Θετικό είναι το οικονομικό αποτέλεσμα του Δήμου Ρεθύμνου για το 2012, όπου παρά την κρίση, την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη σημαντική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατάφερε να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα κατά 3 εκ. περίπου ευρώ σε σχέση με το 2011, όπως ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η ορκωτός ελεγκτής, κα Μαρίνα Χρυσανθακοπούλου. Η ίδια ξεκαθάρισε πως η διαχείριση του Δήμου βασίστηκε στον Δημοτικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ δεν διαπιστώθηκε, όπως επεσήμανε, κανένα θέμα διαχειριστικής ανωμαλίας.
Ωστόσο η ορκωτός ελεγκτής επέστησε την προσοχή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της διοίκησης της Οικονομικής Υπηρεσίας, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τις δικαστικές διεκδικήσεις δημοτών και τις αποφάσεις που εκκρεμούν, οι οποίες ανέρχονται με βάση τα τωρινά δεδομένα στα 11 εκ. ευρώ χωρίς τόκους και πρόσθετα και δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό.
Η κα Χρυσανθακοπούλου, ανέφερε πως καλό θα είναι να ληφθούν μέτρα, να υπάρχει ενημέρωση και να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στις υποθέσεις αυτές που δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει, καθώς ενδέχεται στο άμεσο μέλλον, ο Δήμος να υποστεί τεράστια ζημιά και να οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή.
Συγκεκριμένα από τα 11 εκ. ευρώ τα 8 αφορούν σε πιθανές αποζημιώσεις από σχέδια πόλης, ζήτημα το οποίο μπορεί να εξελιχτεί σε μεγάλο αγκάθι, καθώς εκτιμάται ότι ενδέχεται να πλήξει τον Δήμο Ρεθύμνου όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει περίπτωση να χάσει ζωτικούς και κοινόχρηστους χώρους, καθώς όλες οι απαλλοτριώσεις αφορούν τη δημιουργία πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Τα υπόλοιπα 3 εκ. ευρώ αφορούν σε διάφορα χρέη παρελθόντων ετών εκ των οποίων το 1,5 εκ. αφορά τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Αρκαδίου.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή της η κα Χρυσανθακοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στον έλεγχο που έκανα στα στοιχεία, στα βιβλία, στις συναλλαγές του Δήμου δεν προέκυψε θέμα διαχειριστικής ανωμαλίας. Η διαχείρισή του βασίστηκε στο Δημοτικό Κώδικα και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Επίσης μέσα στο χρόνο της κρίσης το 2012, ο Δήμος Ρεθύμνου συνέχισε να φέρνει πλεονασματικό αποτέλεσμα. Το πλεόνασμα του Δήμου το 2012 ανήλθε σε 4.205.000 ευρώ περίπου και είναι μεγαλύτερο από το 2011 κατά 1.936.000 ευρώ. Μέσα σε αυτή την κρίση, δημιουργεί πλεονασματική λειτουργία, δεν μπαίνει μέσα. Το 2012 υπάρχει συγκράτηση και μείωση λειτουργικών εξόδων δηλαδή είχε 18.263.000 εκ. ευρώ έξοδα λειτουργικά, ενώ το 2011 τα λειτουργικά έξοδα ήταν 21.169.000 ευρώ, διαφορά 3 εκ. ευρώ περίπου. Αυτό οφείλεται στη μείωση του κόστους προσωπικού, το οποίο ανήλθε το 2012 κατά 220.000 ευρώ λιγότερα, και στις παρεχόμενες επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα, που μειώθηκα κατά 543.000 ευρώ, αφενός λόγω των μειωμένων επιχορηγήσεων από την κεντρική πολιτεία και αφετέρου λόγω της αναδιοργάνωσης των παρεχόμενων αυτών κοινωνικών υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή του Καλλικράτη με τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις που έγιναν. Παρ’ όλη τη μείωση, τα λειτουργικά έσοδα των επιχορηγήσεων, που ήταν σημαντικά, το σύνολο των εσόδων των λειτουργικών του Δήμου έπεσε μόνο κατά 2,62%, ενώ οι επιχορηγήσεις έπεσαν από την κεντρική πολιτεία κατά 14,86%. Πρέπει να τονίσουμε ως προς τα έσοδα, πρώτον ότι έχει ενεργοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις η Υπηρεσία Εσόδων και πραγματικά χωρίς διάκριση πιάνει όλους τους δημοτικούς φορολογούμενους υπόχρεους, καθώς έχει κάνει βεβαιώσεις η Υπηρεσία Εσόδων για πολλά τέλη. Αυτή τη χρονιά η Πολεοδομία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, έκανε ένα σημαντικό έργο προς την βεβαίωση των αυθαιρέτων κτισμάτων, που μόνο για το 2012 ανήλθε σε 1.750.000 ευρώ, πράγμα που δεν έγινε σε προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων το 50% αφορά προϋπολογισμό κράτους και το υπόλοιπο 50% τον Δήμο. Οι βεβαιώσεις εσόδων και πολεοδομικών προστίμων έφεραν τον Δήμο στην πλεονεκτική αυτή θέση να καλύψει τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων».
