μείωσης έγκειται στη βούληση κάθε ξενοδοχείου- και οι εκπτώσεις αυτές να είναι σε ισχύ έως το τέλος Φεβρουαρίου δηλαδή συρρικνώνεται κατά δυο μήνες το «εκπτωτικό διάστημα». Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα περιορίσουν κάπως τις οικονομικές τους απώλειες, ωστόσο όπως λένε το όποιο κέρδος προκύψει θα δοθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί από την υπέρμετρη φορολογία του κλάδου.
Υψηλές πληρότητες μέχρι και τον Οκτώβριο
Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου συνεχίζονται οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού. Μετά τον Αύγουστο, ο οποίος ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, όπου για μια ακόμα σεζόν οι ξενοδόχοι είδαν τις μονάδες τους να γεμίζουν από κόσμο, οι προοπτικές για το επόμενο δίμηνο είναι εξίσου ευοίωνες αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου θα φτάνουν το 90%, εικόνα η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Η σεζόν πάει πολύ καλά. Ο Αύγουστος θα κλείσει με πληρότητες που φτάνουν το 95%-ως 100% στα πιο πολλά καταλύματα όλων των ειδών, συνεχίζονται και αυτές οι υψηλές πληρότητες πάνω από 90% και για τον Σεπτέμβριο. Θεωρώ ότι όλος ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με 85-90%, ιδιαίτερα για να είμαι σαφής στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω με διατροφή, πρωινό, ημιδιατροφή κ.λπ. Ενδεχομένως ο φετινός Σεπτέμβριος να είναι λίγο καλύτερος, αλλά και πέρυσι είχαμε υψηλές πληρότητες. Τον Οκτώβρη θα φανεί η διαφορά και σε ποσότητα το πρώτο δεκαήμερο, αλλά και σε μια μικρή επέκταση της σεζόν που φαίνεται να έχουμε μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Πέρυσι είχε πάει μέχρι 10-12 Οκτωβρίου. Το δίμηνο αυτό έχουμε περισσότερα ζευγάρια, μεμονωμένους επισκέπτες και πολύ λιγότερες οικογένειες από ότι την υψηλή περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία. Επομένως, θα δούμε μια αποκλιμάκωση, δεν θα υπάρχει αυτός ο χαμός που γίνεται στην πόλη, αλλά και πάλι θα είναι αρκετά υψηλές οι πληρότητες.
Στην πλειοψηφία οι εθνικότητες που έχουμε αυτή την περίοδο είναι Γερμανοί, Εγγλέζοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Σκανδιναβοί και Ολλανδοί. Ο χρόνος διαμονής τους είναι 9-10 μέρες. Συνολικά, θα έλεγα ότι ήταν μια πραγματικά επιτυχημένη χρονιά, οι πληρότητες ήταν αυξημένες, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ήταν η αναμενόμενη, όμως δεν είχαμε τα αντίστοιχα έσοδα λόγω του early booking που υπήρχε. Είναι ακόμα ένα θέμα να δούμε πώς θα κλείσει το θέμα των παράνομων κλινών που παρουσιάζεται στην Κρήτη όλο και πιο πολύ. Ήδη η φορολογία έχει αυξηθεί από πέρυσι και τώρα τα καινούρια μέτρα που θα ισχύσουν από τον νέο χρόνο με την αύξηση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών και ότι άλλο προβλέπουν τα νέα δεδομένα, θα υπάρξει μια αύξηση στην επιβάρυνση στη φορολογία των ΔΕΚΟ όσο και ενός πρακτορείου. Ουσιαστικά, ένα μεγάλο κομμάτι πλέον των εσόδων του τουριστικού προϊόντος και των παικτών του προϊόντος δηλαδή των πρακτόρων, ξενοδόχων κ.λπ., δυστυχώς πηγαίνει στο κράτος χωρίς να έχει τουλάχιστον την ανταποδοτικότητα που θα έπρεπε να έχει».
Ζωηρό το ενδιαφέρον για κρατήσεις την επόμενη σεζόν
Αυξημένη είναι η ζήτηση για κρατήσεις θέσεων στα ξενοδοχεία και την επόμενη σεζόν σύμφωνα με τα στοιχεία από τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα. Η σεζόν προβλέπεται να είναι εξίσου καλή με τη φετινή ενώ οι ξενοδόχοι προσδοκούν σε μικρή αύξηση των εισπράξεων τους καθώς από τη μια περιόρισαν τα ποσοστά έκπτωσης και το διάστημα παροχής προσφορών ενώ παράλληλα επέβαλαν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5-7% στα τουριστικά πακέτα.
Ειδικότερα ο Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι και είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι και του χρόνου τα μηνύματα είναι επίσης καλά, τα συμβόλαια για του χρόνου πάνε να ολοκληρωθούν, ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει ζήτηση πολλή, όπως και πέρυσι, Οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων με τους tour operator και τα γραφεία του εξωτερικού δείχνουν την τάση και το πολύ ενδιαφέρον να έχουν περισσότερες συμφωνίες και περισσότερα κρεβάτια στη διάθεσή τους. Παράλληλα έγινε μια αύξηση στις τιμές, η μικρή της τάξης του 7-10% ενώ μειώθηκε και το early booking που πέρυσι ήταν καταστροφικό καθώς οδήγησε σε όχι σε αναμενόμενα έσοδα. Ενώ πέρυσι είχαμε την έκπτωση αυτή σε ορισμένα ταμεία, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τέλη 30 Απριλίου-31 Μαΐου, φέτος αυτό το περιθώριο που μπορείς να κάνεις κράτηση μειώθηκε χρονικά, δηλαδή έγινε τέλος Φλεβάρη-τέλος Μάρτη. Αυτό έγινε με απόφαση των πρακτόρων, των ξενοδόχων, μια συμφωνία που υποστήριξαν και οι πράκτορες, γιατί πραγματικά υπήρξε πρόβλημα. Μειωθήκανε οι εκπτώσεις των early booking και το περιθώριο του χρόνου και το ποσοστό. Νομίζω ότι φέτος θα πάει 5-10% κάτω αναλόγως με το ξενοδοχείο και την πληρότητά του.
Παράλληλα εκτιμώ ότι ούτε του χρόνου θα είναι έτοιμοι οι ανταγωνιστικοί τουριστικά προορισμοί. Εμείς εκμεταλλευόμαστε τη συγκυρία και το momentum. Ετοιμαζόμαστε για μια πολύ καλή χρονιά και του χρόνου, με τις ίδιες αφίξεις ή και με αυξήσεις στα άκρα της σεζόν».