Η επανεκκίνηση του τουρισμού με το άνοιγμα αρχικά των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου και των εποχικών στις 15 Ιουνίου γέμισε ικανοποίηση τους επιχειρηματίες του κλάδου από τη μια αλλά και ερωτηματικά από την άλλη, αφού δεν δόθηκαν σαφείς διευκρινίσεις για τους κανόνες με τους οποίους θα μπορεί να λειτουργούν.
Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται από τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου ως ένας καθοριστικός παράγοντας που θα τους επιτρέψει ή όχι το άνοιγμα των μονάδων τους σε συνδυασμό βέβαια και τον αριθμό των κρατήσεων τους.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού για την Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν αλλά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός τσάρτερ μέχρι το τέλος Ιουνίου οι πρώτοι Ευρωπαίοι επισκέπτες θα φτάσουν στο νησί από τον Ιούλιο και μετά.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τον σύλλογο ξενοδόχων Ρεθύμνου για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υπάρχουν αυτή την περίοδο κρατήσεις στα ξενοδοχεία το ποσοστό των οποίων δεν ξεπερνά το 40% με τους πιο αισιόδοξους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι σταδιακά από τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κινητικότητα και ενδιαφέρον, με τη λογική ότι τόσο η χώρα όσο και η Κρήτη ειδικότερα, χαρακτηρίζεται ως ένας «ασφαλής προορισμός» από την άποψη ότι είχε ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα, προκειμένου κάθε ένας χωριστά να καταλήξουν αν η επαναλειτουργία της μονάδας θα είναι βιώσιμη.
Πληροφορίες των «Ρ.Ν.» πάντως αναφέρουν ότι αρκετά ξενοδοχεία μεγάλα και μικρά ετοιμάζονται να υποδεχτούν επισκέπτες, με τους ιδιοκτήτες τους να κρατούν ωστόσο επιφυλάξεις σε περίπτωση που, όπως λένε, τα υγειονομικά πρωτοκόλλα έχουν προϋποθέσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τη λειτουργία τους ασύμφορη.
Σε ότι αφορά τα μέτρα οι ξενοδόχοι τα βλέπουν με θετικό μάτι ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το τοπίο που παραμένει θολό. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι το γεγονός ότι δεν θα γίνονται τεστ στους ταξιδιώτες δεν σημαίνει ότι θα είναι άναρχη η έλευση τους αφού, όπως τονίζουν, θα πρόκειται για επισκέπτες που η χώρα προέλευσης τους θα έχει τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. «Τα βασικά κομμάτια που λείπουν από το παζλ είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία δεν αναφέρθηκαν καν. Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της χωρίς τεστ μόνο για τις χώρες με τις οποίες έχει κάνει διακρατικές συμφωνίες για ταξίδια και μάλιστα για χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. Μας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ όμως για μας το σημαντικότερο όλων είναι το πρωτόκολλο, γιατί δεν ξέρουμε τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης.
σελ 5
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιουνίου και την έναρξη των διεθνών αεροπορικών πτήσεων την ίδια ημερομηνία, ωστόσο στους επιχειρηματίες του κλάδου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και αγωνία για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου ο κύριος όγκος των επισκεπτών, που φιλοξενούνται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καταφθάνει στο νησί με πτήσεις τσάρτερ οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα ξεκινήσουν για τα περιφερειακά αεροδρόμια την 1η Ιουλίου. Παράλληλα μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί και αποτελούν για τους ξενοδόχους καθοριστικό παράγοντα για να αποφασίσουν αν τελικά θα ανοίξουν τις μονάδες τους. Από την άλλη η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων εξαρτάται από τις κρατήσεις. Ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις μέχρι και τον Μάιο, ενώ αυτές τις ημέρες διαδοχικά ακυρώνονται και οι κρατήσεις του Ιουνίου. Για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που όμως δεν ξεπερνούν το 40% με τους πιο αισιόδοξους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι σταδιακά θα υπάρξει κινητικότητα και ενδιαφέρον με τη λογική ότι τόσο η χώρα όσο και η Κρήτη ειδικότερα, χαρακτηρίζεται ως ένας «ασφαλής προορισμός» από την άποψη ότι είχε ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού. Τα δεδομένα αυτά καλείται να επεξεργαστεί κάθε ξενοδόχος χωριστά για τη μονάδα του, προκειμένου να καταλήξει αν η επαναλειτουργία της θα είναι βιώσιμη.
