Με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χθες, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, η δίκη που σχετίζεται με την υπόθεση του αδικοχαμένου 20χρονου σπουδαστή από το Ρέθυμνο Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ειδικότερα το δικαστήριο διερευνά τις ευθύνες του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής όπου φοιτούσε ο άτυχος 20χρονος και της υπεύθυνης της Εστίας της Σχολής στην οποία διέμενε όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης του, προ του θανάτου του. Και οι δυο κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος καθώς αν και γνώριζαν τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν τον Βαγγέλη άλλοι σπουδαστές της Σχολής από την Κρήτη, δεν παρενέβησαν ως όφειλαν να τιμωρήσουν τους δεύτερους και να τους αποβάλλουν από την Εστία αλλά αποσιώπησαν τη συμπεριφορά τους εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Το δικαστήριο διερευνά επίσης τον ρόλο του πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, φέρεται να παρενέβη στον διευθυντή της Σχολής ζητώντας του να μην τιμωρηθούν κάποιοι σπουδαστές από την Κρήτη και να μην αποβληθούν από την Εστία, όταν προκάλεσαν φθορές σε χώρους της.
Χθες κατέθεσαν ένας θείος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, η οποία μετά τον θάνατο του Βαγγέλη είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο δυο κείμενα σχετικά με την εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση ενώ είχε στείλει και επιστολή στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, ενημερώνοντας τον για την πολιτική παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη στον διευθυντή της σχολής, ώστε να μην τιμωρηθούν Κρήτες σπουδαστές, οι οποίοι με τη συμπεριφορά και τις βίαιες πράξεις τους είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος της σχολής.
Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Ιωαννίνων, ο θείος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, κατέθεσε όλα όσα είχε μάθει από τη μητέρα του Βαγγέλη και από συμφοιτητές του γι’ αυτά που περνούσε ο ανιψιός του, υπογραμμίζοντας πως ο Βαγγέλης αν και τον είχε ρωτήσει δεν του είχε μεταφέρει τίποτα για τα βασανιστήρια καθώς, όπως ανέφερε, ο χαρακτήρας του ήταν κλειστός και ακόμη και να του συνέβαινε κάτι το έκρυβε καλά και δεν ήθελε να στεναχωρεί κανέναν.
Από την πλευρά της η κ. Ακρίτα εξεταζόμενη εξήγησε πως έγραψε το πρώτο της κείμενο στο διαδίκτυο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά από πληροφορίες που είχε για την ανάμειξη πολιτικού προσώπου, το οποίο μέσα από το κείμενό της φρόντισε να μην το φωτογραφίσει.
Στη συνέχεια όμως, ανέφερε, ακολούθησαν μια σειρά από εμφανίσεις στα ΜΜΕ από τον κ. Μαρκογιαννάκη και τότε έγραψε και δεύτερο κείμενο μέσω του οποίου έθετε μια σειρά από ερωτήματα στον κ. Μαρκογιαννάκη τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν.
Ερωτηθείσα για τις πηγές της και πως διασταύρωσε τις πληροφορίες που είχε, η δημοσιογράφος επικαλούμενη το δημοσιογραφικό απόρρητο, αρνήθηκε να τις αποκαλύψει.
Αναφερόμενη στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τον δικηγόρο του Α. Κούγια για τον αν εκείνος έπραξε τα δέοντα για την προστασία του παιδιού η κ. Ακρίτα υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως το μέγα λάθος του ήταν το ότι υπέκυψε στο θέλημα του βουλευτή.
Για πλάνη της κ. Ακρίτα έκανε λόγο ο Αλέξης Κούγιας, καθώς όπως σημείωσε με τα τρία κείμενα της η δημοσιογράφος έχει συνδέσει τα βασανιστήρια στα οποία αναφέρεται στα κείμενα της με τον κ. Μαρκογιαννάκη.
Επίσης, ο συνήγορος του πρώην βουλευτή, Κώστας Τζούμας, απευθυνόμενος στην κ. Ακρίτα ανάγνωσε το σχετικό χωρίο του βουλεύματος όπου γίνεται ξεκάθαρο πως το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας για το οποίο παραπέμπεται ενώπιον της δικαιοσύνης ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν έχει σχέση με τους φερόμενους ως βασανιστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στις 9:00.