Με καινοτόμες δράσεις και νέα προϊόντα της κρητικής γης πλαισιωμένα από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανοίγει την Τετάρτη 1 Ιουλίου η αυλαία για την 4η κατά σειρά Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που θα πραγματοποιείται για μια εβδομάδα στο χώρο του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ρεθύμνου, της ΚΕΔΗΡ, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου.
Σαράντα εκθέτες αυξημένοι κατά δέκα σε σχέση με την περσινή χρονιά για επτά μέρες θα προβάλλουν τα ντόπια προϊόντα ενημερώνοντας τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες για τον τρόπο παραγωγής τους και για τις ιδιότητές τους αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της κρητικής διατροφής.
Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων, εξωστρέφειας των κρητικών επιχειρήσεων, που επιδιώκουν μέσω της γιορτής να προωθήσουν την παραγωγή τους τυποποιημένη στο εξωτερικό.
Προϊόντα όπως το ρόδι και το φραγκόσυκο θα προβληθούν για πρώτη φορά στην γιορτή τυποποιημένα, ενώ θα υπάρχει έκθεση χειροτεχνίας και οικοτεχνίας. Ξεχωριστό περίπτερο θα έχει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Σε ότι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις θα υπάρχουν νέες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα για τα παιδιά. Κτηνοτρόφοι θα βρίσκονται στο χώρο του Δημοτικού Κήπου στο πλαίσιο της γιορτής για να δείξουν τον τρόπο ψησίματος του ντόπιου αρνιού.
Κάθε απόγευμα θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα τόσο από ντόπιους Κρητικούς καλλιτέχνες αλλά και συναυλίες από Έλληνες καλλιτέχνες. Η γιορτή θα ξεκινά κάθε απόγευμα στις 8:00, ενώ όπως ενημερώνει η ΚΕΔΗΡ το εισιτήριο για τα παιδιά είναι δύο ευρώ, για τους ενήλικες πέντε ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα εισιτήριο διαρκείας που στοιχίζει 20 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη μέρα των εγκαινίων η είσοδος θα είναι δωρεάν.
Οι διοργανωτές χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που στόχο έχει την προβολή της κρητικής κουζίνας, την εξωστρέφεια των ντόπιων τυποποιημένων προϊόντων μέσα από το πάντρεμά τους με τον κρητικό πολιτισμό καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι ένας θεσμός πλέον για το Ρέθυμνο και για την Κρήτη. Έχει να κάνει με την προβολή της κρητικής διατροφής των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης και βέβαια με τον κρητικό πολιτισμό. Απευθύνεται και στους συμπατριώτες μας Κρητικούς αλλά και στους επισκέπτες μας. Συμμετέχουν φέτος περίπου 40 εκθέτες και με καινοτόμα προϊόντα -πέρα απ’ τα παραδοσιακά μας προϊόντα της κτηνοτροφίας και του ελαιολάδου και θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά χρόνο με το χρόνο γινόμαστε καλύτεροι. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε και την Κρήτη και τον τουρισμό μας και βεβαίως την πρωτογενή παραγωγή μας και την κρητική διατροφή και τα προϊόντα μας. Παράλληλα, φέτος θα φιλοξενήσουμε και 22 δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα, από μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε εφημερίδες αλλά και site που ασχολούνται και με την επικαιρότητα αλλά και με τον τουρισμό. Θα τους ξεναγήσουμε στον τόπο μας, θα γνωρίσουν τα προϊόντα μας, θα υπάρχει γευσιγνωσία, θα υπάρχουν παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται και θέλουμε να γίνεται στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο είναι να το γνωρίσει όλη η Ελλάδα και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να γνωρίσει τον τόπο μας αλλά συγχρόνως και να περάσει καλά».
