Κανένα νεώτερο δεν υπάρχει σε σχέση με την τύχη της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, τουλάχιστον επτά, από τότε που η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε και εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού. Η μελέτη πριν τριάμισι χρόνια επεστράφη από το υπουργείο πίσω στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν πλήρης και απαιτούσε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, προκειμένου αυτή να είναι ώριμη και να μπορέσει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΠο.
Τα χρόνια όμως περνούν, τα τείχη του φρουρίου ρημάζουν χρόνο με τον χρόνο, και η μελέτη του έργου είναι ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας, αφού ακόμα εκπονείται και συμπληρώνεται, όπως μας ανέφερε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αφορά ένα ενετικό μνημείο, ένα εμβληματικό κάστρο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη και κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Μέχρι στιγμής οι καθυστερήσεις και η κωλυσιεργία μπορεί να ήταν ανεκτές για το φρούριο, η εικόνα όμως που παρουσιάζει σήμερα δείχνει ότι δεν θα ‘ναι για πολύ καιρό ακόμα.
Τη μελέτη ανέλαβε και έκανε πριν 8 χρόνια περίπου ο αρχιτέκτονας και νυν αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός και την παρέδωσε στην Αρχαιολογία. Από εκεί εστάλη στο υπουργείο και στη συνέχεια επεστράφη πίσω προκειμένου να συμπληρωθεί για κάποια τμήματα που αφορούν στην αντικατάσταση λίθων καθώς και να περιλαμβάνει και το κομμάτι της αποτύπωσης.
Έκτοτε ξεκίνησε μια αλληλογραφία με τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες να φρενάρουν σημαντικά την εκτέλεση ουσιαστικά του έργου, το οποίο δεν προβλέπεται να γίνει με βάση τα τωρινά δεδομένα πριν την επόμενη διετία, αντιθέτως φαίνεται να βαλτώνει.
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη και μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Storm», στο οποίο συμμετέχει το Ρέθυμνο και αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, έχει συμπεριληφθεί και το κάστρο και γίνεται προσπάθεια συμπλήρωσης των στοιχείων που αφορούν στην αποτύπωση των τειχών.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «STORM» εξετάζει και θα προτείνει μια σειρά καινοτόμων μοντέλων πρόβλεψης και εξελιγμένων, μη επεμβατικών και μη καταστρεπτικών μεθόδων αποτύπωσης και διάγνωσης για την αποτελεσματική πρόβλεψη των περιβαλλοντικών αλλαγών και για την ανάδειξη των απειλών και των συνθηκών που θα μπορούσαν να βλάψουν τα υλικά και τις δομές των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Προσπαθούμε εκ των ενόντων να τελειώσουμε την αποτύπωση. Δεν έχουμε κάποιο νεώτερο. Εδώ και παρά πολλά χρόνια -εγώ την βρήκα εδώ την μελέτη όταν ήρθα- αλλά αφορούσε μόνο στη συντήρηση και χρειάζεται και αναστήλωση. Μέσα από το πρόγραμμα που αφορά στις επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε περισσότερα στοιχεία για να κάνουμε τη μελέτη της αναστήλωσης που απαιτείται. Δεν μπορώ να προσδιορίσω χρονικά πότε θα γίνει αυτό» μας είπε.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων σχολιάζοντας το θέμα των τειχών το χαρακτήρισε ως άμεση αναγκαιότητα για την πόλη, χωρίς όμως όπως είπε να έχει ενημέρωση για κάποια εξέλιξη. «Δεν έχουμε κανένα νεώτερο σε σχέση με την μελέτη, την οποία είχα κάνει εγώ πολλά χρόνια πριν και την είχα παραδώσει στην αρχαιολογία».