Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, των υψηλών ποσοστών ανασφάλιστης εργασίας, της επιλογής χιλιάδων ασφαλισμένων για πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2014 παρά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, λόγω των αυστηρών μέτρων-προστίμων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Το Ινστιτούτο προβαίνει σε δυσάρεστες προβλέψεις και για την ανεργία και εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2014. Η επίσημη πρόβλεψη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το τρέχον έτος αναφέρει ότι η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 31,5% και οι άνεργοι τα 1.575.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, ενώ η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, 8,5 δισ. ευρώ.
«Το σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα πόρων και όχι παροχών. Εφόσον δεν βρεθούν νέοι πόροι στήριξης των Ταμείων, θα είναι αναπόφευκτες οι περικοπές των παροχών τους» σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Είναι κρίσιμο για το σύστημα να βρεθούν άλλοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εσόδων που δημιουργούν στα Ταμεία η ύφεση της οικονομίας, η ανεργία και η μείωση των αμοιβών».
Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο σε πρόσφατη μελέτη για το Ασφαλιστικό διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «έτος μηδέν» (οριακό έτος) για τη βιωσιμότητα του συστήματος μετατοπίστηκε κατά δέκα χρόνια νωρίτερα, από το 2025 στο 2015, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας και του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.