Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και παράδοση έργων στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα παρουσιάστηκαν στην περίοδο της καραντίνας, αφού μεταξύ πολλών άλλων καταγράφηκαν δυσκολίες στην αποστολή υλικών και εξοπλισμού, που ήταν απαραίτητος για την περάτωσή τους.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη και της οδού Άγγελου Σικελιανού, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό της μέρος όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την παραλαβή των παιγνιδιών της παιδικής χαράς και των υπόγειων κάδων απορριμμάτων που θα παραληφθούν από την Αθήνα αλλά και το δάπεδο της παιδικής χαράς που έρχεται από το εξωτερικό και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η ημερομηνία αποστολής του.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και δόθηκε παράταση στον εργολάβο για να παραδώσει το έργο ως τις 7 Ιουλίου, ωστόσο όπως ανέφερε η επιβλέπουσα μηχανικός του Δήμου, Πόπη Τζανακάκη, καλώς εχόντων των πραγμάτων πολύ νωρίτερα οι παραπάνω εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι 1.550.000 ευρώ και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, με βάση τα όσα προβλέπει η σύμβαση, είναι δώδεκα μήνες.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί για τη δημοτική αρχή ένα μεγάλο στοίχημα και μια πρόκληση, καθώς εκτιμά ότι θα μπορέσει να αναβαθμίσει μια πυκνοκατοικημένη και παραμελημένη μέχρι σήμερα περιοχή, δίδοντας έναν νέο αναπτυξιακό χαρακτήρα στη γειτονιά της Καλλιθέας, η οποία σήμερα είναι επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και μη λειτουργική για τους κατοίκους της.
Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του γραφείου παλιάς πόλης του Δήμου, Μάνος Τσάκωνας και σε αυτήν προβλέπονται καινοτόμες παρεμβάσεις που θ’ αλλάξουν την όψη της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Καλλιθέας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Αντιστοίχως παράταση δόθηκε και στο έργο που αφορά στην ανάπλαση της πλατείας 110 Μαρτύρων, στα Μισίρια, οπού επίσης υπάρχει δυσκολία στην παραλαβή του δαπέδου της παιδικής χαράς, του οποίου ο εξοπλισμός προέρχεται από το εξωτερικό. Πρόκειται για την πλατεία που βρίσκεται στα Μισίρια, αποτελεί έναν ιστορικό χώρο για την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου και η αισθητική αναβάθμιση θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάδειξή της. Το έργο περιλαμβάνει νέα παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ, όπως και την πλακόστρωση της πλατείας, σε μια παραμελημένη περιοχή στα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου, οι οποίες δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και προχωρούν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου, Πόπη Τζανακάκη, για το σχολείο δόθηκε παράταση στον εργολάβο ως τις 30 Αυγούστου, προκειμένου αυτό να παραδοθεί και να μπορέσει να τεθεί στη διάθεση των μαθητών την επόμενη σχολική χρονιά. Το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 3,03 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση το σχολείο θα είναι 9/θέσιο, δυναμικότητας 225 μαθητών και θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51m2, ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
Το κτίριο αποτελείται από τους εξής επιμέρους χώρους: εννέα αίθουσες διδασκαλίας, συνολικού εμβαδού 405,00μ2, εργαστήρια (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών και πληροφορικής) συνολικού εμβαδού 180,00μ2, κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο) συνολικού εμβαδού 179,00μ2, χώρους άθλησης-υπαίθρια γήπεδα, χώρους διοίκησης (γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, ιατρείο κ.λπ.) συνολικού εμβαδού 105,00μ2, βοηθητικούς χώρους, συνολικού εμβαδού 81,00μ2, αποθηκευτικούς χώρους υπογείου, συνολικού εμβαδού 225,00μ2. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του σχολείου είναι 1.010,02m2.
Το σχολείο κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Θα κατασκευαστούν επίσης, εντός του αύλειου χώρου θέσεις στάθμευσης οχημάτων τόσο για άτομα με αναπηρία όσο και για τους διδάσκοντες.
«Δώσαμε μια παράταση στον εργολάβο μέχρι τις 30 Αυγούστου. Το σχολείο προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχουν μπει τα μαρμάρινα δάπεδα στις αίθουσες και στους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους του σχολείου, έχουν μπει τα πλακάκια στις τουαλέτες και τα αλουμινένια κουφώματα. Τα περισσότερα μηχανολογικά έχουν τελειώσει, ενώ έχουν μπει και τα φώτα. Εκκρεμεί η τοποθέτηση των τζαμιών που θα γίνει αυτή την περίοδο, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου» ανέφερε η κα Τζανακάκη.
Ξεκίνησαν οι εργασίες στον Πρινέ
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο του Πρινέ της δημοτικής ενότητας Νικηφόρου Φωκά, που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την περιοχή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Τα έργα ανάπλασης γίνονται παράλληλα με το μεγάλο αποχετευτικό έργο που θα εκτελέσει η ΔΕΥΑΡ.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πόρους του δήμου, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ.
Η υπό μελέτη περιοχή, εκτάσεως περίπου 2.000,00, περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα (δημοτικούς δρόμους) εντός οικισμού Πρινέ, Τ.Κ. Πρινέ, Δήμου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση οι δρόμοι σήμερα είναι τοπικά ασφαλτοστρωμένοι και τοπικά τσιμεντοστρωμένοι.
Η βατότητα και η αισθητική δεν είναι καλή σε σχέση και με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση οι υφιστάμενες επιστρώσεις θα καθαιρεθούν, ώστε να μην αλλάξει η υψομετρική κατάσταση. Θα κατασκευαστεί παντού ένα δάπεδο από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό πλέγμα. Πάνω σε αυτό θα επιστρωθούν πλάκες από φυσικά υλικά περιοχής. Παράλληλα, με τις εργασίες ανάπλασης θα πραγματοποιηθεί και το αποχετευτικό έργο του Πρινέ με χρήματα που εξασφάλισε η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. από το πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών.
Το συγκεκριμένο έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2.900.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ωστόσο μετά την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος εταιρία Δομική Κρήτης Α.Ε. η υπογραφείσα σύμβαση, ανέρχεται στο ποσό των 1.161.274,20 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Το έργα αφορά εκσκαφές, επιχώσεις με θραυστό υλικό, προμήθεια και εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης και αποκαταστάσεις, κατασκευή αντλιοστασίων μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων ελέγχου.
Το έργο προβλέπει τη σύνδεση του συνόλου του οικισμού σε νέο αποχετευτικό δίκτυο και τελικό αποδέκτη τον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Ρεθύμνου, διασύνδεση η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Κατά την κατασκευή του έργου αναμένεται να τοποθετηθούν 12.200 μέτρα αγωγών βαρύτητας, διαμέτρου Φ200 από uPVC, 774 μέτρα καταθλιπτικοί αγωγοί διατομών Φ63 και Φ90, καθώς επίσης προβλέπεται η κατασκευή και επτά αντλιοστασίων προκειμένου να γίνει εφικτή η μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό.