Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το 2022. Το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 53,5 εκ. ευρώ, με προοπτικές να φτάσει τα 90 εκ. ευρώ, εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα «Τρίτσης» το έργο του υπόγειου πάρκινγκ, η ανακατασκευή του ΚΕΓΕ και η κατασκευή του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου.
Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισαν οι παρατάξεις του Σταύρου Βουρβαχάκη και του Μανούσου Μανουσογιάννη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά, το τεχνικό ο πρόγραμμα έχει τρεις άξονες, ο ένας αφορά τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας, ο δεύτερος άξονας αφορά τις αποκαταστάσεις των ζημιών από τις πλημμύρες και ένας τρίτος άξονας αφορά σε παρεμβάσεις στην πόλη και τους οικισμούς και αφορούν κυρίως αναβάθμιση ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των δημοτών.
Ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, την τεχνική υπηρεσία για τη δουλειά που γίνεται, όπως είπε, από τόσους λίγους ανθρώπους με ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Πέρυσι, όπως είπε, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ήταν 28 εκ. ευρώ και φέτος 55 εκ. ευρώ. «Επειδή μιλάμε για σχεδιασμό και προγραμματισμό κάποιοι μπερδεύουν το τεχνικό πρόγραμμα με εξαγγελίες μπαλκονιού. Το τεχνικό πρόγραμμα αφορά έργα από εξασφαλισμένους πόρους».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος υπερψήφισε το πρόγραμμα τονίζοντας πως από τις τοποθετήσεις τους αντιδημάρχου και της προϊσταμένης τεχνικής υπηρεσίας υπάρχει μια αποδοχή ότι αυτό που περίμενε η κοινωνία δεν το είχαμε τη χρονιά που πέρασε. Ακούστηκαν, όπως τόνισε, τα επιχειρήματα που ως έναν βαθμό είναι λογικά και υπαρκτά, πάραυτα πρόσθεσε δεν καλύπτουν την ανάγκη της κοινωνίας σε προβλήματα και δεν απαντούν σε προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα όλων μας σε βαθμό που να γίνεται έντονη και στην ποιότητα της ζωής μας. Ο κ. Νίνος συμπλήρωσε ότι μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η υλοποίηση των έργων από τη μια και από την άλλη μεγάλη επίσης πρόκληση είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από προγράμματα και δράσεις. Σημείωσε την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.
«Η ψήφος μας είναι θετική ξεπερνώντας μια παράδοση αντιπολιτευτική θέλοντας να δώσουμε μια νέα ώθηση για να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και στους συμπολίτες και στους ανθρώπους της τεχνικής υπηρεσίας και προς το αιρετό σύστημα ότι υπάρχει διάθεση να πάμε παρακάτω και να βελτιώσουμε την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θετική ήταν και η ψήφος του επικεφαλής της παράταξης «Οι πολίτες μπροστά» Θωμά Κρεβετζάκη, ο οποίος παρατήρησε ωστόσο ότι γενικότερα υπάρχει στασιμότητα σε τεχνικά έργα, καθώς δεν αποτυπώνεται άμεσα στις τοπικές κοινωνίες. «Έχοντας εξαντλήσει προγράμματα υποδομών χωρίς όμως επί της ουσίας να έχουμε υποδομές οι δήμοι έρχονται αναγκαστικά να επιλέξουν προγράμματα που καλούνται να ενσωματώσουν στο τεχνικό τους πρόγραμμα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να έχουν προσωπικό για οργάνωση μελετών και εκτέλεση τεχνικού προγράμματος».
Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Ενεργοί πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα τονίζοντας «το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των έργων που απεικονίζονται στο τεχνικό πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί και θα μεταφερθεί στο επόμενο, όπως γίνεται κάθε χρόνο».
«Υπάρχει και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και διεκδίκησης. Απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά, αλλά «σκόρπια» έργα που δεν συνδέονται μεταξύ τους για να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν βλέπουμε στήριξη στις δομές πρόνοιας κοινωνικής πολιτικής και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για μια ακόμα φορά η «εισήγηση» για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου του 2022, που μας έστειλε η δημοτική αρχή δεν είναι πραγματική εισήγηση. Είναι απλά ένας πίνακας με τίτλους έργων, το εκτιμώμενο κόστος των έργων και την πηγή χρηματοδότησής τους. Δεν υπάρχει η ημερομηνία δημοπράτησης των έργων, η ημερομηνία σύμβασης και το ποσό της σύμβασης. Ακόμα δεν αναφέρεται στην εισήγηση σε πιο στάδιο είναι το έργο.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2022 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία ,με χαμηλό ποσοστό υλοποίησης. Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες των δημοτών σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και η πανδημία του covid-19 δεν μπορεί να αποτελεί για όλα δικαιολογία», κατέληξε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε το πρόγραμμα επισημαίνοντας πως τα χρήματα που έρχονται από προγράμματα προέρχονται είτε από τους φόρους των Ευρωπαίων πολιτών είτε από δανεισμούς: «Έργα και γίνονταν και θα γίνονται και πάντα γινόταν. Το θέμα είναι αν τα έργα αυτά που γίνονται εξυπηρετούν τις θεμελιώδεις ανάγκες των δημοτών.
Υλοποιεί ο δήμος και βραβεύεται για ηλεκτροκίνησης, βιώσιμη κινητικότητα την ίδια στιγμή που το μποτιλιάρισμα στους δρόμους είναι καθημερινό φαινόμενο» και πρόσθεσε ότι «πρόοδος είναι να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής προς όφελος των κοινωνικών αναγκών του εργαζόμενου λαού γι’ αυτό με τον λαό θα αγωνιστούμε για έναν συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Χρειάζονται μέτρα προστασίας του αστικού περιβάλλοντος».