Καρτέλ με τουλάχιστον 600 φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα, που λειτουργούσαν υπό τη σκέπη του μεγαλύτερου στην Ελλάδα πιστοποιημένου οργανισμού ξένων γλωσσών Palso και εξαναγκάζονταν μέσω των τοπικών συλλόγων τους να συντονίζουν επί τουλάχιστον μια δεκαετία την τιμολογιακή πολιτική τους, ξεσκέπασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η υπόθεση, που ήρθε στο φως με μεγάλη καθυστέρηση έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής, είναι αρκετά σοβαρή, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές όλα αυτά τα χρόνια έχουν πέσει θύματα της δράσης του συγκεκριμένου καρτέλ, πληρώνοντας «ακατέβατα» και ενιαία δίδακτρα σε όποιο φροντιστήριο της περιοχής τους και αν επιχειρούσαν να γραφτούν, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον συντονισμό της τιμολογιακής πολιτικής των ιδιωτικών φροντιστηρίων είχαν αναλάβει κεντρικά οι τοπικοί σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων γλωσσών μέλη της Palso, δηλαδή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών.
Με σειρά αποφάσεων, συστάσεων και ρυθμίσεων που είχαν συμπεριλάβει στα καταστατικά τους και σε άλλα εσωτερικά τους έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, προέκυψε πως συντόνιζαν τις τιμές στα φροντιστήρια-μέλη τους, θεσπίζοντας ελάχιστη τιμή διδάκτρων ή και περιορισμούς στις εκπτώσεις που μπορούσαν να χορηγήσουν τα φροντιστήρια-μέλη τους.
Με λίγα λόγια, οι ίδιοι οι σύλλογοι καθόριζαν από πριν με συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους το ελάχιστο ύψος των διδάκτρων για τα μέλη τους, καθώς και το ποσοστό των προσφορών ή εκπτώσεων που επιτρεπόταν να κάνουν στους σπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό, οι σύνδεσμοι κρατούσαν τις τιμές στα ύψη, καθώς απαγόρευαν ουσιαστικά στα μέλη τους να προχωρούν σε εκπτώσεις ή να μειώνουν τα δίδακτρα ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών τους.
Παράλληλα, άλλοι σύλλογοι, κυρίως στην Αττική και αλλού, επέβαλαν ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού μεταξύ των φροντιστηρίων ή ακόμη και ρήτρες που απαγόρευαν στους σπουδαστές άλλων ιδιωτικών φροντιστηρίων να συμμετάσχουν σε εξετάσεις επάρκειας γλωσσομάθειας της Palso. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία ωθούσαν τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να ασκήσουν εκβιασμό στους σπουδαστές, ώστε να γραφτούν στα φροντιστήρια του συστήματος Palsο.
Βρήκαν κοινούς λογαριασμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη και κοινοί λογαριασμοί μεταξύ των συνδέσμων και φροντιστηρίων μελών τους.
Με απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 855.356 ευρώ σε πέντε Συλλόγους Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, και συγκεκριμένα:
1. Στον σύλλογο του Νομού Ηρακλείου, όπου στο σύστημα Europalso λειτουργούν 168 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πρόστιμο ύψους 378.902 ευρώ.
2. Στον σύνδεσμο Βόρειας Ελλάδας, με 205 μέλη, πρόστιμο ύψους 267.084 ευρώ.
3. Στον σύνδεσμο του Νομού Σερρών, με 73 φροντιστήρια, πρόστιμο ύψους 85.229 ευρώ.
4. Στον σύνδεσμο του Νομού Χανίων, με 118 φροντιστήρια, πρόστιμο ύψους 83.037 ευρώ.
5. Στον σύνδεσμο του Νομού Κιλκίς, με 53 φροντιστήρια, πρόστιμο ύψους 41.104 ευρώ.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, προβλέπεται πως, εφόσον η ένωση επιχειρήσεων που τιμωρήθηκε δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα να καταβάλει το πρόστιμο, τότε αυτό θα επιβαρύνει τα μέλη της, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.
Στην ουσία, τη δράση του καρτέλ θα πληρώσουν οι τοπικοί σύλλογοι και μέσω αυτών οι 600 ιδιοκτήτες φροντιστηρίων του συστήματος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού περιορίστηκε να κάνει συστάσεις στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Europalso, ενώ αποδέχτηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso), σύμφωνα με τις οποίες θα σταματήσει να θέτει περιορισμούς στη διοργάνωση και τη συμμετοχή σπουδαστών της σε εξετάσεις γλωσσομάθειας και έκδοσης πιστοποιητικών που γίνονται από άλλους φορείς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών (ΠΟΙΚΞΓ – Palso) είναι το δευτεροβάθμιο όργανο με μέλη 40 συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα. Οι επιμέρους σύλλογοι έχουν μέλη τους συνολικά 4.200 ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, που ο καθένας έχει έναν μοναδικό κωδικό συμμετοχής στις εξετάσεις. Η Palso είναι επίσης και εξεταστικός φορέας, που δύο φορές το χρόνο διενεργεί τις εξετάσεις LAAS (Palso) και Edexcel σε περίπου 100 μεγάλες πόλεις-εξεταστικά κέντρα.