Για άλλη μία χρονιά δεν φαίνεται να έχει ληφθεί μέριμνα για την αποψίλωση και τους βασικούς καθαρισμούς που απαιτούνται στο περιαστικό δάσος του Ευληγιά.
Ένας από τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής του Ρεθύμνου, μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί καθώς ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε εικόνες ασχήμιας και αλλοίωσης του τοπίου.
Το πρώτο και το βασικό είναι ο καθαρισμός τους δάσους από τα αποξηραμένα χόρτα, τους πεσμένους κορμούς δέντρων και τα σπασμένα από το χειμώνα κλαδιά.
Μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τους θάμνους, οι οποίοι σε σημεία έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ, που έχουν περιπλεχθεί με τα κλαδιά των δέντρων.
Η καθαριότητα του δάσους είναι επιβεβλημένη, κυρίως για την προστασία του από τα φυσικά φαινόμενα, με έμφαση στην αποτροπή εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών.
Πάντα βέβαια οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις πρέπει να γίνονται, στο βαθμό που δεν απειλούν την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους, διότι η προστασία του οικοσυστήματός του πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα.
Το δεύτερο είναι να γίνουν μικρές παρεμβάσεις καθαρισμού και αποκατάστασης στα περιπατητικά μονοπάτια, τα οποία μάλιστα ξεκινούν από μια σκάλα, η οποία παρουσιάζει σοβαρές φθορές και ένα τμήμα της δεν υφίσταται.
Χαρακτηριστική εικόνα είναι επίσης οι γκρεμισμένες λιθοδομές, τα εγκαταλελειμμένα παρκάκια και τα φθαρμένα παγκάκια, ενώ είναι εμφανής και η έλλειψη ευαισθησίας κάποιον επισκεπτών που εγκαταλείπουν σκουπίδια σε διάφορα σημεία, ενώ υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων έστω και αν παρουσιάζουν τη σχετική από το χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα φθορά.
Γίνεται αντιληπτό, ότι δεν είναι πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν. Είναι οι βασικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες προφανώς και θα πρέπει να υλοποιούνται κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα από οργανωμένες «εκστρατείες» των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες σίγουρα θα βρουν πολλούς πολίτες και οργανωμένους φορείς στο πλευρό τους για να βοηθήσουν εθελοντικά.
Τα περιαστικά δάση αποτελούν σπουδαία κληρονομιά της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και οφείλουμε να τα προστατεύουμε.
Η συντήρησή τους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μέριμνας των τοπικών Αρχών, γιατί χωρίς αυτά η πόλη του Ρεθύμνου θα βρεθεί «γυμνή» και εκτεθειμένη στην παράδοσή, της αλλά και σε επικίνδυνες φυσικές απειλές.