Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα εξεύρεσης φοιτητικής κατοικίας στον δήμο Ρεθύμνου. Χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι» αναζήτησης ενός μικρού διαμερίσματος, που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της φοιτητικής τους ζωής. Η κατάσταση, ωστόσο, χαρακτηρίζεται δύσκολη και προβληματική, αφενός λόγω της μη διαθεσιμότητας κατάλληλων για φοιτητές σπιτιών και αφετέρου λόγω των υψηλών μισθωμάτων στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν οι οικογένειες των φοιτητών.
Στο Ρέθυμνο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ξεπερνούν τους 11.000 και κάθε χρόνο οι νεοεισακτέοι είναι περίπου 2000. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών 143 δωμάτια στου Γάλλου, τα οποία αν και μονόκλινα αξιοποιούνται ως δίκλινα για να εξυπηρετηθεί το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών στο κτίριο «Ξενία» στην πόλη του Ρεθύμνου υπάρχουν 30 δωμάτια, τα οποία είναι δίκλινα και χρησιμοποιούνται ως τρίκλινα.
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύ με δεδομένη την αύξηση του πληθυσμού, η οποία είναι δυσανάλογη των διαθέσιμων κατοικιών με δεδομένο και την απουσία ανοικοδόμησης την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της απόφασης αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων να αξιοποιήσουν τα διαμερίσματα τους για τουριστικούς λόγους, μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αirbnb. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενοικίων καθιστά την πόλη «εχθρική» για τους νεοεισακτέους.
Το καμπανάκι κινδύνου κρούει με δηλώσεις του ο αντιπρύτανης προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιληφτούν το πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη, αλλά και τη σημασία της λειτουργίας του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ρέθυμνο. Ο ίδιος τους καλεί να αναλογιστούν τις αυξημένες ανάγκες αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών των φοιτητών, εν μέσω μάλιστα μιας μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, επισημαίνει την πρωτοβουλία του δήμου Ρεθύμνης για την προσπάθεια εξυπηρέτησης των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαθέσιμα διαμερίσματα μπορούν να τα καταχωρούν για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι διάχυτα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού το στεγαστικό αδιέξοδο το οποίο συναντούν τα τελευταία δυο χρόνια οι νεοεισακτέοι έχει σημαντικές συνέπειες για την ίδια την πόλη, η οποία δυσφημείται με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μιας φοιτητούπολης.
Χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αντιπρύτανης προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην πόλη του Ρεθύμνου, σχετικά με την εύρεση φοιτητικής αλλά και άλλης κατοικίας, είναι, στην ευμενέστερη διατύπωση, εντελώς προβληματικός. Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα, το κόστος ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο από 6 ευρώ πέρυσι, εκτοξεύθηκε στα 9μιση ευρώ φέτος, το ακριβότερο στη χώρα. Η σχέση του πανεπιστημίου Κρήτης και της πόλης του Ρεθύμνου δεν είναι σχέση ευκαιριακή. Είναι μια σχέση ισχυρή, σχέση ζωτική για την ευημερία της πόλης του Ρεθύμνου. Οι συμπολίτες μας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να σταθμίσουν τη συγκυρία. Οφείλουν να την αντιμετωπίσουν με τη δέουσα συγκράτηση και λογική. Ενθυμούμενοι ότι το υπερβολικό, το πέραν του μέτρου κέρδος, είναι ένα κέρδος πρόσκαιρο και κατά κυριολεξία φευγαλέο. Ο δήμος Ρεθύμνης έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι ιδιοκτήτες του Ρεθύμνου μπορούν να δηλώσουν τα προς ενοικίαση ακίνητα τους. Στην παρούσα συγκυρία η πλατφόρμα αυτή οφείλει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί. Και τέλος σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Κρήτης, ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και θα εξαντλήσει, και ήδη εξαντλεί, τα διαθέσιμα μέσα, για να βοηθήσει όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και κυρίως εκείνα που το έχουν περισσότερη ανάγκη».
Σημειώνεται ότι το τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του πανεπιστημίου Κρήτης έχει κάνει παρεμβάσεις στις εστίες του «Ξενία», που αφορούν στη στεγανότητα του κτιρίου, αλλά και στην ανακαίνιση της αίθουσας διαλέξεων ενώ έχουν τοποθετηθεί και φωτοβολταϊκά.
Στη φοιτητική εστία στου Γάλλου έγιναν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της υδροδότησης των κατοίκων ενώ υπάρχουν σκέψεις για την καλύτερη αξιοποίηση των δωματίων των 14 τ.μ. που σήμερα χρησιμοποιούνται από δυο φοιτητές.
Κατά πληροφορίες μάλιστα βασικό ζητούμενο για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού τουλάχιστον σε ότι αφορά τη φοιτητούπολη του Ρεθύμνου είναι να κατασκευαστούν νέες κατοικίες, ώστε να μπορέσει το πανεπιστήμιο να καλύψει μέρος των αυξανόμενων αναγκών.
Προϋπόθεση αποτελεί για αρχή η εκπόνηση των μελετών ενώ μια πρώτη πληροφορία κάνει λόγο για σχεδιασμό που αναφέρεται σε 124 δωμάτια το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 4,5 εκ. ευρώ.
Καλωσόρισμα του πρύτανη στους πρωτοετείς φοιτητές
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων που φέρνουν νέους φοιτητές στο πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης του ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού Οδυσσέας Ζώρας με γραπτό μήνυμά του καλωσορίζει τους νεοεισαχθέντες.
Ειδικότερα αναφέρει: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο Κρήτης και τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους.
Ερχόμενοι στο ίδρυμά μας θα βρεθείτε σε ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον με διεθνείς συνεργασίες, εργαστήρια/κλινικές, σύγχρονες εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες, δυνατότητες τηλεκπαίδευσης, πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μουσεία, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας καθώς και πολιτιστικές ομάδες. Μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος https://www.uoc.gr/ έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το βίντεο παρουσίασης του πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πανεπιστήμιό μας είναι από τα πρώτα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως προκύπτει άλλωστε από τις εξωτερικές αξιολογήσεις και οι φοιτητές μας απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο σπουδών.
Το όραμα μας είναι ένα πανεπιστήμιο που διασφαλίζει το αγαθό της παιδείας, προάγει την καινοτομία και την αριστεία ακολουθώντας διεθνή πρότυπα. Στην προσπάθεια μας για την υλοποίηση αυτού του οράματος σας θέλουμε συνοδοιπόρους μας. Καλή ακαδημαϊκή χρονιά».