Απρόσκοπτα προχωρά το πλάνο εγκατάστασης του ολοκληρωμένου καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης όλων των αναλυτικών μετεωρολογικών δεδομένων, στον Δήμο Ρεθύμνης!
Το προηγούμενο διάστημα, υπεγράφη η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου που αφορά στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων – δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης» που έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Ρ.Ν.» σχεδιάζεται το πού θα τοποθετηθούν οι σταθμοί και το πώς ακριβώς θα εμφανίζονται οι πληροφορίες.
Βασικό κι αναπόσπαστο κομμάτι, κρίσιμο για την πρόοδο του σχεδιασμού είναι η προμήθεια των οργάνων· ήτοι των επτά νέων μετεωρολογικών σταθμών και των δύο σταθμημέτρων – κάποιων διατάξεων που θα μετρούν το ύψος του νερού, οι οποίοι και θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία (χειμάρρους), ανατολικά και δυτικά των δημοτικών ορίων: Το πιθανότερο στον Πλατανιά και στον Πετρέ, αντίστοιχα.
Η προμήθεια αυτή, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, θα γίνει στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος από τον Δήμο Ρεθύμνης.
Τα σημεία τοποθέτησης των σταθμών θα εντοπιστούν και θα αποφασιστούν επισταμένως, «ώστε να γίνει μία ομοιόμορφη κατανομή» είπε ο κρητικής καταγωγής μετεωρολόγος.
Ολοκληρωμένο σύστημα, ολοκληρωμένη εικόνα
Η εγκατάστασή τους μπορεί να γίνει και την προσεχή άνοιξη, «το πολύ μέχρι αρχές καλοκαιριού». Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου ελπίζει «να έχει τελειώσει ο διαγωνισμός και να έχουν έρθει τα πράγματα», μια και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σχετικές διαδικασίες του Δημοσίου «είναι λιγάκι αργές».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, το ολοκληρωμένο σύστημα θα εμφανίζει πληροφορίες τόσο των μετρήσεων απ’ τους σταθμούς (για την βροχή, την υγρασία, τον άνεμο και την θερμοκρασία) όσο και προγνώσεις καιρού. Θα παρέχεται, με απλά λόγια, μία «ολοκληρωμένη εικόνα στο σύστημα για να το σύνολο και των προγνωστικών στοιχείων (για τις επόμενες ώρες και ημέρες) αλλά και των τρεχουσών συνθηκών που θα γίνεται από τους σταθμούς» διευκρίνισε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Κι όλα αυτά, εν μέσω της Κλιματικής Αλλαγής. «Είναι κάτι που θα βοηθήσει και την Πολιτική Προστασία» υπογράμμισε, εξηγώντας πως «δεν θέλουμε αυτό το σύστημα μόνο όταν έχουμε ένα έντονο καιρικό γεγονός. Οι Σταθμοί θα χρησιμεύουν κα σε άλλες περιόδους: όταν φυσάει πολύ, το καλοκαίρι για τις υψηλές θερμοκρασίες, για την δύναμη του ανέμου προκειμένου να ενημερώνονται οι τουρίστες και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου».
Παράλληλα, μέσα στην πόλη θα δούμε να μπαίνουν και κάποιοι μικροαισθητήρες σκόνης, οι οποίοι και θα μετρούν το επίπεδο των αιωρούμενων σωματιδίων, τις «εισβολές» από την Αφρική.
«Μία εκτίμηση της ποιότητας αέρα και τα αιωρούμενων σωματιδίων» θα γίνεται, αποσαφήνισε ο κ. Λαγουβάρδος. «Ειδικά την άνοιξη όπου έχουμε μεταφορά σκόνης από την Αφρική, συχνά έχουμε υπερβάσεις- ο ουρανός σκοτεινιάζει, δημιουργείται αυτό το σύννεφο». Άρα, θα γίνεται μέτρηση και αυτού του «περιβαλλοντικού κινδύνου».
Σε (πιλοτική) λειτουργία από το φθινόπωρο
Ανακεφαλαιώνοντας: Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χειμάρρους), ενώ θα έχουμε και τους μικροαισθητήρες για την σκόνη εντός της πόλης – ίσως μπουν και σε 1-2 σημεία ακόμη.
Για το όλο εγχείρημα είχε μιλήσει στο κοινό του Ρεθύμνου ο κ. Λαγουβάρδος, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβρη στον Δημοτικό Κήπο.
Το ολοκληρωμένο, καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης όλων των αναλυτικών μετεωρολογικών δεδομένων θα είναι λειτουργικό για πιλοτική λειτουργία το φθινόπωρο του ’22. Μέσα στο ’23 αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένα.
Όπως έχουν γράψει τα «Ρ.Ν.», τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.
Σημειώνεται ότι το έργο με προϋπολογισμού 371.382,98 €, εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων – δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης».