Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων που εκκρεμούν κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό του νησιού και κατ’ επέκταση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθούν από την Κρήτη 108 εκ. ευρώ, με τα οποία μεταξύ άλλων είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τα δυο μεγάλα έργα των εργοστασίων για τα απορρίμματα σε Αμάρι και Χερσόνησο αντίστοιχα.
Σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, από τον οποίο θα ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις των δυο έργων για το νησί και αυτές να αποσυνδεθούν από την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, τα οποία ωστόσο προβλέπονται ως υποχρεωτικά στον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μοιάζει με καζάνι που βράζει καθώς η μη έγκαιρη συμμόρφωση των δήμων φαίνεται τώρα πως θέτει σε άμεσο κίνδυνο την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, παρά το γεγονός ότι το νησί, όπως ανέφερε ο Στ. Αρναουτάκης, είχε πρώτο φροντίσει για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Κατά πληροφορίες, ο περιφερειάρχης στη σημερινή συνάντηση θα μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση των δημάρχων του νησιού να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός ως έχει και να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν το πράσινο φως για τη δημοπράτηση των εργοστασίων σε ανατολική και δυτική Κρήτη, σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα για το νησί θα είναι τεράστιο. Παράλληλα, η Περιφέρεια εμφανίζεται αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των δήμων, ώστε άμεσα να προχωρήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, διεκδικώντας τη νέα πεντάμηνη παράταση για την οποία είχαν δεσμευτεί σε σχετική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση τους.
Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νομό Ρεθύμνου σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του εργοστασίου στο Αμάρι ενώ παράλληλα να αναζητηθεί και να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό το νέο κύτταρο, με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Αμαρίου σε λίγα χρόνια θα είναι κορεσμένος και πρέπει εκ του προοιμίου να έχει σχεδιαστεί ο νέος χώρος που θα υποδεχτεί τα απορρίμματα. Παράλληλα, με βάση τον σχεδιασμό οφείλει ο κάθε δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Για τον δήμο Ρεθύμνου το πιθανότερο σημείο είναι αυτό που έχει προβλεφθεί σε παλαιότερη μελέτη -στην περιοχή Τρία Μοναστήρια όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων- ενδεχομένως και κάποιας ήπιας κλίμακας επεξεργασίας- συμπίεσης για να μεταφέρονται στη συνέχεια στο Αμάρι τα σύμμεικτα και στη ΔΕΔΙΣΑ τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ο στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι άλλος από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αύξηση της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή και τη σωστή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει περιορισμός των σκουπιδιών, αύξηση της ανακύκλωσης και εξοικονόμηση πόρων.
Εν τω μεταξύ σύσκεψη-συνάντηση με τους δημάρχους της Κρήτης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, που είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος στην Ελλάδα, καθώς επίσης για τα έργα που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση συγκάλεσε χθες στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης, παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Βιργινίας Μανασάκη, Νίκου Καλογερή, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, τόνισε στην συνάντηση των δημάρχων ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ορίζει η νομοθεσία αλλά και αυτά που θέλουν οι πολίτες της Κρήτης για την λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αλλά και την έγκριση των έργων τα οποία είναι έτοιμα προς δημοπράτηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε στη λύση που πρέπει, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθούν οι δυο μονάδες οι οποίες είναι της Χερσονήσου και του Αμαρίου. Προετοιμάζεται η Σητεία και έχουμε και την έγκριση των 108 εκ. ευρώ που είναι στον περιφερειακό μας σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Εκτιμώ ότι θα έχουμε θετική έκβαση και λύση όλων των εκκρεμοτήτων και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα οι φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να δημοπρατήσουν τα έργα πολύ πιο μπροστά από τις τελικές εγκρίσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν οι δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν αυτά που ορίζει και η νομοθεσία αλλά και αυτά που θέλουν οι πολίτες της Κρήτης».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Είχαμε ενημερωτική συνάντηση σε σχέση με την εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού και την παράλληλη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑΚ. Επιδεικνύεται και από τις δυο πλευρές πνεύμα κατανοήσεως, θα συνεχίσουμε, επιθυμία μας είναι να μην χαθεί κανένα έργο».
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός ανέφερε: «Ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά εμπλοκή στην εκτέλεση των έργων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι και τη Χερσόνησο. Σε ότι αφορά τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων δεν πρέπει να συνδεθούν αυτά με την εκτέλεση των έργων και αυτό θα ζητήσει σήμερα ο περιφερειάρχης από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Άλλωστε έχει δοθεί παράταση πέντε μηνών για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης για τα οποία είπαμε ότι θα τα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό το οποίο φοβόμαστε είναι ότι αν και εμείς καθυστερήσουμε και ωστόσο ετοιμαστούν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας τότε θα υπάρξει καταμερισμός του ποσού. Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα είναι λίγα και δεν επαρκούν για όλες τις περιφέρειες, όμως η Κρήτη είναι πανέτοιμη για να δημοπρατήσει τα έργα της».
Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την έρευνα για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Αμαρίου ο δήμος της περιοχής έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με χρόνο ζωής τα δυο χρόνια προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη μελέτη.
Σε ότι αφορά το νέο ΧΥΤΥ τον οποίο ζητούν οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου -υπόθεση η οποία εκδικάζεται τον Μάρτιο στο ΣΤΕ μετά και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί και που πρόσφατα με απόφαση τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αποφάσισαν να παρασταθούν στη δίκη, ο κ. Μουρτζανός ανέφερε ότι: «Στο θέμα αυτό το επεξεργαζόμαστε, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες και θεωρούμε ότι στον κοντινό μέλλον Απρίλιο-Μάιο θα έχουμε εξελίξεις. Χρειάζονται κάποιες διαδικασίες για απαλλοτριώσεις και τοπογραφικά. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δυο κύτταρα που υπάρχουν στον ΧΥΤΑ θα έχουν διάρκεια δεκαετίας μετά που θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο ενώ το νέο κύτταρο που διεκδικούν θα χρησιμοποιηθεί μετά τη δεκαετία».
Σε τοποθέτηση του για το θέμα στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης μετά από σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θ. Νίνου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχουν δυο χαρτιά από τον Ιούλιο 2015 όπου το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της Κρήτης και οι δυο μονάδες σε Χερσόνησο και Αμάρι είναι απόλυτα συμβατές με ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις απαιτήσεις της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων άρα μπορούν να ενταχτούν ως εμπροσθοβαρή έργα στο Ε ‘ΚΠΣ. Όμως έχει ψηφιστεί νομοθεσία η οποία ζητά όχι μόνο ΠΕΣΔΑ αλλά και τοπικά σχέδια διαχώρισης από 25 δήμους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρατήσει σε ομηρία πολύ χρόνο και ο δήμος Ηρακλείου πήγε και ψήφισε ένα τοπικό σχέδιο το οποίο είναι αντίθετο στο ΠΕΣΔΑ. Τα χρήματα έχουν «σακατευτεί» για το 5ο ΚΠΣ. Εμείς σαν Κρήτη είμαστε έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε έργα 110 εκ. ευρώ».
Αναλυτική ενημέρωση για το θέμα θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όσοι σύμβουλοι επιθυμούν από τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη.