ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναθεώρηση της Κ.Α.Π. προσδοκούν οι αγρότες της Κρήτης
• Ενδεχόμενο επανεξέτασης του σχεδίου από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
• Εκτιμήσεις για μείωση των επιδοτήσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως στο νησί, εφόσον ισχύσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020
Σε αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π. 2014-2020), προσδοκούν οι αγρότες της Κρήτης, ώστε να αποφευχθεί, έστω και καθυστερημένα, ο κίνδυνος να υποστεί τεράστιο πλήγμα η τοπική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τελευταία και, με βάση την πληροφόρηση που διαθέτει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), στον οποίο συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε συνολική επανεξέταση της εθνικής πρότασης για την ΚΑΠ, μετά από κάποιο χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής της. Εφόσον αυτό συμβεί τελικά, είναι ορατό το ενδεχόμενο, έπειτα από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των αγροτών και κυρίως σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αφού σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η μείωση των επιδοτήσεων των ελαιοκαλλιεργητών στο νησί θα ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, για την επόμενη επταετία.
Το ανησυχητικό είναι ότι μέχρι στιγμής παραμένουν στο «σκοτάδι» οι ελαιοπαραγωγοί και οι φορείς της Κρήτης, αναφορικά με το περιεχόμενο της νέας Κ.Α.Π. Αν και από τις αρχές του έτους έχει ξεκινήσει θεωρητικά η εφαρμογή της Κ.Α.Π. 2014-2020 και οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για τα νέα δικαιώματα μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα σοβαρά ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, παραμένουν αναπάντητα, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας Κ.Α.Π., ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα διαπιστώνεται ότι αποφεύγονται αναφορές για την ελαιοκαλλιέργεια, παρότι γίνονται ρυθμίσεις για άλλες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι, κτηνοτροφία κ.ά.).
Τις εξελίξεις για τη νέα Κ.Α.Π. παρακολουθεί ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ελαιοκαλλιέργειας και όχι στην υποβάθμιση και εγκατάλειψή της, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει κινητοποίηση και συνολική αντίδραση το επόμενο διάστημα από παραγωγούς και τοπικούς φορείς.
Σελ. 5