Υπερβόσκηση και καταπατήσεις αναδεικνύονται ως οι δυο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αλλοίωση και «κακοποίηση» του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Αυτό τονίζει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.», υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να γίνουν συνείδηση όλων των πολιτών, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για την προστασία της ίδιας μας της ζωής.
Ο ανθρώπινος παράγοντας άλλωστε είναι αυτός που διαδραματίζει καθοριστικό λόγο στο φυσικό περιβάλλον γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως σημαντικότερη η συνειδητοποίηση από πλευράς των πολιτών της σημασίας του αλλά και της προστασίας του. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιληφτούμε ότι το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, δεν είναι κάτι ξένο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε για τους άλλους αλλά για τον ίδιο μας τον εαυτό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι εκτάσεις οι προστατευόμενες είναι απαγορευτικές και θεωρούμε ότι είναι ξένες. Δεν συνειδητοποιούμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές είναι ένα φυσικό αγαθό, το οποίο ανήκει σε όλους μας και καλούμαστε όλοι να το απολαύσουμε και να το προστατέψουμε. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην Κρήτη είναι η υπερβόσκηση και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους της προκαλεί μεγάλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιτείνεται από το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι οι καταπατήσεις που οδηγούν σε καταστροφή δασικών οικοσυστημάτων σε κατάτμησης των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού είναι φυσικοί πόροι, φυσικά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας. Δεν είναι κάτι ξένο που κάποιος καλείται να το προστατέψει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% της έκτασης της Κρήτης αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές Νατούρα 2000, όπως αναφέρει η κ. Κοζυράκη ενώ σύμφωνα με την ίδια το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί εντοπίζεται στα βόρεια παράλια από καταπατήσεις ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων επενδύσεων καθώς και στα ορεινά από την υπερβόσκηση.
Ειδικότερα η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη ανέφερε:
«Το φυσικό περιβάλλον και τα δάση αποτελούν ένα φυσικό αγαθό το οποίο βάλλεται από πυρκαγιές, από καταπατητές, από επενδύσεις, επιχειρήσεις και μονάδες, οι οποίες λειτουργούν με μη περιβαλλοντικό τρόπο. Υπάρχουν οι υπηρεσίες που έχουν τον ρόλο και τον σκοπό να προστατεύουν αυτό το αγαθό αλλά ταυτόχρονα καλούνται να το διαχειριστούν και να προσφέρουν και υπηρεσίες στον πολίτη. Γενικότερα τα οικοσυστήματα μας απειλούνται στα βόρεια παράλια εκεί που οι επενδύσεις, οι μονάδες και τα ξενοδοχεία είναι απειλητικές απέναντι σε αυτά. Φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε σοβαρό πρόβλημα από δασικές πυρκαγιές. Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι ικανοποιητική, στο νησί δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα και οι υπηρεσίες προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό περιβάλλον. Η υπερβόσκηση παρουσιάζεται σε όλους τους ορεινούς όγκους και έρχεται σε σύγκρουση με άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, όπως είναι η αγροτική παραγωγή και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουμε εκτεταμένη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν υπάρχει σύγκρουση παραγωγικών δραστηριοτήτων ή όταν αυτή η δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και του εδάφους, τότε πάντα λειτουργούμε κατασταλτικά στο να άρουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί η υπερβόσκηση» και πρόσθεσε ότι πλέον γίνεται μεγάλη προσπάθεια μέσω της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και τον συντονισμό και οργάνωση των δασικών υπηρεσιών, ώστε να διαφυλάσσεται το φυσικό περιβάλλον τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η ανθρωπινή παρέμβαση σε σχέση με την ενδοχώρα έγκειται στα έργα υποδομής, τα οποία πολύ συχνά καταλαμβάνουν κοινοχρήστους χώρους, όπως είναι δασικές εκτάσεις, δάση, ρεύματα αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται πολύ καλή προσπάθεια ώστε μέσα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και προστασία αυτά να περιοριστούν. Τα πράγματα δηλαδή έχουν αρχίσει και ρυθμίζονται και διαχειρίζονται με κάποιο τρόπο και προγραμματισμό, ώστε το δασικό αντικείμενο να δένει με το περιβαλλοντικό. Πλέον οι υποδομές, οι επιχειρήσεις, τα πάντα καλούνται να έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και να έχουν υψηλό περιβαλλοντικό φρόνημα. Δηλαδή να έχουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν που έχουν και που πουλάνε. Αν δεν εγκριθούν περιβαλλοντικά είναι αδύνατον να ενταχθούν στο περιβάλλον».
Η κ. Κοζυράκη απευθυνόμενη στους πολίτες τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι ζουν σε μα ισορροπία με τη φύση και να αναληφθούν ότι αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον θα έχουν επιπτώσεις αρνητικές για τους ίδιους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια ισορροπία με τη φύση. Πρέπει να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουμε στις φυσικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα φυσιολογικά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ενέργειες που κάνουμε μεμονωμένα προστίθενται σε συνέπειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα που είδαμε πρόσφατα στη δυτική Αττική, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλα φυσικά φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε το φυσικό περιβάλλον, είναι προς όφελος και της δικής μας ζωής και σε ότι αφορά την αξία και την ποιότητα».
Σχολιάζοντας την ατιμωρησία που επικρατεί κάποιες φορές σε περιβαλλοντικές παραβάσεις, όπως πρόσφατα είχαν αποφανθεί σχετικές έρευνες η κ. Κοζυράκη υποστήριξε ότι αν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα μένουν ατιμώρητα τότε δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών. «Όταν κάποιος δει την παραβατικότητα και δεν την τιμωρήσει, τότε αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους. Στις περιπτώσεις αυτές των καταπατήσεων και των περιβαλλοντικών παραβάσεων προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιβάλλουμε και τα νόμιμα που σημαίνει είτε επιβολή πρόστιμων, είτε κατεδαφίσεις, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα προς του πολίτες, οι οποίοι θέλουν να είναι νόμιμοι και το απαιτούν και θέλουν να απολαύσουν αυτά που προσφέρει η νομιμότητα σε σχέση με το περιβάλλον, με τις δραστηριότητας στην ύπαιθρο» είπε.
Σύσκεψη των δασικών υπηρεσιών χθες Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των διευθύνσεων Δασών στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο. Υπό τη διεύθυνση της συντονίστριας κας Μ. Κοζυράκη, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αν. γενικός διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων κ. Α. Ιωάννου και στελέχη της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Κρήτης, η προϊσταμένη κα Π. Σκλαβάκη και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, η κα Χ. Καργιολάκη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου με στελέχη της υπηρεσίας της, ο αν. προϊστάμενος κ. Γ. Παπαδόπουλος και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου και ο κ. Μ. Συλλιγάρδος, διευθυντής Δασών Λασιθίου με στελέχη της υπηρεσίας του.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η από κοινού συμφωνία και λήψη αποφάσεων για θέματα προγραμματισμού, στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμένων δράσεων για όλη την Κρήτη σε ότι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό περιβάλλον, τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές, τη διαδικασία έκδοσης και εξέτασης πράξεων χαρακτηρισμού, τη χωροταξία, τους δασικούς χάρτες (ανάρτηση, κύρωση), τα προγραμματισμένα δασοτεχνικά έργα και εργασίες κ.α.
Λόγω της υφιστάμενης επιτακτικής κατάστασης για τις δασικές χαρτογραφήσεις, τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, σχετικά των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η σύσκεψη αποσκοπούσε στην ενιαία, συνολική αντιμετώπιση των δασικών κρατικών υποθέσεων, στη διασφάλιση αποτελεσματικότερης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία των Υπηρεσιών με ταυτόχρονη παροχή σύγχρονων, ικανοποιητικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2019 η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο νησί
Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες στο νησί όπως ανέφερε η κ. Κοζυράκη βάσει νόμου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριου του 2019.
Ειδικότερα ανέφερε: «Στο παρελθόν δεν είχε ξεκινήσει η εκτέλεση του δασικού κτηματολογίου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αναρτηθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό. Έχει δοθεί η εκτέλεση εκπόνησης των δασικών χαρτών σε μελετητικά γραφεία από το Κτηματολόγιο για το σύνολο της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας και αυτή η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών για το σύνολο το υπόλοιπο της ελλαδικής περιφέρειας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2019. Μέχρι σήμερα έχει αναρτηθεί ένα μικρό ποσοστό στο Ηράκλειο, τώρα θα αναρτηθεί ένα μικρό ποσοστό του δήμου Χανίων και της Γαύδου. Στη συνέχεια όλη η υπόλοιπη Κρήτη θα βγει σε συνολική μελέτη για δασικούς χάρτες. Το κτηματολόγιο ΑΕ έχει βάλει διαγωνισμούς και εργολαβίες από μελετητικά γραφεία τα οποία θα υποβληθούν στις δασικές υπηρεσίες για να ελεγχτούν και από κει θα κινήσει η διαδικασία των χαρτών που προβλέπει αντιρρήσεις, μερική κύρωση κ.λπ.».