Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Με συμπτώματα γρίπης κατέληξαν στη διάρκεια του Δεκεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου αρκετοί πολίτες, οι οποίοι από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, αλλά και από το ειδικό τεστ το οποίο έκαναν, προέκυψε ότι φέρουν τον ιό της γρίπης ΑΗ3Ν2.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα μας η λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου, Ελένη Ιωαννίδου, τα εν λόγω επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης -τα οποία δεν ήταν μόνο ηλικιωμένα άτομα αλλά και νεότερης ηλικίας- δεν ήταν βαριά, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να μην χρειαστεί καν να νοσηλευτούν. «Τους χορηγήσαμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και επέστρεψαν στα σπίτια τους μέχρις ότου να αναρρώσουν πλήρως», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Ιωαννίδου.
Οι γιατροί πάντως συνιστούν στους πολίτες να μην διακατέχονται από πανικό όταν φέρουν τα συμπτώματα της γρίπης και μόνο εάν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα αυτά επιμένουν μετά από δύο ή τρία 24ωρα, τότε να επισκέπτονται τον γιατρό τους.
Εξάλλου τα συμπτώματα της γρίπης -σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου- είναι η αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχας, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, ενώ επίσης μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.
Η ίδια μάλιστα εμμένει στο θέμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα, οι πολίτες και δη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προλαβαίνουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο ώστε να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους. Και αυτό με το δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό.
«Βρισκόμαστε ήδη στο «πικ» της γρίπης, όμως έπεται και συνέχεια και αυτό που συνιστούμε στους πολίτες είναι να κάνουν ακόμα και σήμερα το εμβόλιο, διότι η γρίπη πολλές φορές συνεχίζεται μέχρι και τον Απρίλιο», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Ιωαννίδου.
Εξάλλου, η ιατρική κοινότητα αυτό που συστήνει είναι τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού για την πρόληψη και την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, που ευθύνεται κάθε χρόνο για τη νοσηρότητα του πληθυσμού ή ακόμα και για θανάτους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας για την κοινωνία, αρκεί οι πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα δεδομένου ότι μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή.
Η Ελένη Ιωαννίδου μάλιστα παρατήρησε πως η καταλληλότερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι ο Νοέμβριος, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 60 ετών, όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως αναπνευστικά προβλήματα, οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, όσοι έχουν ανοσοκαταστολή και όσοι φροντίζουν άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως βρέφη και καρκινοπαθείς καθώς και οι επαγγελματίες υγείας.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε τα εξής: «Σε γενικές γραμμές οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν έστω και τώρα τον εμβολιασμό, διότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να μπορέσει να αποκτήσει κανείς αντισώματα. Εξάλλου, η γρίπη «έρχεται» το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, οπότε το καλύτερο είναι ο εμβολιασμός να γίνει το Νοέμβριο. Όμως, ακόμα και αν κάποιος δεν εμβολιάστηκε το Νοέμβριο, προλαβαίνει και σήμερα.
Εξάλλου, μπορεί ο αριθμός όσων εμβολιάζονται τα τελευταία χρόνια να είναι μεγαλύτερος, όμως απαιτείται περαιτέρω εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Όσο περνά ο καιρός αυτό φαίνεται να γίνεται συνείδηση στον κόσμο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη γρίπη».
Σημειώνεται τέλος ότι με βάση τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας την χρονιά 2018-2019 νοσηλεύτηκαν πανελλαδικά -λόγω της εποχικής γρίπης- σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 274 άτομα, ενώ έχασαν την ζωή τους 154.