Πληροφορίες των «Ρ.Ν.» πάντως αναφέρουν ότι αρκετά ξενοδοχεία μεγάλα και μικρά ετοιμάζονται να υποδεχτούν επισκέπτες, με τους ιδιοκτήτες τους να κρατούν ωστόσο επιφυλάξεις σε περίπτωση που, όπως λένε, τα υγειονομικά πρωτοκόλλα έχουν προϋποθέσεις οι οποίες θα καταστήσουν τη λειτουργία τους ασύμφορη.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ήταν στη σωστή κατεύθυνση με ένα φωτεινό παράθυρο για το άνοιγμα της Κρήτης και των ξενοδοχείων, δυστυχώς όμως δεν μας έκαναν σοφούς, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις για το άνοιγμα των μονάδων μας ή μη. Τα βασικά κομμάτια που λείπουν από το παζλ είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία δεν αναφέρθηκαν καν. Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της χωρίς τεστ μόνο για τις χώρες με τις οποίες έχει κάνει διακρατικές συμφωνίες για ταξίδια και μάλιστα για χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα. Μας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ όμως για μας το σημαντικότερο όλων είναι το πρωτόκολλο, γιατί δεν ξέρουμε τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει. Σε ότι αφορά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων αυτό το τοποθέτησε χρονικά την 1η Ιουλίου. Από δω και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις διακρατικές συμφωνίες είτε με την απελευθέρωση των συνόρων όλων των χωρών, σε πρώτη φάση της Ευρώπης -που είναι και η βασική μας τουριστική δεξαμενή- για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και περιμένουμε να δούμε πότε θα προγραμματιστούν πτήσεις μετά την 1η Ιουλίου. Το καινούριο που ανακοινώθηκε είναι ότι υπάρχει άρση απαγόρευσης λειτουργίας των ξενοδοχείων από τις 15 Ιουνίου. Υπάρχουν ξενοδοχεία μικρά ή μπουτίκ που είτε δουλεύουν με ντόπιους είτε δουλεύουν μέσω ιντερνέτ, με πελάτες που ταξιδεύουν με εσωτερικές γραμμές και καταλήγουν Κρήτη ή φτάνουν οδικώς στο νησί, οπότε είναι θετικό γι’ αυτές τις κατηγορίες των μονάδων. Όμως ο κύριος όγκος των κρατήσεων για τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι οι τσάρτερ πτήσεις που έρχονται στα περιφερειακά αεροδρόμια. Γι’ αυτή την κατηγορία μιλάμε από 1η Ιουλίου και μετά. Εμείς χρειάζεται να κάνουμε επαφές με τους πράκτορες να ενημερωθούμε για τον προγραμματισμό των πτήσεων. Βέβαια αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από την κάθε χώρα, δηλαδή πότε θα τους επιτραπεί να κάνουν προγραμματισμούς για έξοδο από αυτήν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι κλειστές. Εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και τα δικά μας και των υπόλοιπων χωρών και το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων γίνει νωρίτερα, όμως μέχρι στιγμής η μονή πιθανή ημερομηνία είναι η 1η Ιουλίου».
