Έργα τέχνης αξιοθαύμαστα. Πίνακες ζωγραφικής που δημιουργούν ευφορία ψυχής. Γραμμές και χρώματα δουλεμένα επιδέξια. Αποτυπώνουν το ταλέντο των δημιουργών τους. Πίνακες που όταν κάποιος διαπιστώσει ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που με εργαλεία τους τις μπογιές και τον καμβά μετέτρεψαν τις σκέψεις τους σε εικόνα, δεν μπορεί να μην θαυμάσει τη δύναμη της ψυχής τους. Δεν μπορεί να αγνοήσει τα μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας που εκπέμπουν.
Καλλιτέχνες που μπορεί η φύση ή ένα ατύχημα να τους στέρησε τα χέρια ή τα πόδια, μα δεν τους αφαίρεσε την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Δεν μοιρολάτρησαν εγκαταλείποντας το πηγαίο τους ταλέντο, τα θέλω τους, τη χαρά της απόλαυσης του χόμπι τους.
Έδωσαν και δίνουν χρώμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στα όνειρα τους και στην καθημερινότητα τους. Το πόδι αντικατέστησε τα χέρια εκείνων που στερούνται την ικανότητα χρήσης τους λόγω αναπηρίας. Το στόμα έγινε προέκταση των άνω ή των κάτω άκρων και το πινέλο βρήκε το στήριγμα που χρειάζεται για να εκτελέσει τις επιδέξιες κινήσεις που απαιτούνται από την παλέτα με τις μπογιές στον καμβά ή τον μουσαμά.
Και κανείς αν δεν γνωρίζει τους δημιουργούς του εικαστικού αποτελέσματος, δεν μπορεί να φανταστεί πως το έργο τέχνης που περιεργάζεται με ενδιαφέρον είναι έργο δουλεμένο είτε με το πόδι είτε με το στόμα. Και πάντως όχι με τα χέρια.
Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι. Εδώ στην Κρήτη θυμόμαστε οι περισσότεροι ένα σπουδαίο παλληκάρι και σπουδαίο ζωγράφο, τον Χανιώτη ταλαντούχο ζωγράφο Ηλία Ραυτόπουλο. «Έφυγε» από τη ζωή πριν ένα χρόνο περίπου, στα 54 χρόνια του, άφησε όμως πίσω του μαθήματα και μηνύματα ζωής. Και έργα ζωγραφικής αξιοζήλευτα. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ενώ ήταν φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του προκάλεσε παράλυση των άνω και κάτω άκρων, δεν του αφαίρεσε όμως την αγάπη για τη ζωή και την τέχνη… Εγκαταστάθηκε στις Καλύβες και συνέχισε να «παίζει» με το πινέλο και τα χρώματα, έχοντας αρωγό το στόμα του, προκαλώντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό σε όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά και όλων όσων τον γνώρισαν μέσα από τα έργα του.
Καλλιτέχνες-δημιουργοί που ζωγραφίζουν με το στόμα ή με το πόδι υπάρχουν κι άλλοι. Η ΖΩΣΠ είναι μια Ένωση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της «Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι» και ανήκει αποκλειστικά σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και έχουν μάθει να κρατούν το πινέλο με το στόμα ή το πόδι.
Η δημιουργία της Ένωσης έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα και να κερδίζουν τη ζωή τους από τις πωλήσεις των έργων τους, που έχουν αναπαραχθεί σε κάρτες και ημερολόγια.
Στις δραστηριότητες της Ένωσης περιλαμβάνεται ακόμα η προβολή του έργου των μελών της αλλά και η διεύρυνσή της, παρέχοντας ηθική και υλική υποστήριξη σε άτομα με παρόμοια σωματικά προβλήματα και ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν το ταλέντο τους ώστε να φτάσουν σε αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο.
Αυτές οι μέρες είναι οι κατάλληλες για να ενισχυθεί οικονομικά η Ένωση, να υποστηριχτούν τα μέλη της και η σπουδαία καλλιτεχνική δουλειά που κάνουν. Η αγορά καρτών ή ενός ημερολογίου γραφείου-τοίχου γεμάτο με έργα ζωγραφικής των ανάπηρων καλλιτεχνών είναι η ανταπόδοση στο μεγαλείο της ψυχής τους, η αναγνώριση της δύναμης που διαθέτουν, η συμβολή στο δικαίωμα τους να ζήσουν αυτοσυντηρούμενοι και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.
