Οι αντιδράσεις αυτές εκφράζουν τη συνολικότερη άρνηση ατόμων, φορέων και κομμάτων να αποδεχτούν στην πράξη τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, που προβλέπουν την μαχητική αλλά ειρηνική έκφραση της διαφορετικής άποψης και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ικανοποίηση της πάσης φύσεως αντίθεσης σε κυβερνητικές επιλογές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το ορυχείο λειτουργεί απολύτως νόμιμα, έχοντας περάσει όλους τους προβλεπόμενους θεσμικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανόμενης και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρέχει εργασία σε περίπου 1.300 άτομα και αναμένεται να αυξήσει προσεχώς τον αριθμό τους. Η γενικότερη σημασία της επένδυσης και το θετικό κλίμα που δημιουργεί σε μιαν εποχή που η ανεργία έχει φτάσει στο 27% είναι στοιχεία αυτονόητα.
Οι αντίπαλοι της επένδυσης θα μπορούσαν να διαμαρτύρονται ειρηνικά και να αναμένουν την εκδίκαση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών περιπτώσεων. Ειδικά μάλιστα αφού είναι γνωστό ότι το ΣτΕ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος.
Όμως η δημοκρατική νομιμότητα έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα τον τελευταίο καιρό. Η ένοπλη επίθεση των κουκουλοφόρων στις Σκουριές αποτελεί τη φυσική κατάληξη σειράς έκνομων ενεργειών. Ομάδες κατοίκων που έχουν κομματική στήριξη και αντιτίθενται στην επένδυση αγωνίζονται εδώ και καιρό να κλείσουν το ορυχείο με βίαιες ενέργειες και πυρπολήσεις, ορισμένες από τις οποίες παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το εξής στοιχείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, η ένοπλη επίθεση ήταν καλά οργανωμένη ενέργεια στρατιωτικού τύπου και φυσικά αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά της ελληνικής τρομοκρατίας. Το αναμενόμενο δεν θα ήταν να έχουμε όχι μόνο γενική αποδοκιμασία και ομόφωνη απαίτηση για εντοπισμό των τρομοκρατών, αλλά και έκφραση βαθιάς ανησυχίας από όλα τα κόμματα και τους φορείς γι’ αυτό το φαινόμενο της μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης; Δεν θα έπρεπε όλοι να συντονιστούν για τη διερεύνησή του και να συνασπιστούν σχηματίζοντας ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας;
Αν αυτό πιστεύετε, κάνετε λάθος. Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να καταδίκασε τυπικά την επίθεση στο ορυχείο, αλλά η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Ιγγλέση σε ραδιοφωνική εκπομπή απέφυγε να προφέρει τη λέξη «καταδικάζω». Σε γραπτή ανακοίνωσή της δεν καταδίκασε τους τρομοκράτες αλλά την εταιρεία και την κυβέρνηση, εξηγώντας ότι η επίθεση προκλήθηκε από τις «αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της όπως και από τη βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι».
Σε νεότερη ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας ενημέρωσε ότι το πραγματικό «έγκλημα», και μάλιστα εθνικό, είναι η ίδια η επένδυση και ότι οι πραγματικοί «τρομοκράτες», αυτοί που ασκούν τη «βία», είναι οι αστυνομικές αρχές που διενεργούν τις αναγκαίες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών στο πλαίσιο της νομιμότητας και κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων της ποινικής δικονομίας. Ανάλογες σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν από κατοίκους της περιοχής.
Ατέλειωτες είναι οι κομματικές ανακοινώσεις και τοποθετήσεις κομματικών στελεχών που αναλύουν τη βία ως φαινόμενο που συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά στα μέτρα οικονομικής λιτότητας και σε κυβερνητικές ενέργειες. Ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που αντιπαρέρχονται την τρομοκρατία ή την μνημονεύουν en passant· ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που δεν εκδηλώνουν καμιά συμπάθεια προς τους φύλακες του ορυχείου, που οι ένοπλοι περιέλουσαν με πετρέλαιο, και προς τους εργολάβους που οι ένοπλοι τους κατέστρεψαν φορτηγά, μηχανήματα και άλλον εξοπλισμό· ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που αναγνωρίζουν τη βία και την τρομοκρατία μόνον ως εκπορευόμενη από την αστυνομία· ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που προβάλλουν τον άκρως επικίνδυνο ισχυρισμό ότι η βία και η τρομοκρατία έχουν κυβερνητική και κρατική σφραγίδα.
Πώς θα έπρεπε να ερμηνεύσει ένας ουδέτερος παρατηρητής τέτοιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, παρά μόνον ότι, κατά την κομματική άποψη, η τρομοκρατία αγωνίζεται για τον κοινό σκοπό και ότι εν πάση περιπτώσει η χρήση της ένοπλης βίας είναι στοιχείο δευτερεύον;
Όσοι σκέφτονται και εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο από μέσα τους λένε ή μπορεί ακόμη και να το φωνάζουν ανεπίσημα:
«Καλά να πάθουν οι φύλακες του ορυχείου που οι τρομοκράτες τους περιέλουσαν με βενζίνη και απειλούσαν να τους κάψουν ζωντανούς»· «καλά να πάθουν οι εργολάβοι που καταστράφηκε η περιουσία τους»· «καλά να πάθουν αν κλείσει το ορυχείο και μείνουν άνεργοι»· «καλά να πάθουν όλοι τους, γιατί υπηρετούν εγκληματικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Έτσι έλεγαν ορισμένοι από μέσα τους και για τους τρεις νεκρούς της τράπεζας Marfin, ανάμεσά τους και μιαν έγκυο γυναίκα, που υπήρξαν τα τραγικά θύματα κάποιων άλλων κουκουλοφόρων: «καλά να πάθουν γιατί εργάζονταν στην τράπεζα αντί να απεργούν».
Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις έχουν πάρει διαζύγιο όχι μόνον από τη δημοκρατική νομιμότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη, την αποδοχή του δικαιώματος στην εργασία και την κοινή λογική, αλλά και από αυτήν ακόμη την ανθρωπιά.
Με λένε Πολυτεχνείο…
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΙ* Γειά σας με λένε Πολυτεχνείο. Είμαι ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και είμαι πια...