Στο 30-40% οι κρατήσεις για Ιουλίου-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής τα ποσοστά των κρατήσεων δεν ξεπερνούν το 40% για τις περισσότερες μονάδες του νομού και χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν αυτές θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ή αν θα ακυρωθούν. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων ο αριθμός των κρατήσεων θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. «Έχουν ακυρωθεί τα πάντα μέχρι 30 Μαΐου και έχει ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων του Ιουνίου και εκτιμώ ότι όσες δεν έχουν ήδη ακυρωθεί θα ακυρωθούν τις επόμενες ημέρες. Σποραδικά ακυρώνονται. Σε γενικές γραμμές οι κρατήσεις που υπάρχουν αυτή την ώρα για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μαζί με κάποιες λίγες που μεταφέρθηκαν από τον Μάιο γι’ αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν το 40%. Σιγά-σιγά όμως θεωρούμε ότι μόλις ξεκαθαρίσει το άνοιγμα με τις πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσει η ροή των κρατήσεων. Εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αν η εξέλιξη των κρατήσεων δεν είναι καλή, αν το πρωτόκολλο δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες και επίσης δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για το θέμα της αστικής ευθύνης. Εάν αυτά δεν διευκρινιστούν αρκετοί συνάδελφοι ίσως θεωρήσουν ότι το άνοιγμα της ξενοδοχειακής μονάδας είναι μεγάλο ρίσκο, ίσως να μην το πάρουν», τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης.
Ο ίδιος σχολίασε ότι οι ξενοδόχοι περίμεναν να ακούσουν για μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 24% που είναι σήμερα στο 6,5%, κάτι που δεν έγινε.
Βλατάκης: Να μην φοβηθούμε τους τουρίστες, να σεβόμαστε τον ιό
«Τα συναισθήματα μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι ανάμεικτα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης. Τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τη φιλοσοφία» και «επιτέλους στοχεύουν στην επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας». Ένα άλλο σημαντικό σημείο που εντοπίζει ο ίδιος, είναι ότι μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας το οποίο, όπως τόνισε, «θα μας κάνει ανταγωνιστικούς».
«Αντίθετα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης, «δεν μας ευχαριστεί το μέγεθος της στήριξης του τουρισμού. Ο τουρισμός αξίζει πολλά περισσότερα σε συνάρτηση με όλα αυτά που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια, στην οικονομία της Ελλάδας».
Ωστόσο κάποια από τα μέτρα, εκτίμησε ο ίδιος, ίσως μπορέσουν στο μέλλον να βελτιωθούν με άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθούν περισσότερα και θα πολεμήσουμε γι’ αυτό», σημείωσε.
«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που περιμένουμε», συνέχισε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, «πρέπει να είναι κυρίως ρεαλιστικά, λειτουργικά, εφαρμόσιμα και όχι κοστοβόρα» καθώς όπως τόνισε δεν πρέπει να αυξηθεί περισσότερο το κόστος του τουριστικού πακέτου.
Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, υπό τις συνθήκες που υπάρχουν τώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας στο να έρθουν περισσότεροι τουρίστες. «Οι ταξιδιώτες δεν θα έρθουν σε καμία περίπτωση σε ξενοδοχεία που θυμίζουν νοσοκομεία ή να μπουν σε μεταφορικά μέσα που είναι νοσοκομειακά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βλατάκης, έκανε έκκληση προς τους πολίτες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό να μην φοβηθούν τους τουρίστες όταν έρθουν.
Όπως σημείωσε, μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, οι τουρίστες θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά και περιοδικά, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στις χώρες τους και στη χώρα μας. «Δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα την 1η Ιουλίου, αμέσως και για όλους», σημείωσε. «Να ξε-φοβηθούμε, να σεβόμαστε τον ιό και όχι να τον φοβόμαστε», συμπλήρωσε.
Αν στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες, η πορεία του κορονοϊού είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, εκτίμησε ο ίδιος. «Θα είναι σαν να έρχεται στην Κρήτη κάποιος από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βλατάκης τόνισε πως οι επιχειρηματίες του τουρισμού γνωρίζουν πως φέτος δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση κέρδη. «Θα έχουμε ζημίες όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά θα το προσπαθήσουμε για τους εργαζόμενους μας και για την πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Ιούλιος θα είναι όπως τον Μάρτιο, με το Καθολικό Πάσχα που δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση ο τουρισμός», υπογράμμισε. Τέλος ο κ. Βλατάκης έκανε λόγο για σταδιακή αύξηση της κίνησης από τον Αύγουστο, όταν πλέον θα έχουν ανοίξει και τα περισσότερα αεροδρόμια στον κόσμο.