Ένα «πακετάκι» που περιλαμβάνει το ημερολόγιο του 2016 το οποίο είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης από την αρχή μέχρι το τέλος του και έξι κάρτες αντίγραφα αυθεντικών πινάκων ανάπηρων ζωγράφων,έχει κόστος 17,50 ευρώ.
«Αγοράζοντας τις κάρτες μας, στηρίζετε τον αγώνα μας για δημιουργία και αυτοσυντήρηση και επιβραβεύετε την προσπάθεια μας να βγούμε από το περιθώριο της ζωής» αναφέρουν σε φυλλάδιο τους τα μέλη της ΖΩΣΠ.
Στο ίδιο φυλλάδιο η Μαρία Αποστόλου σε σημείωμα που έχει γράψει με το στόμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η υποστήριξή σας, μάς βοηθά στον διαρκή αγώνα μας να ζήσουμε μια δημιουργική, αξιοπρεπή ζωή και να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι.
Εργαστήκαμε σκληρά την περασμένη χρονιά και δείγμα της δουλειάς μας μπορείτε να δείτε στις κάρτες και το καινούργιο ημερολόγιο του 2016.
Η τιμή των καρτών και του ημερολογίου είναι 17,50 ευρώ. Ελπίζουμε ότι αφού λάβετε υπ’ όψη σας την αισθητική, την ποιότητα, τον μοναδικό τρόπο που δημιουργήθηκαν και τον σκοπό που εξυπηρετούν θα θελήσετε να μας στηρίξετε»
Όσοι τυχόν αυτές τις μέρες έλαβαν το παραπάνω υλικό στο σπίτι τους κλεισμένο σε φάκελο, μακάρι να μην το αγνοήσουν. Δεν είναι οποιοδήποτε υλικό «μάρκετινγκ». Εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα ας αποστείλουν στους ανάπηρους καλλιτέχνες το αντίτιμο. Ακόμα και ο τρόπος αποστολής του ημερολογίου και των καρτών σε κάποιους ανθρώπους δείχνει την αξιοπρέπεια των μελών της ΖΩΣΠ. Σας τα στέλνουμε, αν θέλετε στείλτε μας τα χρήματα. Αν δεν θέλετε δεν πειράζει, κρατήστε το ημερολόγιο και τις κάρτες… Αυτό λένε στην επιστολή που εσωκλείουν στον φάκελο.
Όποιος άλλος ενδιαφέρεται να στηρίξει τους ανάπηρους καλλιτέχνες μπορεί να επικοινωνήσει:
ΖΩΣΠ -Κ.Λουκάρεως 31, Αθήνα 11475
Τηλ: 210 64 52 947,fax 210 64 57 898
Η δημιουργία δεν είναι προνόμιο μόνο των αρτιμελών
Η Μαρία Αποστόλου γεννήθηκε και ζει στο Λαύριο. Είναι εκ γενετής τετραπληγική. Ζωγραφίζει από μικρό παιδί. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με τη φροντίδα της Ένωσης και από τον Μάρτιο του 1996 είναι μέλος της. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει και δύο ατομικές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.
Ο Κυριάκος Κυριακού γεννήθηκε το 1956 στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς. Το 1973, σε μια εκδρομή, έπαθε κάταγμα του αυχένα βουτώντας στη θάλασσα και έκτοτε παρέλυσαν τα χέρια και τα πόδια του. Τον επόμενο χρόνο, που τον πέρασε σ’ ένα νοσοκομείο της Αγγλίας, άρχισε να ζωγραφίζει κρατώντας το πινέλο με το στόμα του. Ζει και εργάζεται στο Λιοπέτρι Κύπρου. Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Λευκωσία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1959 στην Κύπρο και από το 1974 κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυπηγική στο Πολυτεχνείο και κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη ζωγραφική. Το 1991 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του προκάλεσε παράλυση άνω και κάτω άκρων. Το 1998 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και το 2001 έγινε δεκτός στην Ένωση. Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Λευκωσία είχε μεγάλη επιτυχία.
Η Ελένη Μαρίνου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1943. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και ήταν γνωστή ζωγράφος με συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις έως ότου το 1987 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα την καθήλωσε στο κρεβάτι και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Τα σοβαρά της τραύματα και η ρευματική αρθρίτιδα από την οποία άρχισε να υποφέρει της στέρησαν τελείως τη χρήση των χεριών της. Το 1993 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και από το 1997 είναι μέλος της Ένωσης.
Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Ένωσης από το 1970. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η τελευταία του ατομική έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμης για το έργο του.