Κατακυρώνεται σήμερα ο προσωρινός ανάδοχος για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλίων του Δήμου Ρεθύμνου. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν και η επιτροπή συνεδρίασε χθες κάνοντας τον πρώτο έλεγχο των δικαιολογητικών που είχε καταθέσει μια μόλις εταιρία. Σύμφωνα με τη διαδικασία σήμερα θα κατακυρωθεί ως προσωρινός, ενώ θα έχει διορία ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ακολούθως η σύμβαση θα σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να εγκριθούν για να προχωρήσουν στις υπογραφές.
Συγκεκριμένα για τον Δήμο Ρεθύμνου, φέτος οι θέσεις των ναυαγοσώστων είναι 19 από 18 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σκάφη θα είναι τέσσερα, ενώ θα υπάρχουν και 4 επόπτες, σύμφωνα με το Π.Δ. οι υποχρεώσεις των Δήμων είναι:
α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.
β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Το κόστος χαρακτηρίζεται δυσβάσταχτο για τον Δήμο Ρέθυμνου και για το σύνολο των τουριστικών δήμων και για το λόγο αυτό έχουν ήδη υπάρξει σχετικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών τόσο από πλευράς Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης όσο και από την Κεντρική Ένωση Δήμων ζητώντας οικονομική στήριξη και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει απρόσκοπτα να ανταποκριθεί και να καλύψει αυτή τη βασική ανάγκη.
Πιο συγκεκριμένα φέτος το κόστος του διαγωνισμού ανήλθε σε 640.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι δήμοι καλούνται να εφαρμόσουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει επιπλέον προσωπικό μέσα και εξοπλισμό για τους ναυαγοσώστες με στόχο την αποτελεσματικότερη ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, από την Κρήτη θα διατεθούν πόροι άνω των 8 εκ. ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας όταν μεταβιβάζει υποχρεώσεις στην αυτοδιοίκηση να φροντίζει να την ενισχύει με πόρους. Αυτό κάναμε στη ναυαγοσωστική κάλυψη και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη που εισηγήθηκε την όλη ενίσχυση της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες, είχαμε την ευκαιρία να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσό προς τους δήμους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση. Αυτή η υποχρέωση θα καλυφθεί με ένα ποσό από 8 έως 10 εκ. ευρώ, είχαν εξευρεθεί τα πρώτα 4 εκ. μετά από συνεννόηση με τον κ. Σκυκαλάκη και υπάρχει η δική μας δέσμευση ότι θα μπορέσουμε ακόμη και κατά μόνας να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη για φέτος και να δώσουμε μια μόνιμη λύση για τα επόμενα χρόνια» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία των ΟΤΑ να καλύψουν το κόστος
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη, πραγματοποίησαν 27 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Σε συνέχεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ερώτησης (6015/15-04-21), σχετικά με την αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δικαιοδοσίας τους, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 71/2021, η οποία σημειωτέον παραμένει αναπάντητη, οι βουλευτές επανέρχονται στο θέμα, καθώς το νέο Π.Δ. «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», φαίνεται πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, τίθεται σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες, καθώς βάσει του Π.Δ., το ναυαγοσωστικό δυναμικό μειώνεται σε σημαντικά πόστα, που χρήζουν επίβλεψης, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας των λουόμενων. Οι ναυαγοσώστες μεταφέρονται σε παθητικές θέσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο αύξησης των πνιγμών.
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει ότι με το νέο ΠΔ διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εκτοξεύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό, καθώς απαιτείται υψηλού κόστους περιττός εξοπλισμός, ο οποίος θα είναι αχρείαστος και θα βρίσκεται παροπλισμένος, συμπεριλαμβανομένων πλέον λέμβων και jet ski σε διπλάσιο αριθμό, από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να αναστείλουν την ισχύ του Π.Δ. 71/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018. Σε περίπτωση μη αναστολής του Π.Δ. 71/2020, ρωτούν τους Υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για την ναυαγοσωστική κάλυψη στα δεδομένα του Π.Δ. 31/2018.