Με ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που αφορά την καταγραφή και παρακολούθηση του θορύβου είτε αυτό προκαλείται από αυτοκίνητα είτε από μουσική καταστημάτων, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιου μέσω του τμήματος Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας και ο Δήμος Ρεθύμνου συνεχίζουν την αγαστή συνεργασία τους προς όφελος της κοινωνίας του Ρεθύμνου.
Οι δυο πλευρές υπέγραψαν χθες την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων – δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης». Ο προϋπολογισμούς του ανέρχεται σε 371.382,98 ευρώ και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νικός Κατσαράκης, ανέφερε: «Υπογράψαμε μια ακόμα προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ρεθύμνου, που αφορά στην εγκατάσταση σταθμών μέτρησης του επιπέδου του θορύβου στην πόλη. Η σύμβαση αφορά τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των μετρήσεων του επιπέδου των θορύβων στην πόλη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με τον Δήμο Ρεθύμνου επεκτείνεται. Ή σύμβαση αυτή με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του πανεπιστημίου μας και αντιπρύτανη Νεκτάριο Παπαδογιάννη θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της και θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, ειδικά τα επίπεδα του θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, είπε:
«Είναι διαρκής η επιθυμία και η ουσιαστική επαφή με τα πνευματικά ιδρύματα του τόπου μας. Αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλές δράσεις. Υπογράψαμε με τον πρύτανη μια προγραμματική σύμβαση, που αφορά ένα υπόεργο, στα πλαίσια ενός ευρύτερου έργου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και της κλιματικής αλλαγής και της εκπομπής θορύβου και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Είναι μια πρωτοποριακή και καινοτόμα επιστημονική δουλειά που θα κάνει για εμάς το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο και σεβόμαστε και υποληπτόμεθα για τον τρόπο λειτουργίας του και για την ποιότητα των στελεχών του. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε την εκπομπή θορύβων στο ιστορικό κέντρο μας. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και με αυτό θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές, να κάνουμε συγκεκριμένες τις πηγές του θορύβου, ώστε να μην δημιουργούνται ούτε αδικίες ούτε να υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης από εκείνους που κατά σύστημα δυστυχώς διαταράσσουν την ησυχία των περίοικων».
Στο περιθώριο της υπογραφής της παραπάνω σύμβασης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χάραξης νέων στρατηγικών για το ιστορικό κέντρο της πόλης επισημαίνοντας πως: «Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι στο ιστορικό κέντρο πρέπει να βρούμε νέες πολιτικές και νέες στρατηγικές για να μείνουν εκεί οι κάτοικοί του. Δεν είναι το επιχειρείν η πόλη. Το επιχειρείν φιλοξενείται από μια πόλη που είναι ισχυρή, που έχει σχολεία, κοινωνικές δομές, κοινωνική ζωή, κατοίκους. Αλλιώς κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα γκέτο, όπου είναι ένας κίνδυνος εμφανής. Δυστυχώς όλα τα μέχρι τώρα χρηματοδοτικά εργαλεία αποσκοπούν στο πως να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις, νέους ξενώνες και να διώχνουμε τον κάτοικο από την παλιά πόλη, αφού δεν του δίνουμε κανένα κίνητρο να μείνει εκεί ούτε για να μπορέσει να αναβαθμίσει την ιδιοκτησία ου που έχει προβλήματα από στατικά μέχρι και λειτουργικά για αυτό κάνω έκκληση να δούμε το θέμα ιστορικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα».
Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ και καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας τόνισε πως τα προηγούμενα συστήματα που θα εγκατασταθούν θα δώσουν και στον πολίτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά και απευθείας το θόρυβο που καταγράφεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, είπε: «Το ΕΛΜΕΠΑ έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές επιτυχίες στην έρευνα ιδιαίτερα όμως στην καινοτομία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε αφορά σε καινοτόμες εφαρμογές ιδεών από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και ακουστικής που εδρεύει στο Ρέθυμνο και θα εφαρμοστούν προς όφελος του πολίτη στην παλιά πόλη. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου πέρα από την κατοικία έχει και επιχειρήσεις, έχει και διασκέδαση και διαμονή. Όλα αυτά θα πρέπει αρμονικά να συνυπάρξουν με τη συγκατοίκηση. Από τη εποχή που ήταν πρόεδρος στην παλιά πόλη ο κ. Κρεβετζάκης και σε επαφές με τον δήμαρχο είχαμε καταθέσει προτάσεις για την ηχητική παρακολούθηση του πεδίου της παλιάς πόλης που είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές επιταγές για τις περιοχές που αποτελούν τουριστική κατοικία και τις περιοχές ιστορικών κέντρων που διαμένουν επίσης και μόνιμοι κάτοικοι. Ο δήμος Ρεθύμνης πρωτοπορεί με αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο εμείς θα συμβάλλουμε στην εγκατάσταση του δικτύου και στην επιστημονική του τεκμηρίωση, ώστε να μπορεί τα επόμενα χρόνια να έχουν μια επιπλέον εισαγωγή τι ακριβώς ηχητικό πεδίο υπάρχει και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην παλιά πόλη. Έχουμε υπογράψει πολλές προγραμματικές συβάσεις με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους δήμους αναδεικνύοντας το ΕΛΜΕΠΑ σε ένα περιφερειακό πόλο έρευνας και καινοτομίας».
Παράλληλα όπως πρόσθεσε υπάρχουν προοπτικές για ακόμα πιο εξελιγμένες τεχνολογίες με συστήματα που θα παρακολουθούν το ηχητικό πεδίο και θα δίδουν τη δυνατότητα ακόμα και στους ξένους να το παρακολουθούν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους. «Ο ανάδοχος του έργου, ο δήμος, θα έχει πλήρη πρόσβαση στις καταγραφές, θα υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένο γραφείο στον δήμο με την τεχνική του υπηρεσία και αρμόδιους που μπορούν να λάβουν αυτά τα στοιχεία και θα διασυνδεθεί επίσης με άλλες πλατφόρμες που έχει αναπτύξει ο δήμος και θα είναι προσβάσιμες όχι μόνο στις τεχνικές υπηρεσίες και τους ειδικούς πολιτικούς και τεχνικούς αλλά και σε κάθε πολίτη του δήμου που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει με ψευδοχρώματα στο χάρτη απεικόνισης το ηχητικό πεδίο της πόλης του Ρεθύμνου, θα γίνεται ζωντανή αναμετάδοση του ηχητικού δικτύου. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις για περαιτέρω αξιοποίηση των καταγραφών με ένα επιπλέον σύστημα που έχει να κάνει με την ακουστική οικολογία, ένα δυναμικό κομμάτι που το έφερε το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, η ακουστική οικολογία έχει να κάνει με την καταγραφή του συγκεκριμένου ηχητικού τοπίου του κάθε τόπου, που μπορεί για μας να είναι ουδέτερο όμως για ένα ξένο επισκέπτη το ηχητικό πεδίο είναι εξαιρετικά σημαντικό» πρόσθεσε.
Αποπληρώθηκε το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του κτιρίου στα Τρία Μοναστήρια που στεγάζει το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια βάζοντας τέλος σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε επί σειρά ετών το ακαδημαϊκό ίδρυμα: «Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μετά από αρκετά χρόνια ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά το ΕΛΜΕΠΑ αλλά και το Ρέθυμνο επιλύεται. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η πληρωμή του κτιρίου στα Τρία Μοναστήρια, του κτιρίου που στεγάζει το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς μια ερευνητική δομή αριστείας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου μπορεί πλέον να λειτουργήσει απρόσκοπτα, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, καθώς το συμβόλαιο αποπληρώθηκε με ένα ποσό ύψους περίπου 4 εκ. ευρώ και πλέον το κτίριο, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται οριστικά και αμετάκλητα στην κατοχή του ΕΛΜΕΠΑ. Είμαστε πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη και είμαστε σίγουροι ότι το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ θα συνεχίσει αυτή την εξαιρετική πορεία ακόμα πιο δυναμικά».
Επόμενος στόχος η ανέγερση πρότυπων σχολείων και τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ στου Γάλλου
Ο δήμος Ρεθύμνου και το ΕΛΜΕΠΑ στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν θέτουν πλέον ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων πειραματικών σχολείων, μουσικού σχολείου αλλά και κτιρίου που θα στεγάσει τα δυο τμήματα του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας που σήμερα στεγάζεται σε κτίριο του δήμου (παλιά ΤΕΙ), αλλά και του τμήματος Μουσικών Σπουδών, το οποίο αν και έχει ιδρυθεί από το 2019 δεν έχει μέχρι σήμερα λειτουργήσει. Ήδη όπως είπε ο δήμαρχος το θέμα τέθηκε εκ νέου και στον γενικό γραμματέα ΣΔΙΤ που βρέθηκε στο Ρέθυμνο την περασμένη Πέμπτη, ώστε να εξεταστεί η πρόταση που έχει υποβληθεί και να μπορέσει το έργο αυτό να χρηματοδοτηθεί ως έργο ΣΔΙΤ.
«Το ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει τις προσπάθειες του δήμου για το έργο στου Γάλλου, που αφορά τα σχολεία, καθώς και τις εγκαταστάσεις της σχολής Μουσικών Σπουδών και της σχολής Μουσικής Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών του ΕΛΜΕΠΑ. Έχει υποβληθεί μια πρόταση που αφορά τις κτιριακές υποδομές στου Γάλλου που θα στεγάσουν τόσο πρότυπα σχολεία στο Ρέθυμνο όσο και τα δυο τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ, το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που λειτουργεί ήδη και το τμήμα Μουσικών Σπουδών που έχει ιδρυθεί με τον νόμο 4610/2019 και αναμένεται η λειτουργία του στα επόμενα χρόνια. Η εξέλιξη όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου στο Γάλλο είναι πολύ σημαντική και είναι εξαιρετικής σημασίας για το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο στηρίζει εμπράκτως όλες τις προσπάθειες του Δήμου Ρεθύμνου για να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο κ. Κατσαράκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινακης πρόσθεσε: «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μαζί μας τον γενικό γραμματέα του ΣΔΙΤ, τον οποίο επιφορτίσαμε να ασχοληθεί με αυτό το μεγάλο έργο που αφορά στην κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και το ΕΛΜΕΠΑ. Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα η στόχευση της γενικής γραμματείας του ΣΔΙΤ ήταν το μεγάλο έργο για τους ξενώνες του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μεγάλο αμφιθέατρο. Φτάσαμε όμως στην τελική έκβαση της υπόθεσης και είναι σειρά του άλλου μεγάλου στόχου που πραγματικά θα δώσει αξιοπρεπή στέγαση σε ένα πανεπιστήμιο, θα φιλοξενήσει παιδιά πειραματικών και μουσικού σχολείου που και αυτά δεν στεγάζονται σε κατάλληλες για την εποχή εγκαταστάσεις. Γενικότερα η συνεργασία μας με το ΕΛΜΕΠΑ είναι άριστη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη θεσμική μας διάθεση, έχει να κάνει και με την ποιότητα των προσώπων. Απόρροια αυτής της συνεργασίας είναι και το hiper, αυτό το πρωτοποριακό πείραμα που στεγάζεται σε ιδιόκτητη πλέον στέγη για το ΕΛΜΕΠΑ. Με τις δυνάμεις του από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τη λειτουργία των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων και όλες μας οι δυνάμεις είναι στη διάθεσή τους για να μπορέσουν αυτά τα ιδρύματα να διατηρηθούν και στο μέλλον και να είναι άξια επαίνου και αναφοράς».