Παράλληλα, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τις αποζημιώσεις η ορκωτή ελεγκτής επεσήμανε: «Υπάρχει κάτι σοβαρό στο Δήμο Ρεθύμνου, που πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν: Ο Δήμος Ρεθύμνης πληρώνει και επιβαρύνει τα αποτελέσματά του και αναλώνει τα χρήματά του με πάρα πολλές ζημιές παρελθόντων ετών. Σε αυτή τη χρονιά που έλεγξα, υποχρεώθηκε ο Δήμος Ρεθύμνου να επιβαρύνει τα αποτελέσματά του και να πληρώσει μετά από δικαστικές αποφάσεις, να καταβάλλει ένα ποσό των 851.300, που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του. Από αυτό το ποσό αυτά τα 641.936 ευρώ περίπου αφορούσαν αμοιβές εργασιών και προμήθειες προηγούμενων χρήσεων, κύρια από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αρκαδίου. Από τα 640.000 ευρώ τα 406.000 ευρώ δεν είχαν απογραφεί ούτε υπήρχαν νόμιμα παραστατικά στις υποχρεώσεις του πρώην καποδιστριακού Δήμου. Επίσης αναγκάστηκε να πληρώσει ο πρώην καποδιστριακός Δήμος Ρεθύμνου 234.000 ευρώ εκ των οποίων οι 121.000 ευρώ ήταν συμβιβασμός σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Αυτά όλα επιβαρύνουν το αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς, όμως οι νομικοί εκτιμούν και το τονίζω ότι αν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις αυτές, θα ανέλθουν στο 10,9 εκ. χωρίς προσαυξήσεις, κοντά δηλαδή στα 11 εκ. ευρώ. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο στην πορεία την οικονομική του Δήμου Ρεθύμνου. Μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις τα 8 από τα 11 εκ. είναι οι αποζημιώσεις των δικαιούχων απαλλοτριώσεων, ένα τεράστιο θέμα για τον Δήμο, υπάρχουν επίσης αγωγές για αξιώσεις τρίτων για εκτέλεση έργων ή προμηθειών κ.τ.λ., με βάση τα παραστατικά που έχουν υποβάλλει στα δικαστήρια, τα οποία ανέρχονται σε 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 είναι του πρώην Δήμου Αρκαδίου. Δεν έχουν καταγραφεί στον ισολογισμό, αλλά είναι πολύ πιθανές υποχρεώσεις του Δήμου Ρεθύμνου, που αν δεν πάρουμε μέτρα μπορεί να φτάσουμε και σε μεγάλη οικονομική καταστροφή».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Παπαδουράκης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού-κοστολογίου των υπηρεσιών και των έργων του Δήμου, ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον απολογισμό καταψήφισαν οι κ. Βλαστός, Ανδρουλάκης και Μανουσογιάννης.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον οικονομικό απολογισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήδη μέσα στο 2013 έχουμε πληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε δικαστικές αποφάσεις κάνοντας χρήση του δικαιώματος που είχαμε με τα ληξιπρόθεσμα περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Πραγματικά η Οικονομική Υπηρεσία δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες με ελάχιστο προσωπικό (εννέα άτομα αποχώρησαν με πρώτη κινητικότητα και η αναπλήρωση ήταν ελαχίστη). Αναγκαζόμαστε και οφείλουμε να ενταλματοποιούμε τις υποχρεώσεις μας, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το σύστημα ζωντανό και παραγωγικό. Ο δημότης μπορεί να ‘χει δικαιώματα και τα διεκδικεί, το σύστημα όμως είναι αδύνατο να διεκδικήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τα δικαιώματά του, διότι ο δημότης θέλει τα χρήματά του αμέσως έντοκα και μάλιστα να πληρωθεί την ίδια στιγμή, ενώ εμείς πρέπει να πάρουμε τα χρήματά μας σε έξι χρόνια σε δώδεκα άτοκες δόσεις».