Δεν υφίσταται θέμα μείωσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εντεινόμενη οικονομική ασφυξία στην οποία περιέρχονται τα δημόσια νοσοκομεία και η οποία εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί το επόμενο δίμηνο, οδηγώντας ακόμη και σε λουκέτο κάποια εξ αυτών.
«Δεν κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους όπως νομίζουν οι διοικητές», δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που ανέφερε για δραματικές περικοπές στη χρηματοδότησης των Νοσοκομείων που φτάνουν στο 50%, κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Μαρτίου.
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαντληθούν τα αποθεματικά και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς. Τον Ιανουάριο οι δαπάνες ήταν 87 εκατ. ευρώ και εμείς καλύψαμε 43 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα πληρώθηκαν από αποθεματικά» είπε ο κ. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων δεν πρόκειται να μείνουν ακάλυπτες.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 ευρώ για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000.000 ευρώ.
Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.
Οι αγορές των Νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015 ανήλθαν στα 87,7 εκατ. ευρώ, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών, οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.
Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκατ. ευρώ και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκατ. ευρώ.
Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.ά.
Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή το υπουργείο Υγείας.
Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από τον Γ. Κεφαλογιάννη
Την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αναδεικνύει ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή. Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής παρουσιάζει τα προβλήματα και τις ανάγκες του ιδρύματος και διεκδικεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στελέχωσης και αναθεώρηση προς τα πάνω των κονδυλίων για την υγεία το 2015. Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:
«Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο Νομό, εφημερεύει επί 24ωρης βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και παρέχει υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατοίκων του Νομού. Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του ιδρύματος αποτέλεσε και αποτελεί η θεσμική του θωράκιση με το νέο οργανισμό, που παρέμενε στάσιμος για 30 ολόκληρα χρόνια, και προβλέπει αύξηση της δυναμικής του ιδρύματος σε κλίνες και προσωπικό.
Ωστόσο, είναι γνωστό και έχει τεθεί επανειλημμένα ότι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες δημιουργούν προβλήματα ως προς την ομαλή εκτέλεση της αποστολής του Νοσοκομείου. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά είμαι σίγουρος ότι με διάθεση συνεργασίας μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην επίλυσή τους. Η ενίσχυση του Ιδρύματος με προσωπικό αποτελεί πάγιο αλλά ουσιαστικό αίτημα, το οποίο διεκδικούμε σταθερά με στόχο την ενίσχυση της ιατρικής, της νοσηλευτικής αλλά και της διοικητικής υπηρεσίας.
Μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τις δυσκολίες ως προς την ομαλή εκτέλεση των υπηρεσιών όταν, για παράδειγμα, οι κενές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται σε 58 άτομα! Παράλληλα, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί και η κάλυψη των δεδουλευμένων εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού που εργάζεται σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρει τα μέγιστα, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος όγκος των περιστατικών.
Επιπρόσθετα, το ίδρυμα πρέπει να στελεχωθεί με διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αλλά και να μπορεί να είναι σε θέση να διεκδικήσει πόρους και υποδομές. Ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τα παραπάνω και πρέπει να εξεταστεί άμεσα αφορά την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων, καθώς και την «απεμπλοκή» των αιτήσεων μετάταξης και μετακινήσεων, δεδομένου ότι δημιουργούν πολλά προβλήματα στις οικογένειες του προσωπικού.
Ως προς τις υποδομές, οι ανάγκες είναι τεράστιες. Η αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η αντικατάσταση των δύο ανελκυστήρων μεταφοράς φαγητού και ευρύτερα η υλοποίηση του συνόλου των επιχειρησιακών σχεδίων της διοίκησης αποτελούν ουσιαστικές υλικοτεχνικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τον υπουργό:
«1. Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ιατρικό – νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
2. Προτίθεται το υπουργείο να προκηρύξει επιπλέον θέσεις για κάποιες από τις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου Ρεθύμνου που παραμένουν κενές;
3. Με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε συζητηθεί εκτενώς το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω, των κονδυλίων για την υγεία το 2015, και συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φαρμακευτική δαπάνη και εξοπλισμούς. Υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση από τη νέα ηγεσία;»