Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας, τα οξυμένα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές, καθώς και τα επείγοντα ζητήματα Παιδείας, που απασχολούν τους Δήμους συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της Κ.Ε.Δ.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Γιάννενα, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».
Μιλώντας στο προσυνέδριο ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, απαρίθμησε τις παρακάτω δεκατρείς προτεραιότητες για τους Δήμους:
1. Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
2. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
3. Η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων σε μικρούς ορεινούς Δήμους, που στερούνται διαχειριστικής επάρκειας, επομένως, και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
4. Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
5. Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα, που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου».
6. Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων σε όλη τη χώρα, με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.
7. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη, που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
8. Η ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
9. Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
10. Η αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, ΕΣΠΑ ή ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
11. Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με αφετηρία τις 32.000 θέσεις εργασίας, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για όλους τους Δήμους της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες.
12. Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. για ζητήματα εθνικής εμβέλειας, που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε, ο χωροταξικός σχεδιασμός κ.λπ.
13. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η επόμενη προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της Κ.Ε.Δ.Ε. θα γίνει στον Βόλο, τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, θ’ ακολουθήσουν: στον Πειραιά, 27 Μαρτίου, στο Αγρίνιο 3 Απριλίου και στο Λουτράκι, 22 Απριλίου.