Κατακυρώθηκε στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο η ανάθεση του έργου του ναυαγοσωστικού στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνου. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να εγκριθούν ώστε στο σύνολό τους οι ναυαγοσώστες να είναι στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι:
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 130.081,30 ευρώ εκτός του Φ.Π.Α. και αφορά τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα σημεία θα είναι και φέτος 17 και θα εκτείνονται από τη Σκαλέτα μέχρι και τον Πετρέ και συγκεκριμένα η κατανομή θα γίνει ως εξής:
– Πέντε: ανατολικά της μαρίνας μέχρι και το ξενοδοχείο «Pearl».
– Δύο: από το «Pearl» και μέχρι το «Μίνος Μάρε».
– Ένα: στον Κουμπέ.
– Τρία: στην Επισκοπή.
– Ένα: στον Πετρέ.
– Δύο: από το ξενοδοχείο «Rithymna» και ανατολικότερα.
– Ένα: στο ξενοδοχείο «Creta Star».
– Ένα: στο ξενοδοχείο «Δαίδαλος» στο Σφακάκι.
– Ένα: στη Σκαλέτα.
Στις 27 Μαΐου ο διαγωνισμός για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού
Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα του αιγιαλού που θα δημοπρατηθούν ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 27 Μαΐου.
Τα δημοπρατούμενα τμήματα και το ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς είναι:
α. Από Δελφίνι μέχρι οδό Ελευθερίας Δ.Ε. Ρεθύμνου, 38,00 ευρώ ανά τ.μ.
β. Από οδό Ελευθερίας έως το τέλος του ασφαλτοστρωμένου τμήματος του παραλιακού δρόμου -αδιέξοδο- καθώς και για τα τμήματα του Κουμπέ Δ.Ε. Ρεθύμνου, 27,00 ευρώ ανά τ.μ.
γ. Από το τέλος του ασφαλτοστρωμένου τμήματος του παραλιακού δρόμου ως την προβολή της οδού Κάμπελ – συνεκτικό τμήμα Μισιρίων και το συνεκτικό τμήμα του Πλατανιά, 15,00 ευρώ ανά τ.μ.
δ. Από την προβολή της οδού Καμπέλ ως το ανατολικό όριο του Δήμου εκτός το συνεκτικό κομμάτι του Πλατανιά 10 ευρώ ανά τ.μ.
ε. Σε όλη την περιοχή της Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά 7,5 ευρώ ανά τ.μ.
στ. Σε όλη την περιοχή της Δ.Ε. Λαππαίων 7,5 ευρώ ανά τ.μ.
Προαπαιτούμενο βέβαια για τη μίσθωση των τμημάτων είναι με την υπογραφή του συμβολαίου ο ιδιώτης να καταβάλλει το 30% του συνολικού μισθώματος στο κράτος και ακόμα το 20% στο Δήμο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν υφίσταται συμβόλαιο με βάση τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ. Το γεγονός αυτό προκαλεί επίσης προβληματισμό στη δημοτική αρχή δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας.
Την ίδια στιγμή όμως αλαλούμ επικρατεί με την τιμολόγηση των ξενοδοχείων ως όμορες επιχειρήσεις, αφού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και όλα αυτά την ώρα που σε τρεις μέρες εκπνέει η προβλεπόμενη από την ΚΥΑ ημερομηνία, με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάνει τη δυνατότητα να εισπράττει το 70% του μισθώματος από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, εξαπίνης βρέθηκε ο Δήμος Ρεθύμνου, όταν πριν ελάχιστες ημέρες ενημερώθηκε ότι η ΕΤΑΔ (εταιρία Αξιοποίησης του Δημοσίου) -στην οποία ανήκει ο λεγόμενος παλιός αιγιαλός- αποφάσισε να μην μισθώσει στα ξενοδοχεία τα τμήματα που μέχρι πέρυσι ενοικίαζε (μεταξύ της θάλασσας και του ξενοδοχείου) με αποτέλεσμα 13 συνολικά ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου να μην περιλαμβάνονται πλέον στην κατηγορία των όμορων επιχειρήσεων, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Σπανουδάκης. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος χάνει και πάλι έσοδα, ενώ άγνωστο παραμένει αν και πως θα γίνει σε αυτή την περίπτωση η παραχώρηση, όπως επίσης και στις περιπτώσεις των περιοχών Νατούρα για τις οποίες ακόμα εκκρεμούν οι σχετικές εγκρίσεις του ΥΠΕΚΑ.
Όλες αυτές οι καθυστερήσεις προκαλούν εύλογη ανησυχία και προβληματισμό, ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών θεμάτων, οι απώλειες από τα δημοτικά έσοδα θα είναι μεγάλες.