Η Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Τουρισμού αναφέρθηκε στη μεγάλη γιορτή του Ρεθύμνου, για την οποία, όπως είπε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από την ιστοσελίδα www.cretandietfestival.gr, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα διανέμεται στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, στο Επιμελητήριο αλλά και στο γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης «Είμαστε όλοι έτοιμοι τόσο οι εκθέτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στον κήπο, οι καλλιτέχνες που ετοιμάζονται να έρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη για να πλαισιώσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το σούρουπο κάθε ημέρας μέχρι το βράδυ και οι οργανισμοί, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί, οι οποίοι θα είναι εκεί και θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα των ημερών μαζί με τα μαγειρικά και επαγγελματικά προγράμματα. Φέτος θα υπάρχουν αρκετές καινοτομίες, εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί με τον σύλλογο «Αρχέλων» που θα μας ενημερώσει για την προστασία της καρέτα-καρέτα, θα είναι το caravan project που φιλοξενείται ήδη στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης με ιστορίες και κοινωνικές εμπειρίες ανθρώπων από το Ρέθυμνο, και προβολές ντοκιμαντέρ και φωτογραφιών που θα γίνονται σε παιδιά και μεγάλους. Παράλληλα, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ρεθύμνης και Αμαρίου μάλλον θα είναι κοντά μας για να μας δείξει όχι μόνο τους τρόπου ψησίματος του κρητικού αρνιού αλλά και για να έρθει σε μια επαφή με τον κόσμο να μιλήσουν για το ντόπιο κρέας, το κρητικό και να μαγειρέψει σε μικρούς και μεγάλους ξανά διάφορες συνταγές. Τα βράδια μας θα είναι το ένα καλύτερο από το άλλο με όλα τα είδη της μουσικής, παραδοσιακή με τους μουσικοχορευτικούς συλλόγους του Ρεθύμνου και λίγο πιο αργά μετά από τις μαντινάδες, που θα ετοιμάσουν οι μαντιναδολόγοι μας, θα έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε συναυλίες με επώνυμους και αγαπημένους Κρητικούς αλλά και Έλληνες τραγουδιστές. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη ΚΕΔΗΡ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια εγρήγορση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, την Αντιπεριφέρεια και πάρα πολλούς εθελοντές από όλο το Ρέθυμνο, θα περιμένουμε όλο τον κόσμο, να περάσουμε άλλες επτά πολύ όμορφες βραδιές στον Δημοτικό μας Κήπο στο Ρέθυμνο» ανέφερε.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Α’ αντιπρόεδρος Μανόλης Ψαρουδάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε την σπουδαιότητα της εξωστρέφειας των ντόπιων τυποποιημένων προϊόντων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Περισσότεροι από 40 εκθέτες παρουσιάζουν φέτος τα προϊόντα τους, τον σχεδιασμό τους, τη διάθεσή τους για καινοτομικά προϊόντα, τη στόχευσή τους για εξωστρέφεια. Καινούργιοι εκθέτες, νέα προϊόντα, δίπλα δίπλα και μαζί με τους πιστούς εκθέτες στα προϊόντα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το ρόδι και το φραγκόσυκο παρουσιάζουν πρώτη φορά τα προϊόντα τους, δίπλα στα προϊόντα του χαρουπιού, στα αρτοσκευάσματα, στα παξιμάδια, στα σαλιγκάρια, στα προϊόντα σαπουνιού, στο μέλι, στα λάδια, στα προϊόντα της αλόης. Φέτος ενισχύουμε και όχι τυχαία τους χειροτέχνες του Ρεθύμνου και την οικοτεχνία, γιατί θεωρούμε ότι έτσι συμπληρώνεται το ιστορικό, πολιτιστικό και οικονομικό στίγμα του Ρεθύμνου στη ζωή και στο χρόνο. Η χειροτεχνία, η οικοτεχνία και η τυποποίηση των προϊόντων που πρέπει να είναι στοίχημα όλων μας και του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης. Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο πρέπει να ‘ναι σε πρώτη προτεραιότητα γιατί μόνο έτσι τα προϊόντα θα αποκτήσουν πραγματικά προστιθέμενη αξία και οι καταναλωτές θα τρώνε πραγματικά υγιεινά και σε καλές τιμές προϊόντα».
Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής εκ μέρους του Δήμου, εθελόντρια υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων κ. Κατερίνα Ξεκάλλου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις της κρητικής κουζίνας μέσα από την παράδοση και ιστορία των προϊόντων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως κάθε χρόνο παρά τις δυσκολίες και τα κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στις μέρες μας, σε ένα όμορφο ραντεβού στη γιορτή Κρητικής Διατροφής στον κήπο Ρεθύμνης ετοιμάσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις για τα παιδιά και για τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα κρητικά προϊόντα, για το σιτάρι και το γιορτινό ψωμί στην Κρήτη, το λάδι και την ελιά, τη μέλισσα και το μέλι, το τυρί και το τυράκι για τα παιδιά μας και για μας κόκκινη σως με εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, εκπροσώπους της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με αλληλεπιδράσεις από άλλες κουζίνες της μεσογείου. Παραδοσιακά βράδια με συντροφιά τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Ρεθύμνου και Αμαρίου, με αντικριστά, πιλάφια, βραστά και κλασικά κρητικά πιάτα, όπως οι πίτες, που μας φτιάχνουν οι νοικοκυρές από το Αμάρι και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, που πάντα στην προσπάθεια μας φτιάχνει για μας κρητικές παρασκευές και παρουσιάζει καινοτόμα κρητικά προϊόντα όπως το ρόδι, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και που μπορεί να έχει εφαρμογή στην κουζίνα μας εκτός από τις τεράστιες θρεπτικές ιδιότητες που έχει, λικέρ γίνονται από βότανα, χόρτα, δέντρα, φύλλα και μυριστικά του νησιού μας, Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ετοιμάζει ένα παραδοσιακό μπουφέ από χώρες της Μεσογείου με επιρροές από την κρητική διατροφή, και έτσι συμπολίτες μετανάστες που ζουν στην πόλη μας δίνουν το δικό τους τόνο στην γιορτή, παράλληλα μ’ αυτό πλήθος μουσικών εκδηλώσεων και χαράς και ευφορίας σε μέρες λίγο ιδιόρρυθμες».