Ηράκλειο
Στην αποξήρανση της σταφίδας με ηλιακή ενέργεια, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, προχωρούν η Περιφέρεια και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Η παραδοσιακή τεχνική αποξήρανσης κρύβει κινδύνους για την παραγωγή κυρίως σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, με την Περιφέρεια και το Ανώτατο Τεχνολογικό ίδρυμα του νησιού να υιοθετούν μία καινοτόμα διαδικασία, η οποία θα βασίζεται στο ιδιαίτερα μεγάλο ηλιακό δυναμικό της Κρήτης.
Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσα σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο, μέσα στον οποίο το προϊόν θα είναι απόλυτα προστατευμένο από εξωγενείς παράγοντες και θα επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό η αποξήρανσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη διαδικασία έρευνας του Τεχνολογικού Ιδρύματος στο θέμα της καλύτερης δυνατής επεξεργασίας της σταφίδας με τη χρήση ηλιακής ενέργειας προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθούν και οι απαραίτητες υποδομές για να τεθεί σε πλήρη ισχύ το όλο εγχείρημα.
Ήδη τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών είναι ενθαρρυντικά και το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και στόχο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να ανακοινωθούν σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα στους παραγωγούς. Σε περίπτωση που το όλο project στεφθεί με επιτυχία, ανοίγει ο δρόμος να παραχθούν στο μέλλον αγροτικά προϊόντα με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο ηλιακής ενέργειας. Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης περιμένει με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να δοθεί λύση σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς του νησιού.
Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μετά της Περιφέρειας και του Τ.Ε.Ι. Κρήτης έχει ήδη εγκριθεί, θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, ενώ θα καθοριστεί και το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης στην καινοτόμο αυτή δράση και πρωτοβουλία. Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου υποστηρίζει ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα και η στήριξη των εφαρμογών ξήρανσης αγροτικών προϊόντων έχουν ως στόχο από τη μία τη διασφάλιση της ποιότητάς τους και από την άλλη την ενίσχυση της εξωστρέφειας παραδοσιακών προϊόντων σε διεθνείς αγορές. Χαρακτηρίζει την πρόταση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης εξαιρετική, που δίνει λύση σε πάγια προβλήματα των παραγωγών σταφίδας.
«Ξέρουμε την αγωνία την οποία έχει ο κόσμος τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη από την μία να μαζέψει τη σταφίδα του και από την άλλη βέβαια για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη. Μέσα σε ειδικούς χώρους και με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας θα μπορεί να γίνεται η φυσική ξήρανση της σταφίδας προστατεύοντας τα προϊόντα αυτά από τις κακές καιρικές συνθήκες. Είναι μία εξαιρετική πρόταση, ωστόσο χρειάζεται μία διετία για να ολοκληρωθεί. Εμείς ωστόσο κινούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση που θα βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό τους παραγωγούς.
Θα βοηθήσει το σχέδιο αυτό και να μην χάνει ο παραγωγός το εισόδημά του και στο να είναι βέβαια και καλύτερης ποιότητας το παραγόμενο προϊόν. Θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον αγροτικό κλάδο, καθώς υπάρχει σκέψη να προχωρήσει και η φυσική ξήρανση και πολλών άλλων φρούτων. Βέβαια αξίζει να εστιάσουμε και στο γεγονός ότι θα ανοίξουν και οι αγορές. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος. Να ανοίξουν οι αγορές, η εύρεση νέων και η προώθηση των προϊόντων μας, η ποιότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλή», υποστηρίζει η Θεανώ Βρέντζου.