Κανένα ίχνος, που να δηλώνει την παρουσία του 20χρονου Ρεθεμνιώτη σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη σε κάποιο χώρο, δεν έχει βρεθεί, παρά τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν στα Γιάννενα και το Σαββατοκύριακο από άνδρες της Αστυνομίας, της ΕΜΑΚ και από ομάδες εθελοντών. Το ίδιο άκαρπες είναι και οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στις αρχές, οι οποίες αξιολογήθηκαν και διερευνήθηκαν.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, από τους Αρμένους, παραμένει άφαντος από το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου, όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε.
Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικό και σοκαριστικό φέρεται να είναι το περιεχόμενο της πορισματικής έκθεσης της ΕΔΕ που συνέταξε τριμελής επιτροπή του εποπτεύοντος την Σχολή Φορέα, Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της διενέργειας της ΕΔΕ διαπιστώνεται η τέλεση πράξεων βίας, ψυχικής και σωματικής, εις βάρος του 20χρονου από ομάδα άλλων σπουδαστών, οι οποίοι είναι από την Κρήτη.
Στο περιεχόμενο των επτά σελίδων της πορισματικής έκθεσης, σπουδαστές της Σχολής αλλά και καθηγητές, ακόμα και διοικητικοί υπάλληλοι, είναι αποκαλυπτικοί ως προς την συμπεριφορά άλλων ατόμων έναντι του Βαγγέλη, ενώ ορισμένοι έχουν καταθέσει ότι η Διεύθυνση της Σχολής γνώριζε όλα όσα συνέβαιναν.
Είναι χαρακτηριστικό πως η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της εστίας της Σχολής, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους», χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της παρέας των Κρητικών ως «απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική» και μάλιστα ενημέρωσε γι’ αυτήν τον Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο της Σχολής και τον διευθυντή, Κώστα Μάντζαρη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια καθηγήτρια της Σχολής περιέγραψε τα καψώνια σε βάρος του Βαγγέλη και ανέφερε ότι η παρέα των Κρητικών του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, μία φορά τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του, τον κλείδωναν στην ντουλάπα και του έριχναν κέρμα για να τραγουδήσει -το γνωστό καψώνι «τζουκ μποξ»-, ενώ μια άλλη συνάδελφός της κατέθεσε ότι πριν από έναν χρόνο έγινε σύσκεψη παρουσία της ίδιας, του διευθυντή και άλλων δύο καθηγητών, στην οποία αναφέρθηκαν τα σκληρά καψώνια προς τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και αποφασίστηκε να ενημερωθεί η οικογένειά του για τα όσα συνέβαιναν σε βάρος του μέσα στη Σχολή.
Ήταν τότε που αποφασίστηκε να αλλάξει δωμάτιο και να συγκατοικήσει με τον 19χρονο από τη Μυτιλήνη, ο οποίος ανέφερε ότι τον γνώριζε από το πρώτο έτος και μάλιστα πριν συγκατοικήσουν τον είχε δει μία φορά χτυπημένο στο πρόσωπο. Ο ίδιος περιέγραψε επίσης ότι την ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου η παρέα των Κρητικών έδεσε τον Βαγγέλη μέσα στο δωμάτιό τους.
Συγκλονίζει επίσης η αναφορά ενός σπουδαστή σε περιστατικό που δείχνει τη σκληρότητα της παρέας των δραστών και ταυτόχρονα την ευαισθησία του Βαγγέλη. Όπως κατέθεσε ο σπουδαστής, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου οι Κρητικοί του ζήτησαν να τον δέσουν σε μια καρέκλα και ο Βαγγέλης κατέβασε το κεφάλι και απάντησε: «Αν θέλετε, δέστε με».
Ακόμη και οι ιδιωτικοί φύλακες κατέθεσαν πως γνώριζαν για σκληρά καψώνια που γίνονταν στον «ευαίσθητο, λιγομίλητο και πάντα σκεπτικό και προβληματισμένο», όπως περιγράφουν τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη από το Ρέθυμνο, ενώ το διοικητικό προσωπικό της Σχολής επισημαίνει στις μαρτυρικές καταθέσεις του πως όλα αυτά ήταν σε γνώση της διεύθυνσης.
Ένας καθηγητής μάλιστα ανέφερε ότι ο διευθυντής ήξερε για το καψώνι με το ζεστό νερό και άλλοι μαθητές είπαν πως ο Βαγγέλης πήγαινε για μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν όλοι κοιμούνταν, γιατί τότε δεν φοβόταν ότι θα του κάνουν κάποιο χοντροκομμένο αστείο ή θα του επιτεθούν.
Στην επτασέλιδη πορισματική έκθεση, αναφέρει το δημοσίευμα του «Έθνους», γίνεται λόγος και για παρέμβαση υπέρ σπουδαστή από την Κρήτη, από πολιτικό, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται. Η παρέμβαση έγινε τηλεφωνικά στη διεύθυνση της Σχολής, τον Μάρτιο του 2014 και αφορούσε την επιβολή ποινής σε σπουδαστή και μάλιστα μετά την παρέμβαση η ποινή μειώθηκε -δεν αναφέρονται όμως άλλες λεπτομέρειες.
Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», με θέμα συζήτησης την υπόθεση εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη και όσα προηγήθηκαν εις βάρος του, σε όλη τη διάρκεια της φοίτησης και διαμονής του στο Οικοτροφείο της Σχολής.