Ζούμε σε μια εποχή με υψηλό προσδόκιμο ηλικίας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περισσότερων ασθενειών που έρχονται με το γήρας. Παρ’ όλα αυτά η αίσθηση της παραίτησης και της απομόνωσης είναι διάχυτη σε μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων της μέσης ηλικίας. Αυτό είναι άδικο τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους απογόνους τους, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία, καθώς αποδεδειγμένα οι αρχαιότεροι λειτουργούν ως πρότυπο για όλους τους μεθεπόμενους. Υπάρχουν ωστόσο ενεργητικότατοι ηλικιωμένοι με δραστική προσφορά στο σύνολο και διάθεση θετική. Αυτοί ήταν που μάς έκαναν να αποφασίσουμε να ρίξουμε λίγο παραπάνω φως στην τρίτη ηλικία, στα ταμπού που συνοδεύεται και στις συνθήκες ζωής της. Ως εφαλτήριο λειτούργησαν και οι συνήθεις ερωτήσεις «Πώς μπορώ να έχω καλές σχέσεις με τους γονείς μου χωρίς να είμαι ενοχικός;» «Τι μπορώ να κάνω με τον γονιό μου που πάσχει από Αλτσχάιμερ;» κι άλλες που απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Στα ερωτήματα αυτά ήρθε πολύτιμος αρωγός το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το επιστημονικό προσωπικό των Κ.Α.Π.Η. και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων του Ρεθύμνου. Ξεκινάει έτσι ένας κύκλος ομιλιών για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017, που απευθύνεται στη μέση και στην τρίτη ηλικία και που θέλει να λειτουργήσει ως πρόληψη για την πρώτη, και ως διέξοδος για την δεύτερη κατηγορία συμπολιτών μας.
Συνεργαζόμενα μέλη θα είναι οι Θ. Κοκκινάκη (Ψυχολόγος, Παν. Κρήτης), Δ. Κρουσταλλάκη (Ψυχολόγος, Παν. Κρήτης), Β. Βασιλάκης (Ψυχολόγος, ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ Ρεθύμνου), Ε. Βελονάκη (Κοιν. Λειτουργός, Κοιν. Υπηρεσία Περάματος), Σ. Χαριτάκη (Κοιν. Λειτουργός Γηροκομείου).
Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου 2017 στο Στέκι Περάματος Μυλοποτάμου, στις 18.30 και θα παρουσιαστεί η προσφορά της ίδιας της κοινωνίας στο θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της απομόνωσης των ηλικιωμένων, μέσα από τις δομές που ήδη λειτουργούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Βελονάκη Ελευθερία, Κοινωνική λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας Μυλοποτάμου και η κα Χαριτάκη Στέλλα, Κοινωνική λειτουργός του Παραρτήματος Α.Μ.Ε.Α (Γηροκομείο) Ρεθύμνου. Θα παρουσιαστούν οι δράσεις των δυο αυτών υπηρεσιών, καθώς και άλλων που στηρίζουν την ποιοτική ζωή των απομονωμένων ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και η ευρύτερη προσφορά της κοινωνίας μέσα από τον εθελοντισμό σ’ αυτές τις δομές.
Το πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών έχει ως εξής:
3.7.2017: Σωματική και γνωστική ανάπτυξη στην τρίτη ηλικία (Θ. Κοκκινάκη)
24.7.2017: Κοινωνική ανάπτυξη στην τρίτη ηλικία (Θ. Κοκκινάκη)
Καλοκαιρινές διακοπές
Β’ Κύκλος Διαλέξεων
18.9.2017: Άνοια (υγιής νους στη μέση και στην τρίτη ηλικία) και νοητική ενδυνάμωση στην τρίτη ηλικία (Β. Βασιλάκης, Δ. Κρουσταλλάκη)
2.10.2017: Κακοποίηση/παραμέληση/εξαπάτηση στην τρίτη ηλικία (Δ. Κρουσταλλάκη)
23.10.2017: Κατάθλιψη (Β. Βασιλάκης)
13.11.2017: Μοναξιά στην τρίτη ηλικία (Ελ. Βελονάκη)
Οι ομιλίες γίνονται σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τελούν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος».
Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα στην εξάλειψη των στερεοτύπων που ακολουθούν την ύστερη ηλικία, καθώς είναι μια ηλικία που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικότερα στο συναισθηματικό κόσμο των νεότερων, έναν τομέα που έχει παραμεληθεί, παρόλο που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τον άνθρωπο.
Νέες εποχές λοιπόν, με ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση για ποιοτική ζωή σε όλες τις φάσεις της ζωής μας ξεκινούν, και οι απαντήσεις δεν είναι στη θεραπεία, αλλά στην πρόληψη, όπως πάντα. Θέλουμε να είστε μαζί μας στη φάση της εξερεύνησης του τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είμαστε δραστήριοι και ουσιαστικοί ως το τέλος της ζωής μας.
Οι ομιλίες αφιερώνονται σε εκείνους που παρά τα χρόνια, παρά τις ασθένειες (ανίατες και μη), παρά τα στερεότυπα, έγιναν παράδειγμα προς μίμηση για τη νηφαλιότητά τους, την αδιαφορία τους στο «μοιραίο», και αγγεία γεμάτα χυμούς και αγάπη, προς μετάγγιση σε όσους στάθηκαν δίπλα τους.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Καλλιμάχη είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε πριν από έναν χρόνο, με έδρα τις Μαργαρίτες. Η δράση μας, πέρα από τα παιδευτικά ενδιαφέροντά μας, εστιάζεται στην πρόληψη, την παράδοση και τον πολιτισμό. Στοχεύουμε να αναδείξουμε την τέχνη ως μέσο πρόληψης, την ενημέρωση ως μέσο πολιτισμού, και την παράδοση ως το όχημα που μπορεί να αναδείξει όλα τα παραπάνω θέματα. Με το παράδειγμά μας θέλουμε να επηρεάσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργικής δράσης και της διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής και ψυχαγωγίας. Εις απάντησιν της παθητικής παρακολούθησης των κοινωνικών εξελίξεων.
*Η Στέλλα Πιθαρούλιου είναι φιλόλογος, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καλλιμάχη