Αντιμέτωπη με την ξηρασία και τη λειψυδρία θα βρεθεί η Κρήτη τους αμέσως επόμενους μήνες εάν συνεχιστεί η παρατεταμένη ανομβρία.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι αποκαλυπτικά και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους αυτοδιοικητικούς, αλλά και στους φορείς διαχείρισης υδάτων. Οι βροχοπτώσεις έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 75% τα τελευταία επτά έτη, ενώ την περίοδο του φετινού χειμώνα ήταν και πάλι ελάχιστες, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Τα αποθέματα του νερού δεν επαρκούν, τα φράγματα στερεύουν και η αγωνία είναι διάχυτη ενόψει και της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες υδροδότησης στο νησί πολλαπλασιάζονται.
Ήδη η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους τους φορείς διαχείρισης υδάτων, ΤΟΕΒ, ΟΑΚ, ΔΕΥΑ αλλά και στους δήμους επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται και καλώντας τους από τώρα να λάβουν έκτακτα μέτρα, αρχής γενομένης από την ορθολογική διαχείριση του νερού και τον περιορισμό της σπατάλης που παρατηρείται στο κομμάτι της άρδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Υδάτων προτείνει στους συλλογικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμοι, ΟΑΚ κ.λπ.) να καταγράψουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να υπολογίσουν το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.
Στην ίδια κατεύθυνση χαρακτηρίζεται σημαντική η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συναίνεση και ασφαλώς η συνεργασία των πολιτών, που θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα από σχετικές καμπάνιες που αποφάσισαν να κάνουν οι δήμαρχοι της Κρήτης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Την ανάγκη συνεργασίας όλων για την προστασία του νερού, καθώς η Κρήτη είναι αντιμέτωπη με το φαινόμενο της λειψυδρίας-ξηρασίας, επισημαίνει και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Λόγω του μικρού αριθμού βροχοπτώσεων τη φετινή χρονιά ο κ. Αρναουτάκης καλεί φορείς, αγρότες και καταναλωτές να συνδράμουν στη σωστή διαχείριση του νερού «ώστε να προστατευθεί το πολυτιμότερο αγαθό, που δεν είναι ανεξάντλητος φυσικός πόρος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα για την «ολική» αντιμετώπιση του φαινομένου ο περιφερειάρχης υπέγραψε απόφαση για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου δράσης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, ενώ την υλοποίηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 73.000 ευρώ, αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Και ενώ η κατάσταση με τα αποθέματα νερού για όλο το νησί χαρακτηρίζεται οριακή είναι αξιοσημείωτο ότι το Ρέθυμνο θα μπορούσε να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα τέτοιο αν και εφόσον είχε κατασκευαστεί το διυλιστήριο στο Γιαννούδι, ώστε να αξιοποιούνται για τις ανάγκες ύδρευσης οι ποσότητες νερού του φράγματος των Ποταμών. Το έργο είναι σε φάση μελέτης και ενώ ο ταμιευτήρας του Φράγματος είναι γεμάτος και θα μπορούσε να εξασφαλίσει ημερησίως 30.0000 κυβικά νερού καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο του μητροπολιτικού δήμου αλλά ολόκληρου του νομού, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού εκκρεμούν τα απαραίτητα έργα υποδομής.
Σελ. 3