Τα πέντε από τα έξι κρησφύγετα όπου οι απαγωγείς κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, δεν έχουν εντοπιστεί παρά μόνο εκτίμηση υπάρχει για τις περιοχές που βρίσκονται. Τα τέσσερα άτομα, τα οποία συμμετείχαν στην αρπαγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, παραμένουν άγνωστα. Ο «Ρώσος», που ορισμένοι εκ των συλληφθέντων επικαλούνται ότι τους «στρατολόγησε» στην απαγωγή, «αγνοείται».
Ποιος παρείχε στους απαγωγείς εσωτερική πληροφόρηση για τις κινήσεις Λεμπιδάκη, παραμένει γρίφος. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ψευδώς κατέθεσε ότι δεν είδε τα πρόσωπα των ατόμων που τον άρπαξαν λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του. Ο πολυσυζητημένος «Φιλόσοφος» ταυτοποιήθηκε, όπως και ο «Άκης».
Οι «παλιοί» της απαγωγής οπισθοχώρησαν μετά την αστυνομική επιχείρηση στα Σφακιά αλλά δεν αποσύρθηκαν. Έδωσαν εντολή στον τότε αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ να στρατολογήσει νέα υποομάδα και κείνος χρησιμοποίησε ως θύματα μέλη του σωματείου που είχαν οικονομικά προβλήματα και τα στρατολόγησε για να συνεχίσουν την επιχείρηση ανταλλαγής του επιχειρηματία με λύτρα.
Και οι 12 κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην απαγωγή και τα επιχειρήματα όσων αρνούνται τις κατηγορίες είναι έωλα. Πρέπει όμως να διερευνηθεί και η συμμετοχή τεσσάρων ακόμα ατόμων στην υπόθεση, τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία.
Αυτά είναι συνοπτικά τα συμπεράσματα της εισαγγελέως της εφετειακής έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, Γεωργίας Δούρου, η οποία χθες πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στις 30 Μαρτίου 2017 και την εξάμηνη ομηρεία του, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Στη διάρκεια της τετράωρης αγόρευσης της η εισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στο ιστορικό της απαγωγής, από την ημέρα της αρπαγής του επιχειρηματία έως και την ημέρα της απελευθέρωσης του από την Αστυνομία στις 2 Οκτωβρίου 2017, χωρίζοντας την υπόθεση σε δυο στάδια: το πρώτο ήταν το στάδιο της αρπαγής του επιχειρηματία και το 2ο ήταν το στάδιο της παράνομης παρακράτησης του επί έξι μήνες σε έξι συνολικά διαφορετικά κρησφύγετα.
Η εισαγγελέας απέδωσε σε κάθε έναν από τους 12 κατηγορούμενους τον ρόλο που είχε έκαστος στην υπόθεση με βάση το αποδεικτικό υλικό.
Όπως ανέφερε, από το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε ποια ήταν τα 4 άτομα που διέπραξαν την αρπαγή του Λεμπιδάκη στις 3 το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει σε κείνο το στάδιο συμμετοχή κανενός εκ των 12 κατηγορουμένων.
«Είχαν εσωτερική πληροφόρηση οι δράστες. Γι’ αυτό και οι κινήσεις τους ήταν απόλυτα συντονισμένες με τις κινήσεις Λεμπιδάκη. Κάποιοι εκ των δραστών τον παρακολουθούσαν στο αεροδρόμιο Αθηνών και ενημέρωναν άλλους δράστες στην Κρήτη. Χρησιμοποίησαν μάλιστα μεταξύ τους οι δράστες της Κρήτης και ασύρματο για τη συνεννόηση του συντονισμού τους» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε:
«Ήταν ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής. Οι δράστες ήταν επαγγελματίες, είχαν εμπειρία. Είχαν συγκροτήσει κεντρική εγκληματική οργάνωση. Για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί πολύ μεγάλο αριθμό «καθαρών τηλεφώνων», άπασες υπό στοιχεία αλλοδαπών προσώπων, τα λεγόμενα «πακιστανικά νούμερα». Όλες οι συσκευές ήταν παλαιού τύπου των οποίων η προμήθεια γίνεται από μικροπωλητές χωρίς άλλη διαδικασία».
Αναλυτικά,
Τα πέντε από τα έξι κρησφύγετα, όπου οι απαγωγείς κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, δεν έχουν εντοπιστεί παρά μόνο εκτίμηση υπάρχει για τις περιοχές που βρίσκονται. Τα τέσσερα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην αρπαγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη παραμένουν άγνωστα. Ο «Ρώσος», που ορισμένοι εκ των συλληφθέντων επικαλούνται ότι τους «στρατολόγησε» στην απαγωγή, «αγνοείται».
Ποιος παρείχε στους απαγωγείς εσωτερική πληροφόρηση για τις κινήσεις Λεμπιδάκη παραμένει γρίφος. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ψευδώς κατέθεσε ότι δεν είδε τα πρόσωπα των ατόμων που τον άρπαξαν λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του. Ο «Φιλόσοφος» ταυτοποιήθηκε, όπως και ο «Άκης».
Οι «παλιοί» της απαγωγής οπισθοχώρησαν μετά την επιχείρηση στα Σφακιά αλλά δεν αποσύρθηκαν. Έδωσαν εντολή στον τότε αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ να στρατολογήσει νέα υποομάδα και κείνος χρησιμοποίησε ως θύματα μέλη του σωματείου, που είχαν οικονομικά προβλήματα και τα στρατολόγησε για να συνεχίσουν την επιχείρηση ανταλλαγής του επιχειρηματία με λύτρα.
