Καμπανάκια κινδύνου χτυπά ο ΙΟΒΕ μέσα από την τριμηνιαία έκθεσή του, την πρώτη για το 2019, για την ελληνική οικονομία, η οποία σημειώνει ότι βρίσκεται σε ευάλωτη ισορροπία, εστιάζοντας στην ασθενή αναπτυξιακή δυναμική, στην υψηλή ανεργία, στο χαμηλό επίπεδο επενδύσεων.
Προβλέποντας για φέτος ανάπτυξη στην περιοχή του 2% ίσως και χαμηλότερα, οι αναλυτές τονίζουν την ανάγκη οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας να κινηθούν κατά την επόμενη πενταετία σε υψηλό επίπεδο, που να υπερβαίνει συστηματικά το 2%, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαχείριση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών και να δρομολογείται σύγκλιση με άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Προειδοποιεί δε ότι αν η ελληνική οικονομία δεν απελευθερώσει και κινητοποιήσει ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις, μέσα από κατάλληλες διαρθρωτικές τομές, θα υπάρξει γρήγορα επιστροφή στην ύφεση.
O IOBE εκτιμά περαιτέρω κάμψη της ανεργίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, σε 18,7%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο σε αυτό το χρονικό διάστημα του έτους από το 2011. Κατά μέσο όρο πέρυσι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 19,3%, 2,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι πρόπερσι.
Η εξασθένιση της ανεργίας πέρυσι κατά 112 χιλ. άτομα, προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόλησης κατά 2% ή 75,4 χιλ. (67,3% της μείωσης του αριθμού των ανέργων) και δευτερευόντως από τον περιορισμό του εργατικού δυναμικού (-36,7 χιλ.).
Οι περισσότερες από το 2017 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κυρίως σε κλάδους οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν εμφανίσει έντονα ανοδική τάση στην απασχόλησή τους: στον πρωτογενή τομέα, στην υγεία και τον τουρισμό. Το 2019 αναμένεται αύξηση της απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα, από επενδύσεις σε ιδιωτικοποιήσεις -παραχωρήσεις, αλλά και ανακαίνιση ή κατασκευή κατοικιών, περισσότερες θέσεις εργασίας στο χονδρικό-λιανικό εμπόριο, λόγω της μεγαλύτερης ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και στο δημόσιο τομέα, μέσω προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης. Αντίθετα, αναμένεται υποχώρηση της τόνωσης της απασχόλησης από τον τουρισμό. Στην έκθεση για την οικονομία, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
• Οι πάγιες επενδύσεις, παρά την «παραγωγική» αναδιάρθρωσή τους (από κατοικίες, σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό), έχουν περιορισμένη δυναμική, φτάνουν στο 11,1% του ΑΕΠ και υπολείπονται έτσι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της ευρωζώνης.
• Παρά τις θετικές εξελίξεις και την άρση των capital controls, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είναι στάσιμες την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018-Φεβρουαρίου 2019 και υπάρχει ασθενική ζήτηση στο λιανικό εμπόριο από το τέλος του 2018. Παρατηρείται επίσης προεκλογική αδράνεια σε επιχειρήσεις και αναιμική πιστωτική επέκταση.