Με ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο στο ενεργητικό της «πλημμυρισμένο» από εικόνες, ταξίδια, αναμνήσεις, δυσκολίες, φουρτούνες, έρωτες κι απογοητεύσεις, η δημοφιλής συγγραφέας, Λένα Μαντά, έφτασε στην Κρήτη και το Ρέθυμνο για να κάνει μαζί με το κοινό της μια «κατάδυση» στις ανθρώπινες σχέσεις και ένα νέο ταξίδι στο πέρασμα του χρόνου και στις ζωές των τεσσάρων ηρωίδων της. Αυτή την φορά ο προορισμός ήταν η Βενετία…
Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα της Τετάρτης στο βιβλιοπωλείο «Κλαψινάκης», όπου η Λένα Μαντά «ξεφύλλισε» μία προς μία τις σελίδες της καρδιάς της, ταξιδεύοντας το κοινό στην πόλη των Γόγηδων, αλλά και στην αθέατη ζωή της Βενετίας, της Μάνιας, της Ιφιγένειας και της Πηνελόπης. Όπως μας είπε μάλιστα, τα τρία τελευταία κορίτσια, κάθε φορά που στη ζωή τους ερχόταν μια απρόσμενη αλλαγή ή μια δυσάρεστη ματαίωση, πάντα κατέφευγαν εκεί, δηλαδή στην Βενετία…
«Στο σαλόνι μιας άλλης εποχής, καθισμένες σε χρυσοποίκιλτες πολυθρόνες, έπιναν τσάι από πορσελάνινα φλιτζάνια και μαζί με την αγαπημένη τους Βενετία, ταξίδευαν νοερά στην Πόλη των Δόγηδων… Όλα τότε φαίνονταν πιο εύκολα. Οι καρδιές άνοιγαν, τα χείλη μιλούσαν και τα μάτια δάκρυζαν… Στα βαθιά κανάλια της ψυχής της, η Βενετία πετούσε όσα πονούσαν και έφερνε δροσερό αεράκι στις ζωές τους… Η πόλη ή η γυναίκα; Τι σημασία έχει; Το ταξίδι στη Βενετία αέναο, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Κυρίως γεμάτο μαγεία…», σημείωσε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
Το «ταξίδι στην Βενετία» είναι ένα βιβλίο, το οποίο στις 534 σελίδες του περιγράφει την ζωή τριών επί της ουσίας γυναικών, που γύρω τους και δίπλα τους έχουν τον δικό τους «φύλακα – άγγελο». Την Βενετία, την τέταρτη από τις ηρωίδες του βιβλίου, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η συγγραφέας.
«Η Βενετία είναι μια γυναίκα που έχει περάσει πολύ δύσκολα στην ζωή της και ενώ έχει αποφασίσει ουσιαστικά να γεράσει μόνη, βρίσκεται σε ένα προάστιο της Αθήνας και έρχεται σε επαφή με αυτά τα τρία κορίτσια, τα οποία τα γνωρίζει από τότε που είναι μωρά. Έτσι, βλέπουμε την πορεία αυτών των κοριτσιών, πως είναι παιδιά, στην εφηβεία, μετά γυναίκες με όλα τα προβλήματα που κουβαλούν και πάντα γύρω τους και δίπλα τους η Βενετία», ανέφερε μεταξύ άλλων η Λένα Μαντά.
Η Βενετία λοιπόν, που είναι σημείο αναφοράς για τις ζωές των τριών κοριτσιών, έχει ένα σαλόνι που -όπως μας είπε η συγγραφέας- παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Η ίδια, με βάση τα όσα μας διηγήθηκε, είναι από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κεφαλονιάς. Τα κορίτσια συγκλονίζονται όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε αυτό το περιβάλλον και εκεί μαζεύονται, όπου η Βενετία τους μιλά για την Βενετία, που είναι ένας τόπος που αγαπά και που φροντίζει να τον αγαπήσουν και τα κορίτσια. Νομίζω όμως τελικά ότι το χρησιμοποιεί ως τρικ. Δηλαδή τους μιλά σκόπιμα για την Βενετία, επειδή τα κορίτσια έρχονται φουρτουνιασμένα στο σπίτι της, από τις οικογένειες τους και από τα προσωπικά τους. Η Βενετία λοιπόν, τις ταξιδεύει στην Βενετία, την πόλη των Δόγηδων και εκεί χαλαρώνουν και οι ψυχές ανοίγουν πολύ πιο εύκολα».
