Σημαντική πτώση στις τιμές των ενοικίων, κυρίως σε κατοικίες καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του έτους στην Κρήτη σε ποσοστό που αγγίζει το 8% σε σχέση με το 2013. Στελέχη της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για μία εκ των δυσκολότερων περιόδων για τον κλάδο, καθώς η γενικευμένη οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ξενοίκιαστων κατοικιών και κατ’ επέκταση στη μείωση των ενοικίων.
Την ίδια στιγμή η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία. Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων αποτελεί το μεγαλύτερο «βραχνά» για τους ιδιοκτήτες. Ένας φόρος που όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κτηματομεσίτες, έχει οδηγήσει τον κλάδο πολλά χρόνια πίσω.
Η αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή της αγοράς, στα νέα οικονομικά δεδομένα είναι εμφανής, ωστόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών χώρων παραμένει στα αζήτητα, παρά τη χαμηλή τιμή ενοικίασης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστα Αράπογλου, «βαρίδι» στις προσπάθειες της τοπικής αγοράς να ανακάμψει, αποτελεί η ιδιαίτερα υψηλή φορολόγηση.
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το πρώτο εννιάμηνο του 2014, είχαμε μείωση στις τιμές των ενοικίων των κατοικιών κατά 8.1%. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλές ξενοίκιαστες κατοικίες, όπως επίσης και στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές των ενοικίων, ενώ παράλληλα μειώνεται και η οικονομική δυνατότητα των ενοικιαστών.
Τα ενοίκια τώρα στις επαγγελματικές στέγες έχουν σταθεροποιηθεί και αυτό αποδεικνύεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον αγωγές μείωσης στα Δικαστήρια και δεν έχει φθάσει απολύτως καμία υπόθεση στην επιτροπή επίλυσης μισθωτικών διαφορών, η οποία ουσιαστικά έχει καταστεί ανενεργή», τονίζει στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.
Την ίδια στιγμή έντονο είναι το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακίνητα, εντός των μεγάλων πόλεων της Κρήτης προκειμένου να δραστηριοποιηθούν, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη. Διεθνείς αλυσίδες καταστημάτων εκμεταλλευόμενες την οικονομική συγκυρία έχουν ξεκινήσει επαφές το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίαση ακινήτων «φιλέτων».
«Αυτό το οποίο παρατηρούμε τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι το έντονο ενδιαφέρον από αλυσίδες καταστημάτων και μεγάλες πολυεθνικές που ενδιαφέρονται για επαγγελματικούς χώρους για να δραστηριοποιηθούν στην αγορά του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Υπάρχει ενδιαφέρον και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.
Η αλήθεια είναι ότι η κτηματαγορά διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την πτώση των δεικτών εμπιστοσύνης των καταναλωτών να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τις τράπεζες, έχουν μειωθεί ταυτόχρονα και οι μισθοί και γενικότερα υπάρχει ανασφάλεια για το αύριο. Οι πολίτες σήμερα έχουν μία δουλειά και αύριο μπορεί να τη χάσουν.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτό το οποίο γινόταν παλαιότερα, δηλαδή να αγοράσουμε ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο με τη σιγουριά του μισθού, σήμερα δεν το έχουμε. Τόσους φόρους που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορούσα να πω ότι δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων έχει γυρίσει την αγορά χρόνια πίσω», υποστηρίζει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.