Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην ένταξη του έργου της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι φάκελοι των δύο έργων τόσο της επέκτασης και της αναβάθμισης όσο και αυτό της διαχείρισης της λυματολάσπης έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ λίγο πριν το Πάσχα είχαν αποσταλεί και σχετικά συμπληρωματικά έγγραφα, που ήταν απαραίτητα για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα όμως το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει καμία απάντηση για το συγκεκριμένο έργο, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για τον μητροπολιτικό Δήμο, καθώς ο υπάρχων βιολογικός έχει κορεστεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού.
Τα έργα που διεκδικούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι το έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και το έργο διαχείρισης της λυματολάσπης.
Το έργο διαχείρισης της λυματολάσπης, έχει προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και η επέκταση του βιολογικού 3,5 εκ. ευρώ και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν στο μέλλον τα αποχετευτικά δίκτυα των Δημοτικών Ενοτήτων Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά.
Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του βιολογικού είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από χρόνια, όμως παρά το γεγονός ότι δημοπρατήθηκε ουδέποτε ξεκίνησε, αφού οι πιστώσεις τελικά δεν υπήρχαν. Με την πάροδο των χρόνων και με την έλλειψη ρευστότητας η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αποτέλεσε μονόδρομο για τη δημοτική αρχή.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Άγγελος Μαλάς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε πως από πλευράς Δήμου και ΔΕΥΑΡ έχουν κατατεθεί όλοι οι απαιτούμενοι φάκελοι με τις μελέτες και τα δικαιολογητικά. «Δεν έχουμε νεότερα περιμένουμε να ενταχθεί το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Έχουμε στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Από πριν το Πάσχα έχουμε κάνει τις κινήσεις μας όλες και τηρούμε στάση αναμονής. Είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί και το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης και το έργο της λυματολάσπης. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» ανέφερε.
Τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι ελλείψεις, που θα επιλυθούν με την κατασκευή του έργου της αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού είναι τα εξής:
– Επεξεργασία των λυμάτων δέκα οικισμών του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ρεθύμνου, που θα συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ. Στο προτεινόμενο για χρηματοδότηση έργο πρόκειται να συνδεθούν τα λύματα των οικισμών: Αρμένοι, Κούμοι, Φωτεινού, Άη Γιώργη, Κάστελος, Σωματάς, Χρωμοναστήρι, Ρουσσοσπίτι, Μύλοι. Το έργο κατασκευής των δικτύων μεταφοράς των παραπάνω οικισμών στο Βιολογικό έχει δημοπρατηθεί από το 2011, με προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ.
– Υποδοχή, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων της ανατολικής ξενοδοχειακής ζώνης και της ζώνης των ενδιάμεσων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου (16 οικισμοί). Στο έργο προβλέπεται η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των οικισμών: Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος, Σφακάκι, Σκαλέτα, Πρίνος, Σταυρωμένος, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Άγιος Δημήτριος, Παγκαλοχώρι, Λούτρα, Αγία Τριάδα, Μέση, Αγία Παρασκευή, Μαγνησία, Βιράν Επισκοπή.
– Υποδοχή, επεξεργασία, και διάθεση λυμάτων τριών παραλιακών οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά: Ατσιπόπουλο, Πρινές, Γεράνι.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, το σύνολο του εξυπηρετούμενου πληθυσμού ανέρχεται σε 40.709.
Σημειώνεται ότι πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) υποβλήθηκε προ μηνών και για το έργο της επεξεργασίας λυματολάσπης, ωστόσο δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις.