Η Δικαιοσύνη με εξαιρετική επάρκεια και πληρότητα επιτέλεσε το λειτούργημά της σε σχέση με την υπόθεση του παιδεραστή, πρώην προπονητή και εκπαιδευτικό, Νίκο Σειραγάκη.
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά, επικύρωσε χθες την πρωτόδικη απόφαση καταδικάζοντας τον παιδεραστή τελεσίδικα σε 401 έτη. Κατά συγχώνευση, 220 έτη.
Ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά, απέρριψε και το αίτημα του παιδεραστή να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου, επικαλούμενος την αθλητική του δραστηριότητα και τις επιτυχίες του στο μπάσκετ.
Είναι χαρακτηριστική η τελευταία φράση που είπε στον κατηγορούμενο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νίκος Βεργιτσάκης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Επικυρώσαμε την πρωτόδικη απόφαση, διότι δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι είστε αμετανόητος».
Και η εισαγγελέας όμως, Έλλη Τουμπάνου, κατά την αγόρευσή της, όσο και κατά την πρότασή της να απορριφθεί το αίτημα για ελαφρυντικό, ήταν καταπέλτης για τον κατηγορούμενο, λέγοντας ότι τον διακρίνει αλαζονεία, περίσσιο θράσος και παραμένει αμετανόητος.
Ειδικότερα, αιτιολογώντας την πρότασή της να μην του χορηγηθεί το ελαφρυντικό, είπε ότι δεν το δικαιούται, διότι προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι τα αδικήματά του έχουν μεγάλο βάθος χρόνου και ότι ο χώρος το αθλητισμού αποτέλεσε για τον κατηγορούμενο πεδίο λαμπρό για να αναπτύξει την εγκληματική του δραστηριότητα.
«Προέκυψε ότι ή δραστηριότητά του επεκτείνεται σε βάθος χρόνου με μεγάλη προϊστορία. Επίσης η αθλητική δραστηριότητά του ήταν ένα πλαίσιο, ένα πεδίο λαμπρό για να μπορέσει εύκολα να ασκήσει αυτήν την εγκληματική του δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για 36 κακουργηματικές πράξεις.
«Του αρμόζει η πρωτόδικη ποινή»
Την ενοχή του παιδεραστή, όπως κατηγορείται, πρότεινε η εισαγγελέας κυρία Έλλη Τουμπάνου.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της χαρακτήρισε τον παιδεραστή αμετανόητο, προκλητικό και αλαζόνα, κρίνοντάς τον από τη συμπεριφορά την οποία επέδειξε σε όλη την ακροαματική διαδικασία και στην απολογία του.
Η εισαγγελέας μάλιστα, τόνισε ότι ο δράστης εμπαίζει το Δικαστήριο και είπε πράγματα εντελώς διαφορετικά από όσα είχε πει πρωτόδικα. «Η στάση του απέναντι στο Δικαστήριο είναι ενδεικτική του χαρακτήρα του. Στάση που τον καθιστά επικίνδυνο».
Και κατέληξε η εισαγγελέας προτείνοντας την ενοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμπληρώνοντας: «Του αρμόζει η πρωτόδικη ποινή».
Ο κατηγορούμενος παιδεραστής στη διάρκεια της απολογίας του εμφανίστηκε περισσότερο προκλητικός και θρασύς από όσο στο Πρωτόδικο δικαστήριο.
Απευθυνόμενος σε εφέτες και ενόρκους, δήλωσε παντελώς αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν διέπραξε καμιά ασελγή πράξη εις βάρος των εφήβων, όπως είπε. Ο πρόεδρος Εφετών σε έντονο ύφος του είπε να μην αναφέρεται σε εφήβους, διότι τα θύματά του ήταν παιδιά.
Ο παιδεραστής όχι μόνο αρνήθηκε τα κακουργήματα που διέπραξε εις βάρος δεκάδων παιδιών, αλλά αντίθετα, υποστήριξε ότι τα ίδια είχαν αποκλίνουσα συμπεριφορά, είχαν καθιερώσει έναν κώδικα στον οποίο τον μύησαν και εκείνον.
Τον κώδικα των ρούκις, που όπως είπε, περιελάμβανε ακραίες ερωτικές συμπεριφορές που ο ίδιος τις αποδέχεται, λέγοντας όμως ότι δεν ήταν εκείνος που τους τον έμαθε.
Υποστήριξε δηλαδή ο παιδεραστής, ότι παρασύρθηκε ο ίδιος από τα παιδιά και μάλιστα χαρακτήρισε τις καταθέσεις τους στον ανακριτή Ρεθύμνου ως αδιανόητες τερατολογίες, ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθέσεις που τους είχαν υποδείξει να πούνε.