Η Λένα Μαντά συνδέοντας τις σκέψεις που έχει αποτυπώσει με έναν ιδιαίτερα ευανάγνωστο τρόπο στο βιβλίο της, με το σήμερα μας ανέφερε πως αυτή την φορά δεν επιθυμούσε να περάσει κανένα απολύτως μήνυμα στο αναγνωστικό της κοινό. «Όταν γράφω ένα βιβλίο συνειδητά, δεν θέλω να περάσω τίποτα», μας είπε και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «δεν μου αρέσει το δασκαλίστικο, αυτό το σήκωμα του δακτύλου και πρόσεξε αυτό και πρόσεξε εκείνο. Νομίζω όμως, ότι όσοι διαβάσουν αυτό το βιβλίο, είναι μια κατάδυση στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε αυτές αφορούν στην οικογένεια, είτε σε δεσμούς φιλικούς που καμιά φορά γίνονται και πιο ισχυροί από δεσμούς αίματος. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι εδώ μιλάμε για μία πολύ μεγάλη φιλία».
Ερωτηθείσα μάλιστα εάν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της οι αναγνώστες θα πάρουν μαθήματα ζωής, δεδομένου της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι ανθρώπινες σχέσεις, η Λένα Μαντά απάντησε πως «η επικοινωνία στις μέρες μας έχει γίνει πολύ δύσκολη με την έννοια ότι η ζωή μας δηλαδή, έχει γίνει ένας καφές – σφηνάκι, ένας μικρός εσπρέσο… Και οι ανθρώπινες σχέσεις δυστυχώς ή ευτυχώς θέλουν χρόνο, χώρο και να αφοσιωθείς σε αυτές. Και στις μέρες μας που η ζωή τρέχει με αυτούς τους ρυθμούς, δυστυχώς, οι ανθρώπινες σχέσεις για αυτό τον λόγο δοκιμάζονται, διότι είναι ένα ιδιότροπο λουλούδι που θέλει και πότισμα και σκάλισμα, θέλει να του αφήνεις αέρα, θέλει και εμπιστοσύνη, που η εμπιστοσύνη για να χτιστεί θέλει πάρα πολύ χρόνο, άρα δεν είναι κάτι που χαρίζεται και εμείς δεν έχουμε αυτό τον χρόνο. Κατά συνέπεια, έτσι αρχίζουμε και βιώνουμε ο καθένας την μοναξιά του και ζούμε στον δικό μας μικρόκοσμο γιατί δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με κάτι άλλο.
Όσο για το εάν λείπει σε όλους μας ένα ταξίδι στην Βενετία ή η ίδια η Βενετία, η κα Μαντά σημείωσε ότι «η Βενετία είναι ο τόπος που όλοι μας έχουμε ανάγκη να ξεφορτώσουμε λίγο την ψυχή μας και που σπάνια υπάρχει πια. Παλαιότερα, η λέξη ψυχολόγος στην Ελλάδα ήταν ουτοπία, τώρα κερδίζει έδαφος, γιατί ενώ αφιερώνουμε μία ώρα την εβδομάδα τουλάχιστον στον ψυχολόγο, δεν έχουμε χρόνο να την αφιερώσουμε σε ένα φίλο και αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα».
Το «Ταξίδι στην Βενετία» -που είναι των εκδόσεων «Ψυχογιός»- θα παρουσιαστεί σήμερα στα Χανιά, ενώ επόμενος σταθμός της συγγραφέως είναι η Κύπρος και εν συνεχεία άλλες πόλεις της Ελλάδας.