Συνεχίζεται η δημόσια διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020. Παρά το γεγονός ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έδωσε αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης την 23η Απριλίου, εν τούτοις αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για τη διαδικασία φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Κρήτης και, αφετέρου το χρονικό περιθώριο που υπάρχει μέχρι την κατάρτιση του τελικού σχεδίου και την κατάθεσή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιούνιο, δίνουν τη δυνατότητα σε Δήμους και φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ να συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις και απόψεις για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης την επόμενη επταετία. Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, κατά την τελική επεξεργασία του σχεδίου του επιχειρησιακού προγράμματος.
Αφού γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν, η Διαχειριστική Αρχή θα καταθέσει το πρόγραμμα προς έγκριση στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο στη συνέχεια θα προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον συνολικό σχεδιασμό εν όψει της υλοποίησης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.), του προγράμματος που διαδέχεται το ΕΣΠΑ και το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη χρηματοδοτική πηγή για την επόμενη επταετία. Γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα γενικότερα, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Κρήτης ειδικότερα, οφείλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα για να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες και τα κονδύλια που προσφέρει το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο.
Η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κα Μαρία Κασωτάκη, με δηλώσεις στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που υπάρχει από φορείς του νησιού σχετικά με τη διαδικασία της διαβούλευσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ειδικότερα, η κα Κασωτάκη επεσήμανε: «Η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται. Είμαστε διαρκώς σε διαδικασία βελτίωσης του σχεδίου και λαμβάνουμε υπόψιν μας όλες τις απόψεις. Άλλωστε, η διαδικασία της κατάρτισης του τελικού σχεδίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, επομένως υπάρχει χρόνος για την υποβολή και άλλων προτάσεων και απόψεων.
Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω ιδιαιτέρως είναι η μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει από φορείς, συλλόγους και πολίτες, οι οποίοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν στη διαδικασία και ήδη έχουν καταθέσει πολλές και πολύ εύστοχες προτάσεις και παρατηρήσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Να γνωρίζουν όλοι ότι η Διαχειριστική Αρχή λαμβάνει σοβαρά υπόψιν όλες αυτές τις απόψεις και οι πολίτες θα δουν ότι πολλά πράγματα από αυτά που προτείνουν, θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.
Είναι μια διαδικασία ανοιχτή, η οποία θα ανανεώνεται και οι πολίτες της Κρήτης θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθούν διαρκώς, μέσα από την ιστοσελίδα μας».
Οι προτεραιότητες της περιόδου 2014-2020
Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της φτώχειας, η επένδυση στην εκπαίδευση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων, η αποκατάσταση των προβλημάτων σε ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, το οδικό δίκτυο και οι υποδομές δικτύων αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της Κρήτης εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Ειδικότερα, οι κύριες αναπτυξιακές ανάγκες που καλείται να καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανά θεματικό στόχο είναι οι εξής:
– «Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας».
– «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».
– «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα, του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».
– «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».
– «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων».
– «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».
– «Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων».
– «Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας».
– «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας».
– «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση».
– «Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης, παρότι για τη νέα προγραμματική περίοδο κατατάσσεται στην κατηγορία «Περιφέρειες σε μετάβαση» κι όχι στις λιγότερο ανεπτυγμένες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πόροι του Σ.Ε.Σ. για την Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένοι συγκριτικά με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είναι ενισχυμένη, καθώς την περίοδο 2014-2020 θα διαχειριστεί κονδύλια 452 εκατομμυρίων ευρώ, όσα περίπου διαχειρίστηκε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013).