Ο παιδεραστής στην ύστατη προσπάθειά του να τύχει ευνοϊκότερης απόφασης από το Δικαστήριο, αρνήθηκε ακόμα και όσα είχε ομολογήσει τόσο κατά την ανάκριση όταν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κακοποιεί 2 ανήλικα, όσο και στο Πρωτόδικο Δικαστήριο.
Με θρασύτητα ανέφερε, ότι ουδέποτε συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να ασελγεί, κατηγορώντας τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρεθύμνου ότι κατασκεύασαν την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του, ότι εκείνος όταν έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του και μπήκαν μέσα, τον βρήκαν να κάθεται στην πολυθρόνα του σαλονιού ντυμένος και όχι στο κρεβάτι γυμνός με παιδιά.
Συνεχώς επαναλάμβανε ο κατηγορούμενος ότι οι αστυνομικοί μεθόδευσαν τις κατηγορίες εναντίον του, διότι τον παρακολουθούσαν επί μήνες και δεν τον συνελάμβαναν, αφού έβλεπαν ότι δεν κάνει κάτι παράνομο.
Πελαγοδρομώντας διαρκώς, ο παιδεραστής έλεγε άλλα αντί άλλων, κάτι που επανειλημμένα του επεσήμαναν οι δικαστές.
Η προσπάθειά του να παραπλανήσει δικαστές και ενόρκους, ήταν εμφανής αλλά χωρίς αποτέλεσμα φυσικά.
«Δεν έχω κάνει κάτι παράνομο. Οι δικηγόροι έχουν διαστρεβλώσει τα πάντα. Οι καταθέσεις όλες έχουν κατασκευαστεί σε δικηγορικά γραφεία και στην αστυνομία», έλεγε και ξανάλεγε ο κατηγορούμενος.
Χαρακτηριστική της θρασύτητας του παιδεραστή ήταν και η παρακάτω αναφορά του: «Σε 10 χρόνια θα έχουν απελευθερωθεί τα ήθη και η δίκη αυτή θα φαίνεται παρωδία».
Συνέτριψε η Πολιτική Αγωγή τα επιχειρήματα του κατηγορουμένου
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, δικηγόροι Ρεθύμνου: Βαγγέλης Μουνδριανάκης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Μανώλης Πετρακάκης, Γιώργος Δρυγιαννάκης, Παντελής Φουρφουλάκης, Αντώνης Βουλγαράκης, στις αγορεύσεις τους ήταν συντριπτικοί.
Ανέτρεψαν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ανέδειξαν τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και των θυμάτων, τεκμηρίωσαν την εγκληματική συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Ανέδειξαν τη θρασύτητά του να προσπαθήσει για μία ακόμα φορά να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στα αθώα παιδιά.
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, επεσήμαναν πολλές φορές στις αγορεύσεις τους τον αμετανόητο χαρακτήρα του παιδεραστή και τη θρασύτητά του.
Ανέλυσαν διεξοδικά, μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις των παιδιών – θυμάτων αλλά και των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, πως ο κατηγορούμενος χειραγώγησε τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός και ως προπονητής, έτσι ώστε να τα πείσει να τον εμπιστευτούν και στη συνέχεια να πετύχει τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από το να εξυπηρετήσει την εγκληματική του διαστροφή.
Οι συνήγοροι, απαντώντας στις προκλητικές αναφορές του παιδεραστή με τις οποίες προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στα παιδιά-θύματα, χαρακτηρίζοντας τερατολογίες τις καταθέσεις τους, ανέφεραν στις αγορεύσεις τους:
«Δεν είναι τερατολογίες οι καταθέσεις των παιδιών. Τερατώδη είναι αυτά που διέπραξε ο ίδιος σε βάρος τους.»
Καταλήγοντας, οι συνήγοροι είπαν:
«Τα παιδιά περιμένουν με αγωνία την απόφαση για να καταλάβουν πως αποτιμά η Δικαιοσύνη τις εγκληματικές πράξεις που έκανε εις βάρος τους ο κατηγορούμενος».
Η έδρα του ΜΟΕ Πειραιά
Οι τρεις τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά, που σε δεύτερο βαθμό δίκασαν την επαχθή αυτή υπόθεση είναι:
• Ο πρόεδρος Εφετών κ. Νίκος Βεργιτσάκης.
• Οι εφέτες: κ. Αθανάσιος Θεοφάνης και κ. Ιωάννα Πέττα.