Και οι 12 κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην απαγωγή και τα επιχειρήματα όσων αρνούνται τις κατηγορίες είναι έωλα. Πρέπει όμως να διερευνηθεί και η συμμετοχή τεσσάρων ακόμα ατόμων στην υπόθεση, τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία.
Αυτά είναι συνοπτικά τα συμπεράσματα της εισαγγελέως της Εφετειακής έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, Γεωργίας Δούρου, η οποία χθες πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στις 30 Μαρτίου 2017 και την εξάμηνη ομηρεία του, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Στη διάρκεια της τετράωρης αγόρευσης της η εισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στο ιστορικό της απαγωγής, από την ημέρα της αρπαγής του επιχειρηματία έως και την ημέρα της απελευθέρωσης του από την Αστυνομία στις 2 Οκτωβρίου 2017, χωρίζοντας την υπόθεση σε δυο στάδια: το πρώτο ήταν το στάδιο της αρπαγής του επιχειρηματία και το δεύτερο ήταν το στάδιο της παράνομης παρακράτησης του επί έξι μήνες σε έξι συνολικά διαφορετικά κρησφύγετα.
Η εισαγγελέας απέδωσε σε κάθε έναν από τους 12 κατηγορούμενους τον ρόλο που είχε έκαστος στην υπόθεση, με βάση το αποδεικτικό υλικό.
Όπως ανέφερε, από το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε ποια ήταν τα τέσσερα άτομα που διέπραξαν την αρπαγή του Λεμπιδάκη στις 3 το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει σε κείνο το στάδιο συμμετοχή κανενός εκ των 12 κατηγορουμένων.
Η κ. Δούρου ανέφερε ότι ο κ. Λεμπιδάκης τόσο ανακριτικά, όσο και στην κατάθεση του διαρκούσης της δίκης, ανέφερε ότι τα άτομα που τον ακινητοποίησαν λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου και τον άρπαξαν, φορούσαν κουκούλες και δεν είδε τα πρόσωπα τους, με βεβαιότητα έχει προκύψει από το αποδεικτικό υλικό ότι οι δράστες της αρπαγής είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα τους, επισημαίνοντας ότι ο κ. Λεμπιδάκης έχει πει ψέματα και επιφυλάχθηκε να ζητήσει την παραπομπή του για ψευδορκία.
Απέδωσε όμως ρόλο σε άτομο για την προπαρασκευαστική ενέργεια που έγινε και τη βοήθεια που αυτό παρείχε από την Αθήνα στα άτομα που έκαναν την αρπαγή και βρισκόταν στο Ηράκλειο, δίνοντας τους πληροφορίες για την παρουσία του Λεμπιδάκη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και την ώρα επιβίβασης του σε αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Ηράκλειο.
Από το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε επίσης ούτε ποιος παρείχε πληροφόρηση στους απαγωγείς για τις κινήσεις του κ. Λεμπιδάκη, αναφέρθηκε όμως σαφώς η εισαγγελέας σε «εσωτερική πληροφόρηση», εννοώντας το περιβάλλον του επιχειρηματία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ανέφερε η εισαγγελέας, ότι οι δράστες γνώριζαν για το ταξίδι Λεμπιδάκη στο εξωτερικό, για την ημέρα και ώρα επιστροφής του. «Είχαν εσωτερική πληροφόρηση οι δράστες. Γι’ αυτό και οι κινήσεις τους ήταν απόλυτα συντονισμένες με τις κινήσεις Λεμπιδάκη. Κάποιοι εκ των δραστών τον παρακολουθούσαν στο αεροδρόμιο Αθηνών και ενημέρωναν άλλους δράστες στην Κρήτη. Χρησιμοποίησαν μάλιστα μεταξύ τους οι δράστες της Κρήτης και ασύρματο για τη μεταξύ τους επικοινωνία» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε:
«Ήταν ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής. Οι δράστες ήταν επαγγελματίες, είχαν εμπειρία. Είχαν συγκροτήσει κεντρική εγκληματική οργάνωση. Για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί πολύ μεγάλο αριθμό «καθαρών τηλεφώνων», άπασες υπό στοιχεία αλλοδαπών προσώπων, τα λεγόμενα «πακιστανικά νούμερα». Όλες οι συσκευές ήταν παλαιού τύπου των οποίων η προμήθεια γίνεται από μικροπωλητές χωρίς άλλη διαδικασία».
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή ενός 46χρονου κατηγορουμένου, Ρεθεμνιώτη που μένει στην Αθήνα, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα), κρίνοντας ότι ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του σχεδίου απαγωγής, άσχετα αν δεν συμμετείχε στην αρπαγή.
Ενοχή για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας (κακούργημα) πρότεινε για 5 ακόμα κατηγορούμενους.
Ενοχή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), μέλη δηλαδή, πρότεινε για 6 από τους κατηγορούμενους.
Ενοχή για το αδίκημα της αρπαγής (κακούργημα) πρότεινε για όλους όσους είχαν ρόλο φύλακα-φρουρού, του Λεμπιδάκη, συνολικά σε πέντε κατηγορούμενους και για απλή συνέργεια στην αρπαγή (κακούργημα) για ένα κατηγορούμενο.
Ενοχή για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης (κακούργημα) πρότεινε η εισαγγελέας για όλους όσους κατά την κρίση τους είχαν ρόλο στις επικοινωνίες διαπραγμάτευσης, συνολικά για 9 από τους κατηγορούμενους και ενοχή για απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης (κακούργημα) για ένα κατηγορούμενο.
