Αυτή είναι η ευχή που δίνουμε ο ένας στον άλλο αυτή την περίοδο, χωρίς όμως να την εφαρμόζουμε στην πράξη. Στην ουσία η περίοδος αυτή των σαράντα ή λίγο παραπάνω ημερών μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου οι πιστοί χριστιανοί τηρούν αυστηρά την νηστεία που αποκλείει τα ζωικά προϊόντα αλλά και το ελαιόλαδο για κάποιες μέρες. Στο παρελθόν ήταν ο κανόνας, ενώ σήμερα όσοι νηστεύουν για όλη αυτή την περίοδο αποτελούν την εξαίρεση. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της νηστείας και τι αποτελέσματα έχει; Βασικά είναι ο τρόπος κάθαρσης του σώματος του ανθρώπου, αφού αποκλείονται τροφές που επιβαρύνουν τον οργανισμό από λίπη και τοξίνες και άλλα βλαβερά στοιχεία, πρέπει όμως παράλληλα να υπάρχει και αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην επιβαρύνουμε το σώμα μας με βλαβερές ουσίες, που ενώ θεωρούνται νηστίσιμες κάνουν μεγάλο κακό, όπως είναι η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι.
Η νηστεία δεν φτάνει να είναι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής μας δηλαδή να την απαλλάξουμε από πονηρές σκέψεις, κακία, ζηλοφθονία και χαιρεκακία, να ζητήσουμε συγγνώμη από όποιον έχουμε βλάψει ή θίξει με τα λόγια ή τις πράξεις μας και βέβαια να προσευχηθούμε να εξομολογηθούμε, να μεταλάβουμε και να ζητήσουμε από τον Μεγαλοδύναμο να μας συγχωρέσει και να μας δίνει δύναμη να τηρούμε τις εντολές του.
Σχετικά με τη διατροφή μας το θέμα δεν πρέπει να περιορίζεται στις περιόδους νηστείας αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου να ακολουθούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και της άσκησης (ανάλογα με την ηλικία του καθένα) που θα μας διατηρεί σε άριστη φυσική κατάσταση. Όλοι μας π.χ. δίνουμε μεγάλη σημασία στη συντήρηση των οχημάτων μας με τα συχνά σέρβις, την αλλαγή λαδιών, ελαστικών, επιδιόρθωσης του χρώματος κ.λ.π., παραμελούμε όμως το σώμα μας τρώγοντας ότι «σκουπίδια» μας διαφημίζουν και γεμίζοντάς το με άχρηστες επιβλαβείς ουσίες και φυσικά με περιττά κιλά. Όταν συμβεί να αρρωστήσουμε τρέχουμε στους γιατρούς να αποκαταστήσουμε τη βλάβη με φάρμακα, ενώ θα μπορούσαμε να το προλάβουμε με φυσικά προϊόντα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες με πληροφορίες ή βίντεο που αφορούν την υγιεινή διατροφή, καθώς επίσης με πληροφορίες για προϊόντα που πρέπει να αποφεύγουμε, διότι καταστρέφουν την υγεία μας και εμείς νομίζουμε ότι είναι ακίνδυνα.
Ας ενημερωθούμε λοιπόν και να καταλάβουμε ότι η ηλικία μας δεν είναι αυτή που αναγράφεται στις ταυτότητες αλλά αυτή που φαίνεται μετά από αναλυτικές εξετάσεις του σώματος. Πολλές φορές μαθαίνουμε ότι έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος 50 ετών και λέμε κρίμα τόσο νέος που είχε ακόμα πολλά χρόνια ζωή. Δεν είναι δεδομένο αυτό, διότι δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο άνθρωπος στα χρόνια που έζησε τι καταχρήσεις είχε κάνει, τι διατροφικά λάθη και τι υπερβολές ώστε να επέλθει το μοιραίο. Σε άλλη περίπτωση βλέπουμε ανθρώπους 80 ακόμα και 90 ετών να είναι υγιείς όσο και αν η ηλικία τους βαραίνει και ο λόγος είναι ότι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, κινούνται και το σώμα τους δεν βρίσκεται σε αδράνεια αλλά και έχουν ψυχική υγεία νιώθοντας αγάπη για τους συνανθρώπους τους. Κλείνω με μερικές μαντινάδες μου που αφορούν την διατροφή και περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου «Με μαντινάδες σας μιλώ»:
Αλάργο απ’ τη ζάχαρη και το αλεύρι τ’ άσπρο
αλλιώς θα σβήσει γρήγορα τση ζήσης σου το άστρο.
Αλάργο από τον καπνό ακόμα και τον φίνο
αλλιώς θα δεις ένα θεριό απού το λεν’ καρκίνο.
Αλάργο από τα ποτά με χημικά φτιαγμένα
ακόμα και τα γνήσια, πίνε τα μετρημένα.
Άσε την πολυθρόνα σου, σάλεψε και κουνήσου
αλλιώς στον κόσμο σύντομη θαν’ ειν’ η διαδρομή σου.
Kαλή Σαρακοστή λοιπόν, χρόνια πολλά με υγεία σε όλους και όσον αφορά τα βάσανα που μας τυραννούν ειδικά με τον κορονοϊό και την ανεργία θα πω…
Τα βάσανα χαρταετό κάμε να τον σηκώσεις
κι απόκιας κόψε την κλωστή να φύγει ν’ αλαφρώσεις…