Σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται την τελευταία τριετία στην οικοδομική δραστηριότητα του Ρεθύμνου, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη τουριστικού κλάδου. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, όπου η οικοδομική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο είχε βυθιστεί και ο κατασκευαστικός κλάδος είχε γονατίσει τα τελευταία χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει δημιουργώντας νέες προοπτικές τόσο στους επαγγελματίες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου όσο και στην ίδια την πόλη και τα νότια παράλια του νομού.
Οι επενδύσεις που γίνονται αφορούν κατά κύριο λόγο τον τουριστικό κλάδο, είτε πρόκειται για κατασκευή νέων μεγάλων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, είτε για επεκτάσεις και προσθήκες, αλλά και για ανέγερση τουριστικών κατοικιών ιδίως από ξένους, κυρίως νότια του νομού, έχουν δώσει μια σημαντική «ανάσα» στον μέχρι πρότινος «παγωμένο» τομέα των κατασκευών.
Έπειτα από την πολυετή καθίζηση η άνοδος της τουριστικής κίνησης αλλά και η κυριαρχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων κινητοποίησαν την αγορά, αφού αρκετοί, παρά τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας, της φορολογίας, ρίσκαραν θέλοντας να επενδύσουν στο κομμάτι του τουρισμού, ο οποίος απορροφά πλέον μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν μόλις 52, την ίδια στιγμή που την επόμενη χρονιά, το 2019 ανήλθαν οι άδειες σε 47 και έκτοτε σταθεροποιηθήκαν 419 το 2020 και φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 413.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικοδομής υποστηρίζοντας πως: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από το 2018 και μετά έχει ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα. Βέβαια η ανάκαμψη αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις τουριστικές κατοικίες και φαίνεται ότι φέτος, το 2021 έχουμε και μικρή οικοδομική δραστηριότητα για ιδιοκατοίκηση, ωστόσο η μεγάλη ανάκαμψη αφορά στην τουριστική κατοικία. Σίγουρα η ανάκαμψη αυτή έχει δώσει μια ζωντάνια στην οικοδομή και στον κατασκευαστικό κλάδο. Την περίοδο της πανδημίας δεν άλλαξε κάτι και δεν υπήρξε φρένο, καθώς δεν σταμάτησαν να δουλεύουν τα εργοτάξια. Αυτό δείχνει ουσιαστικά ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις επενδύσεις επειδή ήταν τουριστικές ευελπιστούσαν ότι μετά την πανδημία οι επισκέπτες θα αυξηθούν και μάλιστα θα προτιμούν τέτοιου είδους καταλύματα σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο πιο ασφαλή από υγειονομικής άποψη. Άρα δεν σταμάτησαν τις επενδύσεις. Δεν φοβήθηκαν. Και αυτό επιβεβαιώθηκε φέτος, καθώς ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό και γι’ αυτού του είδους τα καταλύματα ακόμα περισσότερο καλή».
Ο κ. Καλησπεράκης πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εκδοθεισών αδειών είναι ικανοποιητικός για τα δεδομένα της εποχής αναφέροντας πως: «Για τα σημερινά δεδομένα είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται. Στο παρελθόν, στις καλές εποχές -αναφέρομαι προ δεκαπενταετίας- είχαμε διπλάσια νούμερα. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και έχει προσαρμοστεί όλη η κατάσταση στα νέα δεδομένα. Οπότε τα νούμερα αυτά είναι πολύ καλά για τον κλάδο. Από άποψη παραγωγικότητας σίγουρα δεν είναι όπως στο παρελθόν. Αισιοδοξώ όμως ότι η καλή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί και πολλά χρήματα από προγράμματα και επιδοτήσεις κατευθύνονται σε τέτοιες δραστηριότητες και είναι θετικό αυτό».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Δεν πρέπει μόνο να μένουμε στον αριθμό των αδειών αλλά και σε τι κατασκευές αναφέρονται. Ενώ ο αριθμός σαν απόλυτος αριθμός από το 2019 και μετά που παρακολουθούμε το ηλεκτρονικό σύστημα για όλες τις περιοχές που είναι στην αρμοδιότητά μας (πλην του δήμου Μυλοποτάμου) είναι περίπου ο ίδιος. Στην ουσία όμως διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό μια πολύ μεγάλη έξαρση και ένταση σε μεγάλες οικοδομικές άδειες που αφορούν ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, βίλες κτλ. αυτό δείχνει δηλαδή ότι έχουμε πολύ μεγάλο οικοδομικό ενδιαφέρον. Δεν ξέρω κατά πόσο η κρίση και αναφέρομαι στην ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανατίμηση των οικοδομικών υλικών, θα ανακόψει αυτή τη ροή των οικοδομικών αδειών, άρα και των οικοδομικών εργασιών, αλλά ελπίζω να είναι παροδικό φαινόμενο, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι άδειες που βγαίνουν από την πολεοδομία μας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πιστεύω ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 500. Δηλαδή το 2021 θα είναι ίσως η χρονιά με τις περισσότερες άδειες τα τελευταία χρονιά. Και όχι μόνο θα είναι πολλές αλλά θα είναι και άδειες ακριβές δηλαδή θα αναφέρονται σε μεγάλες κατασκευές».