Επιπλέον, η εισαγγελέας Εφετών, πρότεινε τα πρακτικά έγγραφα της δίκης να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου και να διενεργήσει προανάκριση για την εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής για τέσσερα ακόμα άτομα: δυο κατοίκους Αγίας Γαλήνης, ένα κάτοικο Βρασκά Σφακίων και ένα Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών.
Και για τους τέσσερις γίνεται αναφορά στη δικογραφία, λόγω επαφών που είχαν την επίμαχη περίοδο με κάποιους εκ των 12 κατηγορουμένων, ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση -ως ύποπτοι- από τους αστυνομικούς μετά τις 7 Ιουλίου 2017 και έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι χθες δεν παρευρέθηκε στη δικαστική αίθουσα ο Μιχάλης Λεμπιδάκης για να ακούσει την εισαγγελική πρόταση.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, οπότε θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Για ποια αδικήματα πρότεινε ενοχή η εισαγγελέας τους 12
1. Για τον 44χρονο Ρεθεμνιώτη, ιδιοκτήτη του τελευταίου κρησφύγετου, πρώην μέλος του ΣΑΟΡ: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της αρπαγής, της απλής συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
2. Για τον 40χρονο Θεσσαλονικιό, τελευταίος φύλακας του Λεμπιδάκη: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της αρπαγής και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
3. Για τον 45χρονο Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία: Αθώος για το αδίκημα της αρπαγής. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απόπειρας εκβίασης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
4. Για τον 23χρονο κτηνοτρόφο από τα Σφακιά: Αθώος για το αδίκημα της αρπαγής. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απόπειρας εκβίασης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης
5. Για τον 47χρονο από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
6.Για τον 61χρονο Ρεθεμνιώτη μεσίτη, πρώην μέλος του ΣΑΟΡ: Αθώος για το αδίκημα της αρπαγής. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
7. Για τον 46χρονο Ρεθεμνιώτη ξυλουργό, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της αρπαγής, της απλής συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης, της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
8. Για τον 40χρονο υπάλληλο του ιδιοκτήτη μάντρας: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της αρπαγής και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
9.Για τον 39χρονο Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών: Αθώος για το αδίκημα της αρπαγής. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
10. Για τον 46χρονο Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών: Αθώος για την αρπαγή. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
11. Για τον 41χρονο Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών: Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απλής συνέργειας σε αρπαγή και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
12. Για τον 49χρονο Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία: Αθώος για το αδίκημα της αρπαγής. Ένοχος για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: της απόπειρας εκβίασης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
Με ποια στοιχεία τεκμηρίωσε η εισαγγελέας την πρόταση της για τον κάθε κατηγορούμενο
Κατά την αγόρευση της, η εισαγγελέας Εφετών, αναφερόμενη στους 12 κατηγορούμενους, ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και οι 12 κατηγορούμενοι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ήταν πολύ καλά δομημένη και είχε πολύ καλά σχεδιάσει την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Στην απαγωγή συμμετείχαν όλοι τους. Δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Αν πετύχαινε και έπαιρναν τα λύτρα θα ακολουθούσαν και άλλες εγκληματικές πράξεις».
Αναφερόμενη σε έναν προς έναν, η εισαγγελέας ανέλυσε με βάση το αποδεικτικό υλικό που εξετάστηκε καθ’ όλη την ακροαματική διαδικασία τα γεγονότα και τον ρόλο που κατά την κρίση της είχε κάθε ένας από τους 12 κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με την κρίση της κ. Δούρου, έχει αποδειχτεί ποιος ήταν αυτός που συγκρότησε και διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση, ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην συγκρότηση της, ποιοι και από που έκαναν τις 32 επικοινωνίες διαπραγμάτευσης.
Κατέληξε επίσης στην κρίση ποιος ήταν ο πολυσυζητημένος «Φιλόσοφος», όπως είχε ονομάσει ο Λεμπιδάκης τον προτελευταίο φρουρό του, που όλοι έλεγαν πως ήταν ένας άγνωστος τους Κώστας.
Ειδικότερα, για τον καθένα από τους κατηγορούμενους και τον ρόλο που είχαν, η εισαγγελέας ανέφερε (συνοπτικά):
Ο 1ος κατηγορούμενος, 44χρονος Ρεθεμνιώτης ιδιοκτήτης της μάντρας, μέλος τότε του ΣΑΟΡ: Έχει ομολογήσει, ο Λεμπιδάκης βρέθηκε σε χώρο που είχε διαθέσει ο ίδιος στη μάντρα του, στη γέφυρα της Ζουρίδας όπου εκρατείτο παράνομα. Επίσης, είχε αναλάβει την τροφοδοσία τόσο του επιχειρηματία, όσο και των δυο ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη. Είχε εν γένει την εποπτεία της κράτησης Λεμπιδάκη, κατά την εισαγγελέα, το διάστημα που εκρατείτο παράνομα στον χώρο του.
Ο 2ος κατηγορούμενος, 40χρονος από Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω το πρωινό της απελευθέρωσης Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρησφύγετο. Είναι δεδομένη η συμμετοχή του, ομολόγησε, εκτελούσε χρέη φρουρού από 18/9/2017 έως 2/10/2017
Ο 3ος κατηγορούμενος, 45χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας: Αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, συμμετείχε στην 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης με δυο ακόμα συγκατηγορούμενους του που έγινε από όχημα εν κινήσει στον ΒΟΑΚ.
