Mε σύνθημα «Το νερό είναι πολύτιμο!», η ΔΕΥΑΡ ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για ορθολογική χρήση του, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια ύδρευσης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Η εξοικονόμησή του είναι υπόθεση και κέρδος όλων μας!», αναφέρει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης -Άρδευσης Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή της και δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους δημότες:
Απλά βήματα για την εξοικονόμηση νερού
Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση νερού, κυρίως όμως η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων. Έρευνες διεθνώς κατατάσσουν την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις, όσον αφορά στην άσκοπη κατανάλωση νερού αλλά και στην αλόγιστη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό, το βασικότερο στοιχείο της ζωής, είναι λιγοστό και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμησή του. Το νερό, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Η έλλειψή του είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Είναι ένα αγαθό που φαίνεται πως η φύση θα μας το δίνει όλο και σε λιγότερες ποσότητες, γι’ αυτό επιβάλλεται να το χρησιμοποιούμε σωστά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του. Τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί τις παρακάτω υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.
Η οικονομία του νερού ξεκινάει από τη σωστή συντήρηση.
-Αντικαθιστούμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν.
-Ελέγχουμε και επισκευάζουμε τυχόν βλάβες στις βάνες και σε όλη την εγκατάσταση του σπιτιού μας.
-Επιθεωρούμε τακτικά το καζανάκι, το floter και τις δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες στην εγκατάστασή μας για τυχόν βλάβες.
Η οικονομία νερού ας γίνει καθημερινή συνήθεια στο σπίτι…
-Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.
-Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές που ανήκουν σε υψηλή κλάση εξοικονόμησης νερού.
-Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
-Προτιμούμε το ντους αντί της γεμάτης μπανιέρας.
-Ρυθμίζουμε το floter στο καζανάκι της τουαλέτας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.
-Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με τη βρύση κλειστή, κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
-Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει και χρησιμοποιούμε λίγο νερό σε κατάλληλο δοχείο.
-Καθαρίζουμε τα μπαλκόνια και τους εξωτερικούς μας χώρους με κουβά και σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο.
-Πλένουμε το αυτοκίνητό μας σε αραιά χρονικά διαστήματα, με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
-Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό και τις βρύσες στην αυλή.
-Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
-Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες με τις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
-Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
Η οικονομία νερού στον κήπο
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού εξασφαλίζεται επίσης με φυτά που δε χρειάζονται συχνό πότισμα (π.χ. λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, διάφορα κακτοειδή κ.λπ.).
-Επιλέξτε το πότισμα με τη χρήση σταλάκτη ή και του αυτόματου συστήματος ποτίσματος, έτσι επιτυγχάνουμε να ποτίζονται τα φυτά μας σε καθορισμένους χρόνους, για καθορισμένα χρονικά διαστήματα και με ελεγχόμενες ποσότητες νερού.
-Βελτιώστε την ικανότητα κατακράτησης νερού του εδάφους στον κήπο σας, προσθέτοντας οργανική ύλη (κοπριά, λίπασμα κ.λπ.). Τα τραχιά, αμμώδη εδάφη κατακρατούν πολύ λιγότερη υγρασία, ενώ τα αργιλώδη, πηλώδη εδάφη πολύ περισσότερη. Μειώστε την απώλεια νερού λόγω εξάτμισης εφαρμόζοντας ένα επιφανειακό κάλυμμα προστασίας, όπως οργανική ύλη, πλαστικά φύλλα ή κάποτε μικρές πέτρες.
-Επιλέξτε φυτά που δε χρειάζονται παρά ελάχιστη άρδευση. Φυτά χυμώδη ή με φύλλα με επιφάνεια γυαλιστερή, που μοιάζει κερωμένη, αντέχουν σε ξηρές περιόδους. Επίσης, καλά ριζωμένα μεγάλα δέντρα και θάμνοι έχουν ερευνητικά ριζικά συστήματα και γενικά αποσπούν νερό από μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος.
Γενικοί κανόνες
-Όταν παρουσιάζεται πτώση της πίεσης του νερού, περιορίζουμε την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα.
-Αμέσως μετά τυχόν διακοπή υδροδότησης περιοριζόμαστε για μικρό χρονικό διάστημα στην εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών διαβίωσης, δίνοντας χρόνο στο σύστημα να ισορροπήσει.
-Ειδικά σε οικισμούς που οι κάτοικοί τους γνωρίζουν ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά τη διάρκεια του 24ώρου, συστήνεται η ορθολογική χρήση νερού, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατό καταναλώσεις που δεν είναι απαραίτητες.