Η επέκταση του σχεδίου πόλεως θα δώσει νέα δυναμική στον κλάδο της οικοδομής
Εν τω μεταξύ νέα δυναμική στον κλάδο της οικοδομής σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να δώσει και η επέκταση του σχεδίου πόλης, η οποία έχει «παγώσει» την τελευταία δεκαετία. Βασική προτεραιότητα παραμένει η αποδέσμευση των υφιστάμενων ελεύθερων τμημάτων γης εντός πόλης, τα οποία αντιμετωπίζουν πολεοδομικά ζητήματα και τα οποία όταν επιλυθούν θα δώσουν τη δυνατότητα οικοδόμησης. «Προσπαθούμε τώρα να αποδεσμεύσουμε 100 περίπου στρέμματα στην περιοχή του Μασταμπά, γιατί υπήρχαν προβλήματα, με τον τρόπο που είχαν φτιάξει την πράξη 56 πριν πολλά χρόνια και είμαστε σε μια διαδικασία που θεωρώ ότι φτάνουμε στο τελικό στάδιο για να εξορθολογήσουμε αυτή την πράξη και να δοθεί οικοδομήσιμη γη. Συν του ότι είναι ειλημμένη απόφαση του Δήμου Ρεθύμνης να προχωρήσει σε ένταξη στο σχέδιο πόλεως νέων περιοχών κάτω από το σημερινό ΒΟΑΚ και στις περιοχές που επιτρέπεται βάσει των δασικών χαρτών που έχουν ήδη αναρτηθεί. Η πεποίθησή μας είναι ότι φυσικά αυτό θα δημιουργήσει νέα πολεοδόμηση και θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση» σημείωσε ο Γιώργος Μαρινάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου Σπύρος Καλησπεράκης, είπε: «Στην κατοικία για αγορά ή ενοικίαση το πρόβλημα παραμένει. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει κυρίως από την παραθεριστική κατοικία. Κάτι κινείται και στην πόλη αλλά πολύ δειλά, για το 2022 η εικόνα μπορεί να είναι και καλύτερη, εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις.
Επειδή όμως εμάς μας ενδιαφέρει η οικοδομική δραστηριότητα εντός πόλης και επειδή κινείται η δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε και εκεί να υπάρξει μια βελτίωση της κατάστασης. Αν προχωρήσει το σχέδιο πόλεως θα βοηθηθεί η κατάσταση, γιατί θα δοθούν οικόπεδα προς οικοδόμηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες από το 2018 έως το 2021
Για το έτος 2018 (έως Οκτώβριο ) έντυπα εκδόθηκαν 160 οικοδομικές άδειες
Εκ των οποίων οι 101 αφορούν στον Δήμο Ρεθύμνης
Για το έτος 2018 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ (e-adeies)
Εκδόθηκαν 76 Διοικητικές Πράξεις
Άδειες 52 (οικοδομικές άδειες, μικρής κλίμακας, εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών, κατεδαφίσεις)
Εγκρίσεις 16 (βεβαιώσεις όρων δόμησης και προεγκρίσεις)
Αναθεωρήσεις 5 (γνωστοποιήσεις, ενημερώσεις και αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και μικρής κλίμακας)
Έλεγχοι 3 (μεταγενέστεροι έλεγχοι φορολογικών)
Για το έτος 2019 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ (e-adeies)
Εκδόθηκαν 816 διοικητικές πράξεις
Άδειες 476 (οικοδομικές άδειες, μικρής κλίμακας, εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών, κατεδαφίσεις)
Εγκρίσεις 138 (βεβαιώσεις όρων δόμησης και προεγκρίσεις)
Αναθεωρήσεις 138 (γνωστοποιήσεις, ενημερώσεις και αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και μικρής κλίμακας)
Έλεγχοι 64 (μεταγενέστεροι έλεγχοι φορολογικών)
Για το έτος 2020 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ (e-adeies)
Εκδόθηκαν 857 διοικητικές πράξεις
Άδειες 419 (οικοδομικές άδειες, μικρής κλίμακας, εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών, κατεδαφίσεις)
Εγκρίσεις 145 (βεβαιώσεις όρων δόμησης και προεγκρίσεις)
Αναθεωρήσεις 199 (γνωστοποιήσεις, ενημερώσεις και αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και μικρής κλίμακας)
Έλεγχοι 94 (μεταγενέστεροι έλεγχοι φορολογικών)
Για το έτος 2021 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ (e-adeies)
Εκδόθηκαν 838 διοικητικές πράξεις
Άδειες 413 (οικοδομικές άδειες, μικρής κλίμακας, εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών, κατεδαφίσεις)
Εγκρίσεις 184 (βεβαιώσεις όρων δόμησης και προεγκρίσεις)
Αναθεωρήσεις 167 (γνωστοποιήσεις, ενημερώσεις και αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και μικρής κλίμακας)
Έλεγχοι 74 (μεταγενέστεροι έλεγχοι φορολογικών)