Η εισαγγελέας ανέφερε αρκετές επικοινωνίες την επίμαχη περίοδο, πάνω από 1000, με τον συγκατηγορούμενο εξάδελφο του. Επίσης, πολλές επικοινωνίες με ιδιοκτήτη σπιτιού στον Βρασκά, μια συνάντηση του στην Ίμπρο Σφακίων με άλλα άτομα.
Ο 4ος κατηγορούμενος, 23χρονος κτηνοτρόφος από Σκαλωτή Σφακίων: Σύμφωνα με την εισαγγελέα, είναι δεδομένη η συμμετοχή του στην 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης (από όχημα εν κινήσει στον ΒΟΑΚ). «Χωρίς καμία αμφιβολία ήταν ο χρήστης της συσκευής τηλεφώνου που βρέθηκε σπασμένη τη νύχτα της 6 προς 7 Ιουλίου 2017, συσκευή από την οποία έγινε η 20η επικοινωνία με οικογένεια Λεμπιδάκη ενώ επέβαινε σε όχημα με 2 συγκατηγορούμενους του και το όχημα εκινείτο επί του ΒΟΑΚ. Βρέθηκε αποτύπωμα του σε σπασμένο πεταμένο τμήμα της συσκευής », ανέφερε η εισαγγελέας.
Συμμετείχε σε τρεις τουλάχιστον συναντήσεις ατόμων (συνωμοτικές τις χαρακτήρισε η εισαγγελέας), στην Ίμβρο Σφακίων και σε 2 συναντήσεις στον Βρασκά.
Τη νύχτα 6 προς 7 Ιουλίου 2017 κι ενώ το πρωί της ίδιας μέρας είχε γίνει αστυνομική επιχείρηση στα Σφακιά, αστυνομικός που τον παρακολουθούσε είδε το αυτοκίνητο του έξω από το σπίτι του 5ου κατηγορούμενου (μετά τα μεσάνυχτα) και ύστερα πήγε στο σπίτι του 7ου κατηγορούμενου με τον οποίο συνομίλησε ένα τέταρτο περίπου. Ήταν η νύχτα που υπό πίεση γεγονότων ο Λεμπιδάκης εσπευσμένα μεταφέρθηκε από κρησφύγετο του Βρασκά Σφακίων σε άλλο κρησφύγετο.
Ο 5ος κατηγορούμενος, 47χρονος από Φρατζεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου: Βεβαιωμένη η συμμετοχή του, ομολόγησε. Είχε ρόλο φύλακα σε όλα σχεδόν τα κρησφύγετα κατά την εισαγγελέα.
Συμμετείχε στην 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης (ενώ ήταν στο όχημα του εν κινήσει στον ΒΟΑΚ).
«Στην προανάκριση ο κατηγορούμενος τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι για την 20ή επικοινωνία, ότι έστελναν οι τρεις επιβαίνοντες στο όχημα sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Είπε την αλήθεια διότι τότε δεν ήξερε τι είχαν πει οι άλλοι δυο. Χωρίς να ξέρει ότι οι άλλοι δυο, ο 3ος και 4ος κατηγορούμενος, δεν είχαν ομολογήσει. Στην ανάκριση πήγε να ανακαλέσει όσα είχε πει, να τα μπαλώσει αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε» ανέφερε η εισαγγελέας.
Χρησιμοποιήθηκε δική του συσκευή σε μια ακόμα επικοινωνία διαπραγμάτευσης.
Στο σπίτι του βρέθηκαν 13 συσκευές κινητών τηλεφώνων. Είχε το επίμαχο διάστημα 16 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον 10ο κατηγορούμενο, 89 επικοινωνίες με τον 7ο κατηγορούμενο και 22 με τον 3ο κατηγορούμενο.
Ο 6ος κατηγορούμενος, 61χρονος μεσίτης, μέλος τότε του ΣΑΟΡ: Έχει ομολογήσει. Βέβαιη η συμμετοχή του. Κατά την εισαγγελέα, κατόπιν εντολών του 46χρονου αντιπροέδρου του ΣΑΟΡ, που και αυτός έπαιρνε εντολές άνωθεν, του ανατέθηκε ρόλος διαπραγματευτή Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2017. Έκανε τις 7 τελευταίες επικοινωνίες διαπραγμάτευσης με την οικογένεια Λεμπιδάκη, με αποστολή SMS και αποστολή φακέλων.
Ο 7ος κατηγορούμενος, 46χρονος ξυλουργός, τότε αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ: Δεδομένη η συμμετοχή του, τουλάχιστον από τις 10-15 Απριλίου. Είχε ρόλο φύλακα-φρουρού στο 1ο κρησφύγετο. Είναι σαφές, είπε η εισαγγελέας, ότι έδινε εντολές τις οποίες έπαιρνε άνωθεν, στρατολόγησε και δυο άτομα του ΣΑΟΡ για να συμμετέχουν.
Συμμετείχε στις τελευταίες επικοινωνίες διαπραγμάτευσης. Στο τελευταίο κρησφύγετο πήγε περισσότερες από μια φορά. Τα αποτυπώματα του βρέθηκαν σε φύλλο της εφημερίδας «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» της 5/9/2017, χρόνο μεταγενέστερο από την ημερομηνία που παραδέχτηκε ότι πήγε.
Βρέθηκαν στον χώρο εργασίας του 9 συσκευές κινητών τηλεφώνων και στο σπίτι του 10 συσκευές κινητών τηλεφώνων και 5 κάρτες SIM.
