Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Σημαντικές απώλειες από τη ρωσική αγορά καταγράφουν οι τουριστικές κρατήσεις, καθώς αρκετοί είναι οι Ρώσοι που κατευθύνονται προς τον προορισμό της Τουρκίας, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα ο στόχος του 1,5 εκατομμυρίου επισκεπτών από τη Ρωσία για την Ελλάδα να απομακρύνεται τουλάχιστον για φέτος.
Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η επίσης μεγάλη άνοδος του ευρώ έναντι του ρωσικού ρουβλίου αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της τάσης που, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, οδηγεί σε μείωση της τάξης του 8% των αφίξεων από τη Ρωσία το 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο φέτος οι κρατήσεις των Ρώσων είναι μειωμένες κατά 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο για το Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται οι προσδοκίες ότι η κίνηση από τη Ρωσία θα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα. Ήδη υπήρξαν αλλαγές σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των πτήσεων καθώς το πτητικό έργο περιορίστηκε σε λιτότερες πτήσεις ανά την εβδομάδα προς το νησί, αφού τα αεροπλάνα δεν γέμιζαν.
Όμως, σε πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η υποχώρηση των αφίξεων από τη Ρωσία σε επίπεδο χώρας προσεγγίζει το -55% από τα προ πενταετίας υψηλά. Οι αφίξεις από 1,352 εκατομμύρια το 2013 έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 588.000 ταξιδιωτών το 2017, πρώτη χρονιά οργανωμένης στροφής των Ρώσων προς την Τουρκία, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία από 1,3 δισ. ευρώ το 2013 έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 70%, στα 418 εκατομμύρια πέρυσι.
Όλοι αναγνωρίζουν πως η ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας, μετά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας -κατά 18% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους- την αποκατάσταση των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας, την πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ (κατά 50% μέσα σε μια πενταετία) και την επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση, έχει εκτοξευθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ που εξετάζουν τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών από τη Ρωσία προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, παρατηρείται μείωση της τάξης του 8% στα τέλη Απριλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μείωση είναι μικρότερη από την αρχικά διαφαινόμενη, που βρισκόταν στο -12%. Σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται πτώση των αφίξεων Ρώσων, με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας και της Ρόδου, ενώ έχει προγραμματιστεί και μία καινούργια σύνδεση με το αεροδρόμιο των Χανίων για φέτος.
Η Ελλάδα έχει διολισθήσει, έτσι, στην 11η θέση των προτιμήσεων των Ρώσων, την ώρα που η Τουρκία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός τους στη Μεσόγειο μετά την Ισπανία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης ανέφερε ότι σύμφωνα με την εικόνα, από τους τουρ οπερέιτορς οι αφίξεις από τη Ρωσία είναι μειωμένες κατά 15%, υπογραμμίζει ωστόσο ότι αυτές οι απώλειες τη φετινή χρονιά καλύπτονται από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
«Η μείωση των αφίξεων εξαρτάται από κάθε πρακτορείο, κατά μέσο όρο φτάνει το 15% σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό των πτήσεων. Σίγουρα έχουν γίνει συμπτύξεις πτήσεων -είχαν προγραμματίσει περισσότερες πτήσεις- τα αεροπλάνα όμως δεν γέμιζαν και έτσι είχαμε αλλαγές. Δεν παρατηρούμε ακυρώσεις συμβολαίων, βλέπουμε όμως αλλαγές στις πτήσεις, που σημαίνει ότι μειώθηκε το πτητικό έργο ανά εβδομάδα, προκειμένου να γεμίζουν τα αεροπλάνα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υποτίμηση του ρώσικου και του τούρκικου νομίσματος καθώς για τους Ρώσους η Τουρκία αποτελεί σαφέστατα έναν οικονομικότερο προορισμό. Οι Ρώσοι ξεκίνησαν τις κρατήσεις τους τον Μάρτιο ενώ για τους Ευρωπαίους έως τον Μάρτιο είχε γίνει το 80% των κρατήσεων. Οπότε από τη στιγμή που είχε ανοίξει η αγορά της Τουρκίας τους συνέφερε να στραφούν εκεί λόγω των χαμηλότερων τιμών, αφού το ρούβλι συνεχίζει να είναι σε ιστορικά υψηλά. Όμως παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη στη ρώσικη αγορά εκτιμώ ότι η σεζόν στο Ρέθυμνο θα πάει πάρα πολύ καλά. Δεν θα έχουμε επιπτώσεις γιατί η σεζόν στον τόπο μας φέτος είχε προδιαγραφεί από τον μεγάλο αριθμό κρατήσεων, που είχε γίνει μέχρι και τον Μάρτιο. Επομένως οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες ήταν τόσο υψηλές στις μονάδες του Ρεθύμνου που αυτή η αριθμητική απώλεια από τη ρώσικη αγορά δεν μας επηρεάζει. Θα είναι μια πολύ καλή σεζόν».
Προϋπόθεση η τιμολογιακή πολιτική και η ποιότητα των υπηρεσιών για τη διατήρηση των υψηλών αφίξεων
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για την επόμενη τουριστική περίοδο που λόγω και του υψηλού τουριστικού ανταγωνισμού, όπως είπε, οι επιχειρηματίες αλλά και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε οι πελάτες να φύγουν ικανοποιημένοι και να επιλέξουν ξανά τον τόπο μας ως προορισμό για τις διακοπές τους. Η διατήρηση των χαμηλών τιμών και οι ποιοτικές υπηρεσίες, όπως επεσήμανε, είναι τα δυο απαραίτητα στοιχεία για να μην καταγραφούν απώλειες στις αφίξεις τις επόμενες τουριστικές πυρώδους και από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η μείωση αυτή των Ρώσων πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα «καμπανάκι» για το μέλλον του τουρισμού. Θα πρέπει να μην αυξήσουμε πολύ τις τιμές μας στα συμβόλαια. Δηλαδή να μην πάρουμε ως δεδομένο τη φετινή καλή χρονιά και να προχωρήσουμε σε αυξήσεις τιμών διότι θα «χάσουμε» μιας και πλέον ο κλειστός μέχρι πρότινος ανταγωνισμός χωρών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ήδη επανακάμψει σημαντικά και κερδίζει επισκέπτες που πέρυσι ή και φέτος ήταν δικοί μας. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι σε κάθε πελάτη και να έχουμε ως στόχο κάθε ένας από τους επισκέπτες μας να αποχωρεί από τον τόπο μας πλήρως ικανοποιημένος. Αν δεν προσέξουμε την τιμολογιακή μας πολιτική και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας θα έχουμε σοβαρό θέμα τα επόμενα χρόνια».