Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα δεν είναι αρνητική στο να υπάρξει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά διατηρεί ακόμα κάποιες αμφιβολίες αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες κάποιων φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά στο μακροοικονομικό μοντέλο, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν διαφορετική προσέγγιση που αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 0,1% για φέτος. Επί της ουσίας έχουν καταλήξει σε συμφωνία και απομένει να οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσοστό για την πρόβλεψη της ύφεσης του 2013 και του ρυθμού ανάπτυξης του 2014. Ωστόσο η πεντάωρη συνάντηση της Κυριακής με την ηγεσία του υπουργείου επικεντρώθηκε, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα εξετάστηκαν, έστω κι ακροθιγώς, όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση του το 1 δισ. ευρώ.
Αμφιβολίες για τα φορολογικά έσοδα
Χθες οι επικεφαλής της τρόικας είχαν σύσκεψη με το επιτελείο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο φετινός στόχος και ο στόχος του 2014. Ειδικά για το επόμενο έτος είναι καθοριστικής σημασίας η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων, καθώς από αυτά εξαρτάται και το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος. Στο «μάτι» της τρόικας μπήκε και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, αλλά και οι Φόροι Υπέρ Τρίτων. Η τρόικα εκφράζει αμφιβολίες για το ύψος των εσόδων και την δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ αναμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του καθεστώτος με τους Φόρους Υπέρ Τρίτων.
Παράλληλα, ετέθη το ζήτημα για άλλη μια φορά, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποπληρωμών ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες. «Για τις ληξιπρόθεσμες τους παρουσιάσαμε νέα εκτίμηση για το πόσα χρήματα μπορεί να αποπληρωθούν» τόνιζαν χθες στελέχη του υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πληρωμές δε θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ, (που είναι το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου), καθώς για πολλά από τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί υπάρχουν θέματα νομιμότητας κι άρα, εκ των πραγμάτων, μπορεί να μην αποπληρωθούν. Μάλιστα, κατά τη διαπραγμάτευση εκφράστηκαν ενστάσεις ακόμα και για χρήματα που έχουν ήδη δοθεί.
Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, από την πλευρά της κυβέρνηση υπήρξε δέσμευση ότι έως τέλος εβδομάδος θα γίνει πληρωμή των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ για τις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ δεν έγινε αναλυτική συζήτηση μια και υπήρξε σχετική διαβούλευση την προηγούμενη Παρασκευή. Αντίστοιχα δεν ετέθη το θέμα της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνονται συζητήσεις για τα 4 προαπαιτούμενα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τον προϋπολογισμό 2013-2014.
Απαίτηση για γρηγορότερους ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις
Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων, φέρεται να ζήτησαν από την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μετέβησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Ταμείου παρουσίασε την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2013 (έως τώρα λογιστικά, 1 δισ. ευρώ). Εντούτοις, η τρόικα φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν από εφέτος οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014 (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΔΕΠΑ), προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ζητούν να επιταχυνθεί το sale and lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο πρόγραμμα.