Έχουν καταγραφεί πολλές συνομιλίες του με τον 46χρονο κατηγορούμενο Ρεθεμνιώτη, κάτοικο Αθηνών.
Ο 8ος κατηγορούμενος,40χρονος υπάλληλος του ιδιοκτήτη της μάντρας. Αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα όμως με την εισαγγελέα, ήταν ο φύλακας του Λεμπιδάκη από τις 10 Αυγούστου 2017 όταν μεταφέρθηκε στη μάντρα του εργοδότη του. Η κ. Δούρου μάλιστα τον ταυτοποίησε με τον φύλακα που ο Λεμπιδάκης ονόμασε «Φιλόσοφο» λόγω των καλών και φιλοσοφημένων συζητήσεων που είχαν. Έμεινε ως φύλακας μέχρι τις 18/9/2017 που τον αντικατέστησε ο Θεσαλονικιός τον οποίο έφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΑΟΡ.
«Ο 40χρονος ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για να είναι φύλακας του Λεμπιδάκη. Εργαζόμενος στον ιδιοκτήτη της μάντρας, ήταν έμπιστος του» ανέφερε η εισαγγελέας.
Αποτυπώματα του βρέθηκαν σε CD ου υπήρχε στον χώρο, σε φύλλο της εφημερίδας «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» της 8/9/2017, σε ένα ένθετο της εφημερίδας Πρώτο θέμα. Αποτυπώματα του βρέθηκαν επίσης σε 6 επιφάνειες κολλητικής ταινίας και στο εσωτερικό κολλητικής ταινίας με την οποία είχαν στερεωθεί χαρτόνια στην σοφίτα που έκλεισαν τον Κλάδο.
Ο 9ος κατηγορούμενος, 39χρονος Ρεθεμνιώτης, κάτοικος Αθηνών: Αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, είναι αυτός που αγόρασε την κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας με την οποία έγιναν από περιοχή της Αθήνας η 1η και 2η επικοινωνία διαπραγμάτευσης με την οικογένεια Λεμπιδάκη. Δεν έκανε αυτός την επικοινωνία.
«Με βάση το αποδεικτικό υλικό, για τις δυο πρώτες επικοινωνίες διαπραγμάτευσης, που έγιναν από «πακιστανικό νούμερο», η κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας αγοράστηκε από σημείο των Αθηνών. Όπως προκύπτει από βιντεοληπτικό υλικό, το άτομο που τον αγόρασε, αποβιβάστηκε από όχημα το οποίο είναι πανομοιότυπο με το όχημα του κατηγορούμενου.
Στην κατάθεση του και στην απολογία του αποδέχτηκε πως αγόρασε χρόνο ομιλίας αλλά όχι την ημέρα που του αποδίδουν λέγοντας ότι έκανε την αγορά κατόπιν παραγγελίας συγγενικού του ατόμου, του 46χρονου Ρεθεμνιώτη κατηγορούμενου, κατοίκου Αθηνών.
Με το ίδιο κινητό, ανέφερε η εισαγγελέας, έγιναν οι 3η και 5η επικοινωνία διαπραγμάτευσης από το Ρέθυμνο με αγορά χρόνου ομιλίας από κατάστημα συγγενικού προσώπου του 3ου κατηγορούμενου.
Οι ισχυρισμοί του ότι δεν έχει σχέση είναι έωλοι» είπε η εισαγγελέας.
Έχει 180 τηλεφωνικές επικοινωνίες το επίμαχο διάστημα της αρπαγής-ομηρείας Λεμπιδάκη με τον 46χρονο συγκατηγορούμενο του, Ρεθεμνιώτη-κάτοικο Αθηνών και πρώην πεθερό του.
Ο 10ς κατηγορούμενος, 46χρονος Ρεθεμνιώτης, κάτοικος Αθηνών: Αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση. Όπως ανέφερε η εισαγγελέας στην αγόρευση της, έχει αποδειχτεί πλήρως πως είναι ο διαπραγματευτής της 1ης και 2ης επικοινωνίας διαπραγμάτευσης. «Έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε η εισαγγελέας χαρακτηριστικά.
Δεν βρέθηκε καμία τηλεφωνική συσκευή στο όνομα του. Βρέθηκαν στην κατοχή του 5 τηλεφωνικές συσκευές και 8 κάρτες SIM, όλα από τα λεγόμενα «πακιστανικά τηλέφωνα και νούμερα».
Από τις SIM που βρέθηκαν, προέκυψε η «ενοχή» τριών απ’ αυτές και μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου:
Η πρώτη SIM ήταν ενεργοποιημένη σε όνομα αλλοδαπού. Στο ίδιο όνομα ήταν ενεργοποιημένη και η κάρτα SIM που χρησιμοποιήθηκε στην 8η επικοινωνία διαπραγμάτευσης και ήταν επίσης της ίδιας σειράς.
Η δεύτερη SIM ήταν ενεργοποιημένη στο όνομα υπηκόου Σενεγάλης. Στο ίδιο όνομα ήταν ενεργοποιημένη και η SIM με την οποία έγινε η 10η επικοινωνία διαπραγμάτευσης.
Η τρίτη SIM ήταν ενεργοποιημένη στο όνομα αλλοδαπού (πακιστανικό νούμερο), ενώ στο ίδιο όνομα ήταν ενεργοποιημένη και η κάρτα SIM με την οποία έγινε η 22η επικοινωνία διαπραγμάτευσης.