• Η Εισαγγελέας της έδρας, κ. Έλλη Τουμπάνου.
Κατηγορίες
Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην προπονητής καταδικάστηκε τελεσίδικα για τετελεσμένη και εν αποπείρα κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από γυμναστή-εκπαιδευτικό. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικά για το έγκλημα της ασέλγειας σε ανήλικο από εκπαιδευτικό ή γυμναστή, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ως επιβαρυντική περίπτωση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος έπραξε το καθήκον του απέναντί στην κοινωνία του Ρεθύμνου
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εκ μέρους και των έξι συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή τους για την τελεσίδικη απόφαση και δήλωσε:
«Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά επικύρωσε την πρωτοδίκως επιβληθείσα ποινή των 401 ετών και κατά συγχώνευση των 220 ετών καθείρξεως για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξε ο κατηγορούμενος Σειραγάκης σε βάρος πληθώρας παιδικών ψυχών. Το θετικότερο από όλα είναι ότι ανεφύει το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος, προκλητικότατος και θρασύτατος, ακόμα περισσότερο από την προηγούμενη δίκη. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σε όλα τα επίπεδα ομόφωνη, απερρίφθη επίσης ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και έτσι αναγνώρισε το δικαστήριο ότι δεν υπήρχε στον άνθρωπο αυτό πρότερος έντιμος βίος, με αποτέλεσμα να επιβληθεί η ποινή αυτή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου έπραξε το καθήκον του απέναντι στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος και στην κοινωνία του Ρεθύμνου».
Σε ό,τι αφορά αιτήματα του καταδικασθέντα για χορήγηση αδειών μελλοντικά, ερωτώμενος ο κ. Μουνδριανάκης απάντησε:
«Θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την περιστολή ή αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου».
Δεν θα ασκήσει αναίρεση ο παιδεραστής
Ο συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασθέντος προπονητή, Δημήτρης Κάππος, σχολάζοντας την απόφαση, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Η υπόθεση αυτή πραγματικά συγκλόνισε την κοινωνία του Ρεθύμνου. Εγώ σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις. Παρέμεινε στην πρωτόδικη ποινή. Βέβαια, η επιείκεια είναι αδερφή της δικαιοσύνης. Το δικαστήριο όμως ρυμουλκήθηκε κάτω από μία ερμάζουσα εκδικητικότητα που υπήρχε στην κοινωνία του Ρεθύμνου και βέβαια η κοινή γνώμη πολλές φορές ρυμουλκεί τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης. Φρονώ ότι τουλάχιστον το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου έπρεπε να το δεχτεί το δικαστήριο, εν όψει του γεγονότος ότι στο ΜΟΔ ήταν τρεις τακτικοί δικαστές έναντι των τεσσάρων ενόρκων που αναγνώρισαν το ελαφρυντικό αυτό.
Ο πελάτης μου είναι ψύχραιμος, θα αντιμετωπίσει αυτά που ενδεχόμενα έχει κάνει και βέβαια, εμείς οι δικηγόροι πάντα θα είμαστε στο πλευρό εκείνων που πιστεύουμε ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
Είπα στον πελάτη μου να μην κάνει αναίρεση, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια τύχη στον Άρειο Πάγο. Και νομίζω ότι θα ακούσει τα σαλπίσματα της δικής μου προτροπής».
Σχολιάζοντας λακωνικά και καυστικά τις παραπάνω δηλώσεις, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, είπε: «Η Δικαιοσύνη ούτε ρυμουλκείται ούτε εκδικείται. Απλώς απονέμεται. Όπως ακριβώς έγινε στη δίκη αυτή».
Αναλυτικά οι ποινές
Αναλυτικά οι επί μέρους ποινές που επιβλήθηκαν στον παιδεραστή από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά, είναι οι εξής:
• Σε 15 έτη για κάθε ένα από τα 15 παιδιά κάτω των 14 ετών, για κατάχρηση σε ασέλγεια.
• Σε 12 χρόνια για κάθε ένα από τα 5 παιδιά άνω των 14 χρόνων, για κατάχρηση σε ασέλγεια.
• Σε 15 έτη για κάθε ένα από τα 2 παιδιά κάτω των 14 ετών, για αποπλάνηση.
• Σε 7 έτη για κάθε ένα από τα 11 παιδιά άνω των 14 ετών, για αποπλάνηση.
• Σε 1 έτος για καθένα από τα 3 παιδιά, για απόπειρα αποπλάνησης (πλημμέλημα).