Είχε πολλές τηλεφωνικές επαφές με τον 46χρονο συγκατηγορούμενο του, τότε αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ, όπως επίσης με τον 47χρονο κατηγορούμενο από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, με τον 39χρονο συγκατηγορούμενο γαμπρό του, καθώς και με άτομο του οποίου ο ρόλος στην υπόθεση ζήτησε η εισαγγελέας να διερευνηθεί.
«Ηλίου φαεινότερο ότι όλες οι κάρτες και συσκευές είχαν αγοραστεί μαζί ως ευρύτερο πακέτο. Ο κατηγορούμενος, χωρίς αμφιβολία συμμετείχε στην υπόθεση, η στάση του μάλιστα παραπέμπει στο συμπέρασμα πως είχε αρχηγικό ρόλο. Ο αρχηγός δίνει μόνο εντολές, δεν κάνει τον φύλακα. Εδώ μέσα εξ άλλου μας είπε στην απολογία του ότι: εμένα δεν μ’ έχετε πουθενά», είπε η εισαγγελέας.
Ο 11ος κατηγορούμενος, 41χρονος Ρεθεμνιώτης, κάτοικος Αθηνών: Αρνείται τις κατηγορίες και την σχέση του με την υπόθεση. Η άποψη όμως της εισαγγελέως, είναι πως χωρίς αμφιβολία συμμετείχε στην απαγωγή και είναι το άτομο που παρακολούθησε τον Μ. Λεμπιδάκη στο αεροδρόμιο Αθηνών κι ενημέρωσε τους δράστες της αρπαγής, στο Ηράκλειο, τόσο για την άφιξη του από το εξωτερικό όσο και για την επιβίβαση του στο αεροπλάνο για Ηράκλειο.
Λαμβάνοντας υπόψη η εισαγγελέας τα δεδομένα από τη σάρωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ανέφερε ότι στις 24/3/2017 η κεραία του κινητού του ενεργοποιήθηκε στα Σπάτα.
Στις 30/3/2017 τα δεδομένα δείχνουν ότι έκανε διαδρομή από Συγγρού-Άλιμο-Βάρη-Κορωπ-Σπάτα (περιοχή αεροδρομίου ώρα που βρισκόταν εκεί ο Λεμπιδάκης) -Υμηττός-Γλυκά Νερά-επιστροφή Σπάτα. Δικαιολόγησε την παρουσία του στην περιοχή λέγοντας ότι πήγε το Ι.Χ. του σε συνεργείο στα Γλυκά Νερά, δεν αποδείχτηκε διότι δεν έκανε καμιά εργασία λέγοντας πως δεν υπήρχε το ανταλλακτικό που χρειαζόταν. Η σύντροφος του όμως κατέθεσε κάτι διαφορετικό, ότι ο σύντροφος της, και τις δυο φορές που έχει εντοπιστεί στα Σπάτα, πήγε στο αεροδρόμιο και παραλάμβανε κάποιους ξένους πελάτες.
Ο 12ος κατηγορούμενος, 49χρονος Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας: Αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, είναι το άτομο που από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έκανε την 23η,24η και 25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης. Όπως ανέφερε, όπως προκύπτει από εισιτήρια της ΑΝΕΚ που βρέθηκαν στην κατοχή του, από αποδείξεις πάρκινγκ, από το στίγμα του κινητού του, ο κατηγορούμενος τον χρόνο που έγιναν οι τρεις αυτές επικοινωνίες, είχε ταξιδέψει στον Πειραιά και διέμενε στην περιοχή του Πειραιά.
Το διάστημα που έγιναν οι τρεις επικοινωνίες με την οικογένεια Λεμπιδάκη, το προσωπικό του τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο, δεν δεχόταν κλήσεις.
Στην κατοχή του βρέθηκαν πολλά πακιστανικά νούμερα, είπε η εισαγγελέας, είχε την επίμαχη περίοδο 22 επικοινωνίες με τον 47χρονο από τα Φρατζεσκιανά Μετόχια, ορισμένες επικοινωνίες με άτομο του οποίου πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος στην υπόθεση και 654 επικοινωνίες με άτομο που μένει στον Βρασκά Σφακίων, ιδιοκτήτης του σπιτιού που παρακολουθούσε η αστυνομία και του οποίου ο ρόλος στην υπόθεση επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί, σύμφωνα με την εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι έχει συγγένεια ο κατηγορούμενος με το άτομο αυτό.
Πολλές επικοινωνίες και με τον κατηγορούμενο ξάδελφο του ανέφερε η εισαγγελέας που ναι μεν και οι δυο τις δικαιολόγησαν λόγω της συγγένειας και της συνεργασίας τους, λόγω κοινής επιχείρησης που έχουν, η εισαγγελέας όμως εξέφρασε την άποψη ότι η επιχείρηση τους, ελαιοτριβείο, δεν δικαιολογεί τόσες επαφές για καλοκαιρινή περίοδο.
Τα πραγματικά περιστατικά
Η εισαγγελέας Εφετών Γ. Δούρου αναφέρθηκε στα πραγματικά και μη αμφισβητούμενα, όπως είπε, περιστατικά που είναι: Η αρπαγή Λεμπιδάκη στις 30/3/2017, ημέρα επιστροφής του στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Στις 14.48 έφτασε στο Ηράκλειο. Με ταξί έφτασε στην επιχείρηση του στις 15.11, πήρε το δικό του όχημα και κατευθύνθηκε προς τα Καλλέσια όπου είναι το σπίτι του.
Στις 15.24-15.30 ένα χιλιόμετρο πριν φτάσει στο σπίτι του, κι ενώ συνομιλούσε τηλεφωνικά μ’ ένα Γάλλο φίλο του, ένα όχημα του προκάλεσε δήθεν ατύχημα, ακινητοποίησε το Ι.Χ. του, κατέβηκαν δυο άτομα, το ένα με καλάσνικοφ και το άλλο με βαριοπούλα, τον ανάγκασαν να βγει από το όχημα του και τον επιβίβασαν σε άλλο Ι.Χ.
Στις 15.37 ενώ το όχημα βρισκόταν σε δρόμο πλησίον του ΠΑΓΝΗ τον κατέβασαν και τον μετεπιβίβασαν σε άλλο όχημα. Η ώρα προκύπτει από τηλεφώνημα που δέχτηκε η Πυροσβεστική για πυρκαγιά στο σημείο. Ήταν τα δυο Ι.Χ. που χρησιμοποίησαν οι δράστες τα οποία τα έκαψαν για να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο τους.
Μη αμφισβητήσιμο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, είναι και το γεγονός ότι οι δράστες στη διάρκεια της εξάμηνης ομηρείας, χρησιμοποίησαν 6 κρησφύγετα για την ομηρεία Λεμπιδάκη.
Μη αμφισβητούμενο γεγονός, όπως είπε η εισαγγελέας, είναι ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης όλο το διάστημα της παράνομης κατακράτησης του ήταν δεμένος με αλυσίδα, οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες (χωρίς μπάνιο, χημική τουαλέτα στον ίδιο χώρο που κοιμόταν), φως του ήλιου ουδόλως υπήρχε σε κανένα από τα κρησφύγετα.
Σε όλα τα κρυσφήγετα, εκτός από το τελευταίο, υπήρχε όπλο καλάσνικοφ, αφού το έχει καταθέσει ο κ. Λεμπιδάκης, όπως υπήρχε και σε κάθε μεταφορά του κατά τη διαδρομή. Επίσης, σε ένα τουλάχιστον κρησφύγετο ο ίδιος κατέθεσε πως υπήρχαν και 2 πολεμικές χειροβομβίδες.
Ικανοποιητική ήταν η παροχή τροφής, πρόσθεσε η εισαγγελέας, αφού το έχει καταθέσει το θύμα, πρόσθεσε πάντως ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες φροντίζουν να κρατούν τα θύματα τους σε καλή κατάσταση για να τα χρησιμοποιούν ώστε να πάρουν τα λύτρα.
Οι δράστες του έδιναν επίσης εφημερίδες, περιοδικά, γραφική ύλη ενώ τα ηρεμιστικά χάπια που του χορηγούσαν τα έπαιρνε εθελούσια, εφόσον ο ίδιος το κατέθεσε.
Και στα έξι κρησφύγετα υπήρχαν φύλακες-φροντιστές που είχαν και ρόλο φροντιστή του Λεμπιδάκη, οι οποίοι εναλλασσόταν. Συνολικά ήταν τουλάχιστον 10 σύμφωνα με την κατάθεση Λεμπιδάκη, ανέφερε η εισαγγελέας.
Στα μη αμφισβητούμενα γεγονότα περιλαμβάνονται οι 32 συνολικά επικοινωνίες των δραστών με μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη. Ήταν είτε μηνύματα sms, είτε τηλεφωνικές κλήσεις, είτε αποστολή φακέλων.
Τα απαιτούμενα λύτρα για την απελευθέρωση του ήταν αρχικά 100 εκ. ευρώ και είχαν καταλήξει το τελευταίο διάστημα στα 18 εκ. ευρώ.
Σχετικά με τις επικοινωνίες διαπραγμάτευσης, οι 9 έγιναν από περιοχές της Αττικής και οι υπόλοιπες από την Κρήτη. Από Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο οι περισσότερες όμως από περιοχές του Ρεθύμνου.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε μια προς μια τις παραπάνω επικοινωνίες και στους κατηγορούμενους που κατά την κρίση της ήταν αυτοί που κάθε φορά τις υλοποιούσαν.
Αναφερόμενη η κ. Δούρου στο κενό επικοινωνιών που σημειώθηκε μετά την 25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, δηλαδή μετά την αστυνομική επιχείρηση στα Σφακιά και τη μεταφορά Λεμπιδάκη στη σοφίτα της μάντρας στη Γέφυρα της Ζουρίδας, ανέφερε ότι οπισθοχώρησαν όσοι είχαν συμμετοχή έως τότε στην απαγωγή χωρίς όμως να αποσυρθούν. Δόθηκε εντολή στον 46χρονο αντιπρόεδρο του ΣΑΟΡ να στρατολογήσει νέα υποομάδα ατόμων για να υποκαταστήσουν τους παλιούς. «Αποσύρονται οι παλιοί από το προσκήνιο διότι κατάλαβαν ότι είναι στοχοποιημένοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκατέλειψαν την υπόθεση» ανέφερε η κ. εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ο 46χρονος βρήκε εύκολα άτομα να τα στρατολογήσει. Ήταν οι γνωστοί του από τον ΣΑΟΡ. Εύκολα θύματα, είχαν οικονομικά προβλήματα, τους έπεισε να συμμετέχουν σε μη νόμιμη δραστηριότητα για να τους ξεπλύνει τα οικονομικά προβλήματα. Και εδώ είχαμε την τραγική περίπτωση, ο 61χρονος να χρησιμοποιήσει το ίδιο του το παιδί, την ανήλικη κόρη του».
«Ο Μ. Λεμπιδάκης είδε τους δράστες, πρέπει να παραπεμφθεί για ψευδορκία»
Κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας Εφετών ανέφερε ότι: «Πολύ λίγα στοιχεία γνωρίζουμε για τους δράστες που διέπραξαν την αρπαγή του κ. Λεμπιδάκη στις 30/3/2017.Οι δράστες ήταν τουλάχιστον 4 όπως κατέθεσε ο κ. Λεμπιδάκης.
Υποστήριξε το θύμα στην ανάκριση και στην κατάθεση του, ότι φορούσαν κουκούλα.
Θα διαφωνήσω διότι τα αποδεικτικά στοιχεία τον διαψεύδουν. Δύο μάρτυρες κατέθεσαν διαφορετικά. Ότι οι δράστες δεν φορούσαν κουκούλα.
Είναι δυνατόν, επαγγελματίες να φορούν μέρα μεσημέρι κουκούλα; Οι μάρτυρες λένε αλήθεια. Είδαν τη σκηνή της αρπαγής και τα άτομα που τον επιβίβαζαν στο όχημα τους, είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα τους.
Είναι καταφανές, ότι ο κ. Λεμπιδάκης είδε τα πρόσωπα τουλάχιστον των δυο δραστών. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό.
Μήπως ο κ. Λεμπιδάκης πρέπει να παραπεμφθεί για ψευδορκία; Επιφυλάσσομαι γι’ αυτό. Καταλαβαίνω ότι βρίσκεται υπό καθεστώς φόβου. Διότι, όταν ακόμα εκρατείτο από τους δράστες κάποιοι προκάλεσαν δολιοφθορά στο όχημα του γιου του. Είναι σε μια κατάσταση ανάγκης κι ακόμα κι αν παραπεμφθεί για ψευδορκία, η υπόθεση αυτή θα μπει στο αρχείο».
Η κ. Δούρου καταλήγοντας την αγόρευση της για το στάδιο της αρπαγής του επιχειρηματία, αναφερόμενη στους 12 κατηγορούμενους, είπε:
«Ουδόλως αποδείχτηκε από το αποδεικτικό υλικό, η συμμετοχή των παρόντων κατηγορουμένων στο στάδιο της αρπαγής».
Τα έξι κρησφύγετα -τα πέντε δεν βρέθηκαν ποτέ
Σε ότι αφορά τα κρησφύγετα που εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, η εισαγγελέας ανέφερε ότι με βεβαιότητα, ήταν 6, κάτι που προκύπτει, όπως ανέφερε, και από τις καταθέσεις του επιχειρηματία. Ωστόσο, από τα έξι μόνο το τελευταίο, αυτό στη σοφίτα της μάντρας στην Γέφυρα της Ζουρίδας απ’ ‘όπου απελευθερώθηκε ο κ. Λεμπιδάκης, είναι γνωστό, δεν έχουν εντοπιστεί όμως τα άλλα πέντε.
Το 1ο κρησφύγετο (30/3 έως αρχές Μαΐου), σύμφωνα με την εισαγγελέα, εκτιμάται πως βρίσκεται πέριξ της πόλης του Ρεθύμνου λαμβάνοντας υπ’ όψη τον χρόνο που χρειάστηκε να μεταφερθεί το θύμα από το Ηράκλειο (2 περίπου ώρες μέσω Τυμπακίου), κατά τους υπολογισμούς του Λεμπιδάκη
Το 2ο κρησφύγετο (αρχές έως τέλος Μαΐου) επίσης εκτιμάται ότι ήταν κοντά στο Ρέθυμνο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον χρόνο που διήρκησε η μεταφορά του επιχειρηματία από το 1ο.
Το 3ο κρησφύγετο (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουλίου), σύμφωνα με την εισαγγελέα, εκτιμάται ότι στα νότια του Ρεθύμνου και ειδικότερα στην περιοχή του Ροδάκινου.
Το 4ο κρησφύγετο (αρχές Ιουλίου-6 Αυγούστου) ήταν στην περιοχή των Σφακίων και πιθανότατα στον Βρασκά απ’ όπου εσπευσμένα τον μετέφεραν τη νύχτα της 6 προς 7 Αυγούστου κι ενώ είχε προηγηθεί αστυνομική επιχείρηση τόσο στον Βρασκά όσο και στην Ίμβρο Σφακίων. «Με βεβαιότητα σχετίζεται η άρον-άρον μετακίνηση του με την αστυνομική επιχείρηση που είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας», ανέφερε η εισαγγελέας.
Το 5ο κρησφύγετο (νύχτα 6 Αυγούστου έως 10 Αυγούστου), επίσης εκτιμάται ότι ήταν στην περιοχή των Σφακίων, ήταν μια προσωρινή παραμονή 3-4 ημερών κατά την εισαγγελέα. Επρόκειτο για μια στάνη, με άθλιες συνθήκες (ψύλλοι κ.λπ.) και αυτό δηλώνει ότι οι απαγωγείς αιφνιδιασμένοι με την αστυνομική επιχείρηση τον έκρυψαν εκεί όπως-όπως μέχρι να βρεθεί άλλος χώρος.
Το 6ο και τελευταίο κρησφύγετο 10 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου), ήταν αυτό στη Γέφυρα της Ζουρίδας, απ’ όπου και απελευθερώθηκε ο Μ. Λεμπιδάκης.
==CEPFG==